Tüketimin yeni aracı: sosyal medya

Tüketimin yeni aracı: sosyal medya

Gençlerin yüzde 98,1’inin dijitalleşmeye ve sosyal medyaya uyum sağladığı ve tüketim kararlarının da önemli ölçüde sosyal medya kanallarından etkilendiği tespit edildi.

Dijitalleşmenin etkisiyle gençlerin tüketim kültüründeki değişimleri ölçmeyi amaçlayan bir araştırma yapan Prof. Dr. Ferhat Pehlivanoğlu gençlerin büyük çoğunluğunun tüketim tercihlerinde sosyal medyanın etkili olduğunu kaydetti. Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pehlivanoğlu’nun araştırmasına göre 15-24 yaş arasındaki gençlerin kendilerine ait en az bir adet bilgisayar, tablet veya telefonu var.

612 kişi ile gerçekleştirilen “Kocaeli’de Gençlerin Dijitalleşme ve Sosyal Medya Kullanımının Tüketim Davranışları Üzerindeki Etkileri” isimli çalışmada katılımcıların yüzde 98,1’i en az 1 sosyal medya hesabı olduğunu tespit edildi. Katılımcıların yüzde 58,2’si gün içinde en az 5 kez, yüzde 32,6’sı 1-3 arası ve yüzde 9,2’si günde bir kez sosyal medya hesaplarını kontrol ettiği belirlendi. Ayrıca katılımcılar sosyal medyayı en çok zaman geçirmek için kullandıklarını ifade etti.

SÜRÜ PSİKOLOJİSİ ETKİLİ

Şura Akademi Dergisi’nde yayınlanan çalışmaya göre tüketim davranışlarında sosyal medya etkisinin oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Katılımcıların yüzde 64,5’i sosyal medyada karşılarına çıkan reklamlara tıkladığı, yüzde 83,3’ü beğendikleri markaların online (çevrimiçi) olarak sundukları indirim günlerini takip ettiği görüldü. Öğrencilerin yüzde 91,1’i online/sanal alışverişi tercih ettiği ifade etti. Ayrıca yüzde 47’si ebeveynlerinin kredi kartıyla alışveriş yaptığını aktardı.

Gençlerin tüketim alışkanlıklarında sürü psikolojisi etkili ve önceki nesillere göre online tüketim alışkanlıkları daha yüksek olduğu belirlendi. Yani gençlerin neredeyse tamamı arkadaşlarının sosyal medyadan yaptıkları tüketimleri takip ettiğini belirtti.

KADINLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

Araştırmada online alışveriş sitelerini kadınların daha çok kullandığı tespit edildi. Kadınlar sosyal medyada karşılarına çıkan reklamlardan, indirim ve kuponlardan daha fazla etkileniyorlar. Ayrıca marka takibi, yorum ve geri bildirimlerde de kadınların daha aktif olduğu bulgular arasında yer aldı. Yani kadınlar erkeklere göre daha fazla yorum ve geri bildirim yapıyor. Online alışverişte ürün iadesi olanağının erkekleri kadınlardan daha çok etkilediği sonucuna ulaşıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.