Terörden sebep alınmalar eğitimde çıtayı yükseltir

Terörden sebep alınmalar eğitimde çıtayı yükseltir

15 Temmuz darbe girişiminden bir yıl sonra www.binkelam.com sitesi için Aktan Uslu’nun sorularını yanıtlayan dönemin Eğitim Bir – Sen Gebze Şube Başkanı Azmi Tunç, “Terör gerekçesiyle görevden Almalar eğitimde çıtayı yükseltecektir” dedi

Öncelikle yine bir hatırlatma: Bu dizi merkezine 12 Eylül’ü almakla birlikte 1960’dan bu yana tüm darbeleri, post modern olanını ve darbe girişimini de konu dağarcığı içine almaktadır…

Kimi söylem ve demeçler vardır. Yarın için de önem taşır. 2016’da dillendirilen bir söylemin de 2020 yılında bir şekilde zemini olur, olabilir.

BU NASIL BİR SUSKUNLUK

Günümüzde Eğitim Bir-Sen Gebze Şube Başkanı konuşturmak, mesele. Günümüz Eğitim Bir-Sen Gebze Şube Başkanı Fazlı Yağmur özellikle mağdur süreçte ve özellikle eğitim emekçilerinin de mağduriyetlerinin yaşandığı bu zaman diliminde konuşmayacak da, ne zaman konuşacak. İki satır yazılı basın açıklamasında bulunacak.

AP SEÇMENİ AP’YE KARŞI YÜRÜMÜŞTÜ!

Mesele, “Zaten Hükümet’e, AKP’ye yakınlardan” da ibaret değil. Gebze ayağı da olan 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişine katılanların önemli kısmı, sendikalarını kapatmak isteyen dönemin Başbakan’ı Demirel’e bayrak açan, Demirelciler veya AP’liler idi.

Bir gazeteci olarak bizler de, “Siz hiç aradınız mı?” şeklinde eleştiriye maruz kalabiliriz ama diğer üç sendikanın şube başkanlarının meseleye dair açıklamaları, gazeteci araması sonrası mı sanırsınız?

BİNKELAM’A KONUŞMUŞTU

Neyse ki 2016’da konuşan Eğitim Bir-Sen Gebze’nin konuşan bir şube başkanı varmış. Günümüz Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Azmi Tunç’un Aktan Uslu’ya verdiği, www.binkelam.com’da yayınlanan röportajı şöyle:

 

Terör Gerekçesiyle Görevden

Almalar Eğitimde Çıtayı Yükseltecektir

Darbe girişimi sonrası eğitim camiası da hayli boşaldı. Mesleğini kaybeden kişilerin meslekte deneyimli olmalarından esasla eğitim kalitesinde bir düşüş öngörüyor musunuz? Boşluk ne şekilde dolduruluyor?

Öncelikle duruma darbe girişimiyle başlamak lazım. Aslında önemli bir durum olarak, bu bir girişim olarak kalmasa da gerçekleşen bir darbe olsaydı neler olacağını da düşünmek lazım. 100 binleri bulan sayıda ihraçlar olacaktı ve bununla ilgili en küçük bir haber dahi yapılamayacaktı. Sorunuza dönecek olursak, öncelikli olarak bu sürecin milletimiz için zarar vermeden tamamlanması gerekiyor. Sürecin adil ve şeffaf olması önemli. Hükümetin “İntikamcı olmayacağız” açıklamasını önemsiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na sayılarla bakarsak, MEB çalıştırdığı personel bakımından en büyük bakanlık olarak görünmektedir. 950 bin çalışanı olan MEB’in eğitim öğretim ailesi ise yaklaşık 900 bin kişiden oluşur. Bu sayı birçok ülkenin nüfusunu bile aşmaktadır. Darbe girişiminde bulunan FETÖ ile ilişkilendirilerek meslekten ihraç edilen öğretmen sayısı yaklaşık 28 bin kişi.  Yani eğitim ailesinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Sayısal olarak eğitim camiasını etkileyecek bir büyüklüğü yok. Ayrıca öğretmen alım ve ayrılma sayılarına da bakmak lazım. 2016 yılını dahil etmezsek son 3 yılda bakanlık 2013 yılında 41 bin 689, 2014 yılında 51 bin 57, 2015 yılında 52 bin 785, toplamda 145 bin 531 öğretmeni bünyesine katmış. 2016 yılında yine 15 bin civarı öğretmen alımı yapılacağını MEB açıkladı ve bununla ilgili çalışmalarda başladı. Deneyimi, eğitimcinin kalitesini ise yine eğitimde, öğretmen yetiştirme stratejisinde aramak lazım. Milletine silah doğrultanlara terörist-vatan haini diyemeyenlerden ilkeli bir eğitim beklemek zor. Şöyle bir örnek vereyim. Dershanelerin kapanması ile ilgili ilk düzenlemeler yapılırken, bu yapıya mensup Milli Eğitim çalışanı öğretmenler, eğitimin kalitesiz olduğunu ve dershanelerin kesinlikle kapanmaması gerektiğini söylüyorlardı. Yani siz öğretmensiniz ve ‘Verdiğim eğitim kalitesiz’ diyorsunuz. Sanıyorum durumu anlatabilmişimdir. Terör bağlantılı öğretmenlerin eğitimden el çektirilmesi, eğitime kalite olarak yansıyacaktır.

