TÜBA’dan Siber Saldırı Öngörüsü

TÜBA’dan Siber Saldırı Öngörüsü

TÜBA-Bilişim Teknolojileri ve İletişim Çalışma Grubu öncülüğünde 2020 yılında yayınlanan “Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği” adlı eserle, Lübnan’da yaşanan saldırıları öngörmüş ve web sayfasında yayınlamıştı.

TÜBA ile Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen ve Boğaziçi Üniversitesi Yerleşkesinde gerçekleştirilen “Bilişim Teknolojisi ve İletişim: İnternet ve Toplumsal Etkileri” başlıklı çalıştayın ardından hazırlanan kitapta ülkelerin ve şirketlerin teknolojik sistem ve araçlar üzerinden hedef alınabileceği uyarısı özellikle vurgulanmıştı. Lübnan’da art arda yaşanan teknoloji aracılı patlamaların ardından herkesin ilgi alanına giren siber saldırılar TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Doç. Dr. Yasin Bulduklu, Dr. Öğr. Üyesi Cem Korkut ve Öğr. Gör. Mürsel Doğrul editörlüğünde kaleme alınan farklı alanlardan çok sayıda bilim insanının katkıda bulunduğu kitapta siber orunlara ilişkin önemli tespit, öngörü ve analizler yer alıyor.

SİBER SALDIRILAR İLE SİYASİ MANİPÜLASYONLAR YAPILABİLİR
Eserde siber saldırıların kurumlar ve ülkeler için en önemli risk unsurları arasında yer alması gerektiği hususuna özel vurgu dikkati çekiyor. Başkan Prof. Dr. Şeker tarafından kaleme alınan ‘Bireysel ve Toplumsal Güvenlik: İletişim Hakkı ve İfade Özgürlüğü’ adlı makalede özelikle uluslararası siber saldırıların giderek artacağı vurgulanıyor. Makalede “Uluslararası alanda siber saldırıların yaygınlaştığı, ticari ve siyasi manipülasyonlara neden olduğu aleni bir şekilde devletler arası ihtilaflara sebep olacak düzeyde tartışılmaktadır. Ayrıca ABD, Rusya ve Çin gibi küresel güçlerin yanı sıra birçok ülke istihbaratının özel önlemler almak üzere yeni birimler ve stratejiler oluşturduğu bir süreçte siber saldırıların teknik ve sosyo-ekonomik analizlerinin değerli olduğu anlaşılmaktadır” analizi dikkati çekiyor.

YAPAY ZEKA VE SİBER SALDIRI VURGUSU
Yapay zeka ile ilgili gelişme ve olası sonuçlara ilişkin konuları da gündemine alan kitapta dijitalleşme tüm boyutlarıyla ele alınıyor. Yapay zeka konusunun geleceğine ilişkin analizleri kaleme alan Prof. Dr. Ercan Öztemel, ‘Yapay Zekâ ve İnsanlığın Geleceği’adlı bölümde otonom makinelere ve sistemlere ilişkin bilgileri aktarıyor. Bölümde siber saldırılar ile yapay zekayı eşleştiren Öztemel “ Çok sayıda faydası yanında bu tekonolojilerin toplumun huzurunu kaçıracak robot uygulamalarının oluşması, mahremiyetin ortadan kalkması, siber saldırıların oluşması, istenmeyen bilgilerden kurtulamama, 7/24 hizmet sunma beklentisi oluşturma, bilgi hırsızlığının artması, fikri mülkiyet haklarının gasp edilmesini destekleyecek imkanlar sunması gibi konuları tetikleyici yönü ile negatif etkilerinin de olabileceği dile getirilmektedir” vurgusunu yapıyor ve siber saldırıların yaygınlaşması ve bilgi güvenliğinin azalması amacı ile bu teknolojinin kullanılması, kötü niyetlilerin başarısına katkı üretebileceği ileri sürülüyor. Aynı kitapta Prof. Dr. Türkay Dereli de yapay zekâ nedeniyle organizasyonların siber saldırılara daha açık hale geleceğine dikkat çekiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.