TÜDEF BAŞKANI BAKAN PEKCAN'I DENETİME DAVET ETTİ
"Faizsiz ev"de 40'a yakın işletme otomobil işini de girdi. TÜDEF Başkanı Aziz Koçal sisteme girenlerin çıkmaya karar verdiğinde en büyük sorunu katılım payı geri ödemesinde yaşadığını söyleyip "bankerzede"leri hatırlattı. Bakan Pekcan'ı göreve davet etti
** ‘Faizsiz’ konut edindirme şirketleri konut pazarında yüzde 15’lik payı gördü. 40’a yakın şirket Gebze’de Yeni Bağdat Caddesi’nin bir kısmını “Evim” Bağdat’a dönüştürdü ancak şikâyetler de yoğunlaşmaya başladı
** TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal sistemden çıkanın katılım bedelini almakta zorlandığını, taksitlerinin yine taksitle geri ödendiğini söyledi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a seslenip, “Denetim mekanizması acilen devreye girmeli” dedi
Haber sitesi Gazete Duvar’dan Ogün Akkaya’nın 20 Ocak 2021 günü ‘Faizsiz ev’ şirketleri: Altın gününün ‘ev’ versiyonu başlıklı haberine göre; “Müşterilerine faizsiz araba veya ev alma imkânı sunan şirketler son yıllarda büyük ilgi görüyor. Şirketler, sistemlerine dâhil olan müşterilerin ödediği “katılım ücreti” ile kazanç elde ediyor. 2021 itibariyle bu tip şirketlerin sayısı 40’a yaklaştı. Türkiye’deki pasta payları ise 15 seviyelerinde.”
https://www.gazeteduvar.com.tr/faizsiz-ev-sirketleri-altin-gununun-ev-versiyonu-haber-1510771
TİCARET BAKANLIĞI
DEVREYE GİRMELİ
Gebze bölgesinde de sayıları gözle görülür şekilde artan bu şirketlerin durumu ve riskleri ile tüketici şikâyeti olup olmadığını Tüketici Dernekleri Federasyonu – TÜDEF ve Gebze’de de şubesi olan Tüketiciyi Koruma Derneği – TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal’a sorduk. Koçal gazetemize yaptığı açıklamada bu uygulamada haksız kazanç olduğunu düşündüklerini, Ticaret Bakanlığı’nın sistemi incelemesi gerektiğini ve bugüne kadar mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.
YAPTIRIMLAR MUTLAKA OLMALI
Benzer sistemlerin geçmişte konutlar, devre mülkler, devre tatiller gibi alanlarda da uygulandığını, mağduriyeti hep vatandaşın yaşadığını kaydeden Koçal, “Yine toplu mağduriyetler yaşanmaması için sistemde vatandaşın güvencesi olacak yaptırımlar mutlaka olmalıdır” dedi.
YENİ “ZEDE”LERİMİZ OLMASIN
Türkiye’nin geçmiş yıllarda bankerlik sisteminden sebep bankerzede, kimi müteahhitlerden sebep konutzedeleri olduğunu hatırlatıp göz yumulan bu sistemler nedeniyle “Zedeler” ordusu yaratıldığını kaydeden Koçal yeni zedeler türememesi için denetim mekanizmasının acilen devreye girmesi gerektiğini kaydetti.
‘Faizsiz ev, faizsiz araba’ gibi kampanyalar üreten şirketlerin varlığının son zamanlarda artması nedeniyle bunlara bağlı şikâyetlerde de artışlar meydana gelmeye başladığını kaydeden Başkan Koçal sistemi özetle; müracaat eden vatandaşlardan gruplar oluşturulması, grup üyelerinden her ay taksitle ödeme alınması, ayda bir veya farklı farklı zaman aralıklarında yapılan çekilişlerle kişilerin otomobil ve ev sahibi yapılması olarak tanımladı.
MÜCBİR SEBEP
HALİNDE BİLE!