Öğrenciler Durumun Gerekçesini Zaten Biliyorlar

Birçok ilkokul öğrencisi öğretmenlerinin meslek hakkının kaybolmasından ötürü yeni sınıfına hiç de hazırlıklı olmadığı şekilde farklı bir öğretmen ile başlayacak. Çocuğun yaşına göre yüksek ihtimalle o öğretmenin aynı sınıfta devam etmemesinin gerekçesi paylaşılmayacak. Sizce bu gerekçe paylaşılmalı mı paylaşılmamalı mı? Niçin?

Öncelikle 15 Temmuz darbe girişimden bağımsız olarak, bizler tüm ilkokul öğrencilerinin ilkokula başladıkları andan bitirinceye kadar ki süreçte kendi sınıf öğretmenleri ile devam etmelerinden yanayız. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Önceki süreçlerde de öğretmenlerimizin yer değiştirmeleri sebebi ile bu durum yaşanabiliyordu. Sadece 2015 yılında belli mazeretler ve isteğe bağlı olarak yer değiştiren öğretmen sayısı 60 bin 720’dir. Yani eğitim ailesinin büyüklüğünü iyi anlamak lazım. Fakat 15 Temmuz darbe girişimi özelinde bu durum farklı bir şekilde ortaya çıktı. Biz inanıyoruz ki ahlaki değerleri yüksek bir anlayışa sahip aynı zamanda devleti ve milleti ile bütünlük arz eden öğretmen arkadaşlarımız çocuklarımıza bu boşluğu yaşatmayacaklardır. Öğrencilerle paylaşılma hususuna gelince: Biz bu durumu çok gerekli görmüyoruz. Öğrenciler zaten durumun gerekçesini okul dışından edindikleri izlenimle biliyor olacaklar. Bunun yanında hukuki süreçler tamamlanmadan öğretmenleri ile ilgili olumsuz bir fikir sahibi olmalarını istemeyiz.

 Kötünün Kötüsü Tekrarlanır Hale Gelmesidir

Bu denklemde bu operasyon eğitim-öğretim yılı içinde olsaydı eğitimin hali nasıl olacaktı?

Kötü bir durumdan daha kötüsü durumun tekrarlanır hale gelmesidir. 27 Mayıs, Talat Aydemir, 9 Mart, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan, 9 Şubat, 17-25 Aralık ve son olarak 15 Temmuz. Saydıklarım ülkemizde çok partili demokrasiden sonra seçilmiş yönetime darbeler veya darbe girişimleri. Yani  darbenin bir mevsimi veya ülkeye bir şey olmasın diye seçtiği bir dönem yok. Aksine tüm darbeler bu ülkeden çok şey götürmek üzere tasarlanmış ve götürmüş. Burada öncelik operasyonun kendisinden ziyade yapılma gerekçesidir. Devlet içerisinde yapılanmış ve devleti ele geçirmek hedefi ile hareket eden bir yapının tespit edilip temizlenmesi yaptıkları işin mahiyetinden ve zamanından bağımsızdır. Nasıl ki, darbe içinde yer alan askerler için “Şimdi ülkemizin belli bölgelerinde çatışma ve operasyonlar var, bunlar bittikten sonra bunları cezalandıralım” diyemezsek, diğer kamu kurumları içinde bunu diyemeyiz. Milli eğitim süreci de bu çizgide ele alınırsa konu daha net anlaşılacaktır Ancak eğitim-öğretim sürecinde de gerçekleşmiş olsaydı, bir takım aksamalarla beraber boşluklar hızlı bir şekilde tamamlanacak ve eğitim öğretim devam edecekti. Meselenin ülkemizde ortaya çıkaracağı büyük tahribat göz önüne alındığında, ne zaman olursa olsun bu tahribat küçük aksamaların önüne geçecektir. Eğitim Bir-Sen ailesi olarak kurulduğumuz günden bu yana darbelerin ve vesayetin karşısında olduk, direndik. Sadece Ankara’da darbe gecesi tanklara direnen birçok üyemiz öğretmen hayatını kaybetti. Bir de şu duruma bakmak lazım. 28 Şubat sürecinde, devlete karşı en ufak bir isyanı olmamasına rağmen, sadece inancından dolayı kanunsuz olarak meslekten atılan veya istifaya zorlanan öğretmen sayısı 13 binden fazla ki o zaman toplam öğretmen sayısı 310 bin. Darbelerin ortaya koyduğu acı manzaralar düşünülürse, zamanı ne olursa olsun ortaya çıkan sonuç darbenin sonucundan daha kötü olmayacaktır.

