TÜBİTAK MAM’dan Antartika’ya bilim seferi
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün 19 kişilik araştırma ekibi Antarktika Kıtası’nın en kuzeyindeki King George Adasına 4 farklı uçak ile yaklaşık 15.000 km kat ederek ulaştı.
Seferde saha çalışmasında yer alan 19 kişilik araştırma ekibi İstanbul’dan Havalimanından başlayarak önce Güney Amerika Kıtasına oradan da Antarktika Kıtası’nın en kuzeyindeki King George Adasına 4 farklı uçak ile yaklaşık 15.000 km kat ederek ulaştı. Adaya vardıktan sonra 80 metrelik Betanzos isimli gemiye geçen ekip, 2 Mart tarihine kadar gemi ile Güney Okyanusu içerisinde Antarktika’nın batı kıyılarında seyir gerçekleştirdi. Ekip toplamda 8 farklı yabancı bilim istasyonunu da ziyaret ederek, ikili iş birlikleri kapsamında çalışmalar gerçekleştirdi.
YÜZDE 98’İ BUZULLARLA KAPLI
Dünyanın en büyük beşinci kıtasında yaklaşık bir ay çalışma yapan sefer ekibi Antarktika’nın coğrafi zenginliği ve önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bölge, dünyanın en soğuk, en rüzgârlı, en yüksek, en kurak bölgesi olarak tanımlanıyor. Yüzde 98’i buzullarla kaplı coğrafyada, insan etkisinden izole yapısı sebebiyle disiplinlerin çoğu açısından doğal bir laboratuvar olarak görülüyor. Günümüzde 54 ülkenin taraf olduğu Antarktika Antlaşması çerçevesinde korunmakta ve anlaşmaya taraf 29 danışman ülkenin oyları ile yönetiliyor. Türkiye ise, Antarktika ve çevreleyen Güney Okyanusu’nda 2017’den beri bilimsel faaliyetlerini Ulusal Kutup Bilim Programı (UKBP) çerçevesinde sürdürüyor.
KOORDİNASYON GÖREVİNİ ÜSTLENDİ
UKBP ve Ulusal Kutup Bilim Seferleri 2017 yılından beri Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün (KARE) 2019 yılı Aralık ayında kurulmasına kadar olan sürede koordinasyonu İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC) yürütürken, bu tarihten sonra TÜBİTAK MAM KARE ulusal koordinasyon görevini üstlendi. Dünyanın tamamını etkileyen küresel iklim değişikliğinin en çabuk gözlemlendiği ve küresel iklim sisteminin temelini oluşturan kutup bölgeleri, iklimin dünü, bugünü ve yarını hakkında birçok ipucu barındırıyor.
Haber: Barış AYAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.