Vatandaşlara sözleşme imzalattırılan kampanyada ‘Organizasyon’ adı altında bir bedel de alındığını kaydeden Koçal, ‘Kampanyaya katılan kişi ödeme güçlüğüne düşüp ayrıldığında, mücbir sebep dışında bu bedeller geri ödenmiyor. Hatta mücbir sebep halinde dahi çok büyük zorluklarla ödeme yapıldığı, kesinti uygulandığı, geri ödeme yapılırken taksitlendirildiği yönünde yoğun şikâyetler gerek dernek merkezimiz gerekse şubelerimize gelmektedir” dedi.
TÜM RİSK VATANDAŞA YÜKLENİYOR
Yapılan bu organizasyonlarda şirketin her hangi bir risk almadan tüm riski vatandaşa yüklediğine dikkat çeken Koçal, “Vatandaşın müracaatı sırasında imzalanan sözleşmeler hakkında yeterli bilgilendirilme yapılmamakta, ayrılma halinde her türlü kolaylığın gösterileceği beyan edilmekte ancak ayrılmak istendiğinde ise tüm zorluklar vatandaşın karşısına çıkarılmaktadır” diye konuştu.
CEMAAT ÖRGÜTLENMELERİ ŞÜPHESİ
Bu tür organizasyonların arkasında bazı cemaat örgütlenmeleri olduğu yönünde de duyumlar aldıklarını belirten Koçal, “Uygulanan bu sistem ilerleyen zamanlarda çok ciddi bir mağduriyet ordusu yaratacaktır. İvedi olarak uygulanmakta olan bu sistem ve uygulayıcısı şirketler mercek altına alınmalı, yasal boşlukları dolduracak bazı düzenlemeler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
ŞİRKET KRİZE GİRERSE
OLAN TÜKETİCİYE OLACAK
Koçal ayrıca şunları kaydetti: “Faizsiz ev ve araba satışı yapan firmaların çalışma yapıları birbirine çok benzemektedir. Yardımlaşma, imece usulü gibi sistemler ile halkın karşısına çıkmaktadırlar. Ancak kredisiz ev alma noktasında bankalardan farklı çalışan bu şirketler müşterilerine yasal açıdan herhangi bir güvence sunmuyor ya da garanti vermiyor. Dolayısı ile şirket ekonomik krize girdiğinde olan tüketiciye olacaktır.
AYRILDIĞINIZDA KOMİSYON
BEDELİ İADE EDİLMİYOR
Sisteme girişte yüksek miktarda komisyon alınmakta, herhangi bir nedenden dolayı ayrılmak istediğinizde bu komisyon sizlere iade edilmemekte, ayrıca ödediğiniz para ise sizlere taksit taksit geri ödenmektedir.
ÜÇÜ BİR KAREDE: Türkiye’de 40’a yakın firma Gebze Bölgesi’nde çok sayıda şubesiyle konuşlanmış durumda. Bazı firmaların birden fazla şubesi var. Yeni Bağdat Caddesi’nin “Evim” Bağdat’ı andıran, Çoban Mustafapaşa Camii ile Gebze EML arasındaki mıntıkada bazıları birbirine kapı komşusu ve karşı cepheli 7 şube tespit ederken üçünün aynı fotoğraf karesine sığdığı da oldu. TÜDEF ve TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı göreve davet etti.
**
Hayal mi pazarlanıyor?
TÜKODER ve TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal sisteme dair şu soruları sıraladı:
Tüketicilerden toplanan paralar nerelerde değerlendiriliyor?
Tüketicinin şirkete ödediği para para gerçek anlamda vaat edilen şekilde vatandaşın konut ve araba sahibi olması için mi değerlendiriliyor ya da o para farklı amaçlarda mı değerlendiriliyor?
Organizasyon bedeli neyin bedelidir?
Bu bedel vatandaştan alınarak vatandaşa hayal mi pazarlanıyor?
Uzun vadeli faizsiz taksitler altında ödenen taksitler sonucu başvuru yapanlara ev teslim edilmiş mi? Edildi ise başvuranların yüzde kaçı ev sahibi olmuştur?
**
Yeni Bağdat Caddesi
“Evim” Bağdat mevkii!