Öğretmenlerimiz Üzerlerine Düşen Vazifenin Farkındalar

Kamuda ve mesleğinizde yönetici konumunda olanların izinleri donduruldu. Hâlbuki dinlenmeye ihtiyaçları vardı. Gerçi sonradan açıldı ancak, program dışı bir tatil yaptılar. Bu ruh hali eğitim-öğretime yansır mı? Sonuçları ne olur?

Bu duruma eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerimizin penceresinden cevap vermek gerekir. Ülkemizin geçtiği zorlu süreçte tüm vatan evlatları gibi okul yöneticilerimiz de şüphesiz durup dinlenmeyi düşünmemişlerdir. Yaz süresince izinlerini istedikleri gibi kullanamamış olmalarına rağmen, edindiğim izlenim yöneticilerimizin durumdan şikâyet etmedikleri yönündedir. Yönetici arkadaşlarım durumu, “Yüzlerce insanımız tankların önünde şehit oldu. İstiklal savaşındaki ruhu yeniden yaşadık. Ne tatil aklımıza geldi ne de izin” şeklinde yorumluyor. Ülkemizin yeniden istiklal mücadelesi verdiği bir dönemde her zaman olduğu gibi öğretmenlerimiz de üzerlerine düşen vazifenin farkındadırlar. Bu sebeple eğitim- öğretime olumsuz bir yansıması olacağını düşünmüyoruz.

Birlik Beraberlik Ruhu Eğitim Kalitesini Yükseltecektir

Bu yaşananlar ve belirsizlik yeni eğitim-öğretim döneminin sonunda sonuca ne şekilde yansır?

Ülkemizde her alanda hayat darbe girişiminden hemen sonra normale döndü. Eğitim-öğretim de bu normalleşme içerisinde değerlendirilebilir. Ben büyük bir belirsizlik görmüyorum. Bu yüzden sonuç itibari ile de olumsuz bir durum beklemiyorum. 15 Temmuz’un ülkemizde getirmiş olduğu birlik beraberlik ruhu eğitim öğretim kalitesine de yansıyacaktır.

Ayrı Okullarda Okusak da Aynı Toplumun Parçalarıyız

Kimi özel okullar kapandı. O okulların öğrencileri yeni özel okula yönelmezse devlet okullarına yönlendirilecek… Okul içi kaynaşma ortamı temelinde, aynı bina içinde kesimlerin birbirini yadırgaması gibi durumlar yaşanır mı? Yaşanması halinde nasıl aşılır?

Öncelikle ekonomik olarak üst gelir grubunda bulunan aileler çocuklarını kapanan okulların yerine yeniden farklı özel okullara göndermeyi tercih edeceklerdir. Aksi olsa bile bu gün geçmişteki gibi devlet okulları ile özel okullar arasında uçurumlar yok. Eğitim öğretimde tamamen özelleşmeden yana değiliz. Ancak özel okullar olacaksa bunlar dershaneler gibi gereksiz bir yan uzuv değil, eğitim ailesine uzun süreli destek olabilecek yapıya sahip olmalılar. Son yıllarda Fatih projesi ile birçok özel okulun bütçesini zorlayacak olan donanımlar ile özel okulların önüne geçen devlet okulları mevcut. Kaldı ki zaten kayıt alanı uygulaması ile okulların bulunduğu bölgelerden öğrenci aldıkları düşünülürse aynı bölge de yaşayan insanlar ortalama yakın gelir miktarına sahipler. Özel okulların hepsinin aynı fiyata sahip olmadığını biliyoruz. FETÖ’ye ait olmayan özel okullar da var. Belki bir yadırgama olsa da bu çocukların Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okullarda okutulması daha isabetli olacaktır. Nihai olarak aynı eğitim kurumlarında okumasak da aynı toplumun parçalarıyız. Toplum bu sorulara artık darbeye birlikte direnme hissiyatıyla kararlar vermeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.