TÜBİTAK emekliliği gelen 13 işçiyi işten çıkartacak
TÜBİTAK BİLGEM'de emeklilikleri dolan 13 kıdemli başuzman ve başuzman unvanlı araştırmacıların ve idari kadroda çalışanların 13 Mart’ta işten çıkartılmasına Tez-Koop-İş Sendikası tepki gösterdi.
TÜBİTAK BİLGEM emekli olacak 13 başuzman unvanlı araştırmacı ve idare kadro personelini 13 Mart’a işten çıkarmaya hazırlanıyor. TÜBİTAK’ta örgütlü olan Tez-Koop-İş Sendikası, emeklilikleri dolan çalışanların iradeleri dışında zorla işten çıkartılmasına tepki gösterdi. Tez-Koop-İş Gebze Şube Başkanı Engin Şevket Şimşek, işten çıkarmaların artmasından endişelendiklerini ve işveren temsilcilerinin işçilerin çalışma hayatları ile ilgili kararlarına müdahale etmemesini istedi.
13 MART’TA İŞTEN ÇIKARTILACAKLAR
TÜBİTAK BİLGEM’de uzun yıllardır hizmet veren kıdemli başuzman ve başuzman unvanlı araştırmacıların ve idari kadrolarda çalışan üyelerin 13 Mart’ta sözleşmelerinin sonlandırılacağının bildirildiğini anlatan Şimşek, “Çalışanların emekli olmalarının çalışma gücü ve isteklerine bağlı olduğu güvence altına alınmışken, bunun zorunluluk değil işçinin kendi isteği ile olması gerekiyor. Ancak TÜBİTAK BİLGEM’de arkadaşlarımız işverence çağrılarak iş sözleşmelerinin sonlandırılacağı söylendi.
“ANAYASAYA AYKIRI”
Bu çağrı Anayasa’nın 49’uncu maddesi, Avrupa Sosyal Şartı’nın 1. Maddesi ve diğer uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınan çalışma hakkını açıkça ihlalidir. Hukuka aykırı bu durumun bilimin merkezi olan kamu kurumunda emekçilere yaşatılması kabul edilemez olup özel sektör işyerlerinde örneğine rastladığımız emekçilerin hakkını kısıtlayan ve işveren tarafından öznel tavırların sergilenmesinin de hukuki yaptırımları olacaktır. Dolayısıyla, hiç kimsenin çalışma hakkı alinden alınamaz, emekliliğe zorlanamaz.
“DERHAL KARAR GERİ ÇEKİLMELİ”
İşçinin emekliliğe hak kazanması halinde çalıştığı işyerinden işten çıkarılmasının yasal dayanağı olmayıp hukuki güven ve açıklık esasları ile bağdaşmamaktadır. Emekliliğe hak kazanma olgusunun işten çıkarılma nedeni olarak esas alınması hukuka aykırıdır. Bir işçinin salt emekli olduğu için işten çıkarılması geçerli olarak kabul edilemez. Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin özenle koruduğu hem eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağına hem de çalışma hakkına uygun olarak sendika üyelerimizin mağduriyetlerinin önlenmesini ve fesih bildirimlerinin iptal edilmesini talep etmekteyiz” dedi.
Haber: Tuğçe YAKICI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.