** Gebze’nin en uzun caddesi Yeni Bağdat’ın ilçe merkezi kısmında üç kavşak arasındaki yedi “Faizsiz ev + otomobil” şirketi caddenin ilgili mevkiini adeta “Evim” Bağdat’a çevirdi. Kimi yerde kapı komşusu, kimi yerde karşı cepheden komşular
Türkiye’de sayıları 40’ı bulduğu söylenen, konutun ardından otomobil işine de giren ‘faizsiz ev’ şirketleri Gebze Bölgesi’nde çok yoğunlaştı. Gebze’nin bir ucundan diğer ucuna uzanan caddesi Yeni Bağdat’ın ilçe merkezi diye tanımlanacak kısmında çok kısa mesafede, üç kavşak arasında yedi şube tespit ettik.
ARZ TALEP… REKABET!
Ticarette “arz talep” dengeleri açısında da sorguya açık bir yapılaşma Gebze Bölgesi’nde Darıca ve Çayırova’da hayli hâkim. Meselenin sorguya açık bir diğer yönü ise rekabet. ‘Faizsiz ev’cilerin kendi arasındaki rekabetten öte adı konmamış şekilde ama aleni, sanki emlakçılarla da rekabet halindeler.
KİRASI CEP YAKAN
AFİLİ CADDELERDE…
Caddede devam edince ilk kavşaktan sonra sol kanat spor ve eğitim alanı. Kavşağın hemen köşebaşında; Hacı Halil sınırlarında kapı no 438’de Katılımevim var. Yine aynı mahallede, Alaattin Kurt Stadı’na cepheli Varlıkevim’in kapı no’su 446. Az ilerisinde, Sultan Orhan sınırına girince Gebze EML’ye cepheli kapı no 474’te Hedefevim şubeleşmiş.
İkinci kavşaktan sağa döner dönmez Sultan Orhan sınırında ama İlyasbey Caddesi, kapı no 42’de Eminevim var. Bu noktadan itibaren iz takibini kestik!
KOMŞU KOMŞU.. “HU HU!”: Caddenin çarşıdan stada doğru sol kanadında, Güzeller Mahallesi’ne giren bölümünde kapı no 605’te Destekevim’den hemen sonraki üçüncü binada, 611’de İktisatevim ile 613’te Finansevim kapı komşusu. Caddenin sağ kanadında Hacı Halil Mahallesi sınırındaki bölümünde kapı no 424’teki Fuzulev, kapı komşularına karşı cepheden komşu. Fuzulev’in ayrıca çok yakın mesafede yine Hacı Halil sınırlarındaki Hükümet Caddesi, No:99’da da şubesi var.
**
SÖZLEŞMEYİ MUTLAKA OKUYUN…
Muhafazakârlar üzerinden
yurttaş sömürüsü yapılıyor
TÜDEF ve TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal’ın yurttaşa diğer uyarıları şöyle: “Faizsiz ev ve araba satışında muhafazakâr toplum üzerinden bir nevi yurttaş sömürüsü yapılmakta, haksız kazanç elde edilmektedir. Bu nedenle sistem sorgulanmalı olası yaşanacak ciddi mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yasal düzenlemeler yapılması gerekir.
SÖZLEŞMEYİ HUKUKÇUYA İNCELETİN
Bu tür sisteme başvuruda bulunacak vatandaşlarımız; öncelikle önlerine konulan sözleşmeyi iyi okumalıdır. İmzalayacakları sözleşmenin bir fotokopisini alarak bir gün düşünmeli ve sözleşmeyi bir hukukçuya incelettikten sonra imzalamadır. Ön bilgilendirme formu talep edilmeli ve sistem çok iyi incelenmelidir.
İŞ GARANTİNİZ YOKSA
SİSTEMDEN UZAK DURUN
İçinde bulunduğumuz şartlarda hiç kimsenin iş garantisi bulunmamaktadır. Böylesi bir süreçte böyle bir organizasyona girmek doğru değildir. Düzenli bir maaşı ve iş garantisi olmayan vatandaşlarımız bu sistemden uzak durmalıdır. Aksi taktirde zar zor biriktirdikleri para hem değer kaybedecektir hem de tamamını geri alamayacaktır. Vatandaşın birikimi var ise bunu doğru yerlerde doğru yatırımlarda değerlendirilmesi doğabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir.
**
ÇOK ÖNEMLİ BİR UYARI. ÜSTELİK VES’İN SAYFASINDAN AMA YANITSIZ
Kanuna rağmen sözleşme
yayınlanmıyor. Gizleniyor!
İstanbul Barosu’na kayıtlı Avukat Sadi Çetin’in Varlık Evim’in Facebook sayfasında bir çekilişin altında yer alan yorumunda uyarı, uyarıdan öte firmanın yanıt vermemesi dikkat çekici:
“Faizsiz konut/okomobil edindirme firmaları, tip sözleşmelerini Tüketici Kanunu’nun bilgilendirme yükümlülüğü çerçevesinde aynen bankaların yaptığı gibi internet sitesinde yayınlamak zorundalar. Ancak tüketiciye bilgi vermekten kaçındıkları için sözleşmeleri gizliyor, hatta imzalı sözleşmeyi bile vermiyorlar. Sözleşmeyi evinizde geniş bir zamanda iyice okumadan sakın imzalamayın.”
**
RAKAM MİKTARINA GÖRE YA HEYETE YA ARABULUCUYA..
Mağduriyet halinde
başvuru organları
Başkan Koçal organizasyondan ayrılmak istediğinde organizasyon bedelini geri alamayan vatandaşlara ise şu önerilerde bulundu:
Uyuşmazlık hallerinde Büyükşehir statüsünde olan illerde;
Tutar 7 bin 550 liranın altı ise İlçe, 7 bin 550 - 11 bin 330 lira arası ile İl Tüketici Hakem Heyetleri;
Diğer illerde;
11 bin 330 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne;
Bütün illerde;
11 bin 330 lira üstünde tutarı olan uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemeleri’ne başvuruda bulunulabilir.
Tüketici Mahkemeleri’ne dava açma şartı olarak arabuluculuk sistemi getirildiğinden dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerekir.
FOTO
Heyet
**
Tüm Gebzeliler’i Gebze
Şubemize davet ediyorum
TÜKODER Gebze Şube Başkanı Avukat Korhan Erkoç
FOTO: Google taramasından edinilmiştir...
TÜKODER’in Gebze’de de şubesi olduğunu belirten TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, “Pandemi nedeniyle tüm dernekler faaliyetlerini durdurduğundan Gebze Şubemiz de online hizmet vermektedir. Gebzeliler’i tüketici sorunlarında gönüllü danışmanlık hizmeti veren derneğimize üye olmaya davet ediyorum” dedi.
Avukat Korhan Erkoç başkanlığındaki şube faaliyetlerini Hacı Halil Mahallesi, Gölcüönü Meydanı, No: 13, Kat: 4, Daire: 11 adresinde sürdürüyor.
İletişim: [email protected]
0262 – 644 60 26
**
GOSB’DA ÇALIŞANA YÜZDE 20, KAMUSENLİ’YE YÜZDE 30…
Katılım bedellerinde indirim rekabeti!
Foto ve başlık: Gebze Gazetesi'nden alıntıdır...
Birbirleriyle esaslı bir rekabet halinde olduğu gözlemlenen ‘faizsiz ev’ şirketleri Gebze Bölgesi’nde de pazar paylarını arttırmak için çeşitli hamlelere yöneldi. Bir süre önce Gebze OSB’de Katılımevim, OSB çalışanlarına yüzde 20 indirim uygulanacağı reklamı yaptı. Gebze OSB’nin kurumsal sitesinde yer alan bilgilere göre 2020 yılı sonu itibariyle firmaların toplam istihdam sayısı, 28 bin 39.
KURUMSAL SÖZLEŞME
Yine bir süre önce Destek Evim; Türkiye Kamu-Sen Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Orhan Kütük ile kurumsal sözleşme imzaladı. Buna göre ilimizdeki Kamu-Sen Konfederasyonu çatısındaki sendikaların üyeleri Destek Evim’den ‘faizsiz ev’ edinmek isterse, katılım bedelini yüzde 30 indirimli ödeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.