Teknoparklar merdiven altı mı oluyor?

Teknoparklar merdiven altı mı oluyor?

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu bugün TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Teknoparkların kuruluş kanununda ve dizi diğer kanunda değişiklik yapan teklif pek çok sorunu içerisinde barındırıyor.

Kanun metniyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Kocaeli Milletvekili ve Komisyonu üyesi Tahsin Tarhan’a göre, “teklifteki en büyük sıkıntı teknoparkların bölünmesini ve kolaylıkla iptal edilmesini mümkün kılan maddeler.”

 TEKNOPARKLAR PARÇALANIYOR

 Genç girişimleri bir araya getiren ve Kanunun Kuluçka Merkezi olarak tanımladığı tesislerin Teknoparkların dışına çıkarılması tartışmaların odağında. Teknoparkların bazı birimlerinin bölge dışında da kurulması ihtimali Teknopark mantığını tümüyle ortadan kaldırıyor. Parçalanma tehlikesine dikkat çeken Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:     

 “Teknoparkların kurulma amacı sanayi ile üniversiteleri bir araya getirerek teknoloji üretmek. Şirketlerin ortak bir alanı kullanması lojistik, insani ve idari açıdan verimliliği artırıyor. Kanun teklifi ise tüm bu birikimi yok edecek nitelikte. Teklif bu haliyle yasallaşırsa teknoparkların bazı birimleri başka yerlerde kurulabilecek. Üstelik madde her hangi bir yer veya alan sınırı da getirmemiş. Mesela bir teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin bazıları alan dışında her hangi bir kentte, her hangi bir sokak veya mahallede faaliyet gösterebilecek mi? Açık değil.”

 CUMHURBAŞKANI İSTEDİĞİ ZAMAN İPTAL EDEBİLECEK

 Teklifin bir diğer sorunlu hükmü Cumhurbaşkanına verilen sınırsız ve koşulsuz iptal etme yetkisiyle ilgili. Teklifin teknoparklar lehine güvenceleri ortadan kaldırdığına dikkat çeken Tarhan şunları söyledi:

 “Teklif Cumhurbaşkanına teknopark ilan edilen bir alanı istediği zaman, her hangi bir gerekçe ve koşul göstermeden iptal etme yetkisi veriyor. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün mü? Teknopark’ta faaliyet gösteren şirketlerin hakları ne olacak peki? Türkiye teknolojiye dayalı sanayi yatırımları bakımından istenilen seviyede değil. Siz kalkıp bir yasayla Cumhurbaşkanına canı istediği zaman teknoparkı iptal etme yetkisi verdiğinizde hangi girişimci bu riski göze alıp teknoparka yatırım yapar ki? Cumhurbaşkanına verilen iptal yetkisi teknoparkta faaliyet gösteren firmaları güvencesiz bırakacaktır”.

 SINIRSIZ YÖNETMELİK ÇIKARMA YETKİSİ 

 Teklifin evlere şenlik bir başka maddesi ise Elektronik İmza Kanunuyla ilgili. Kanun bu haliyle yasallaşırsa Telekomünikasyon Kurumu sınırsız yönetmelik çıkarma yetkisine kavuşacak. Halbuki şu an Kurumun yetkisi süreyle ve madde sayısıyla sınırlı. Tarhan’a göre, “Böyle bir şey olabilir mi? Eğer bir kuruma sürekli ve sınırsız kural koyma yetkisi vereceksek, TBMM niye var? Yönetmelik gibi düzenlemelere ihtiyaç doğmuşsa, belli koşullar içinde çıkarılabilir. Ama teklifin ön gördüğü üzere kurumlara sınırsız yetki vermek yanlıştır. Türkiye’yi bu hale sınırsız yetkilere sahip kurum ve kişiler getirmedi mi?”

 ATANMIŞ BAKAN BİLİMİ YÖNETECEK 

Teklifin bir diğer sorunlu maddesi desteklenecek programlarla ilgili hüküm. Bugünkü durumdan farklı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına tek başına ve hiçbir görüş alma ihtiyacı hissetmeden bilim dalı belirleme yetkisi verilmesini eleştiren Tarhan’a göre “Bu ülkede üniversiteler var, YÖK ve TÜBİTAK var. Hangi program ve bilim dallarının daha fazla desteği hak ettiği, hangi bölümlerden mezun olan öğrencilerin teknoparklarda çalışmasının teknoloji üretimine daha fazla katkı sağlayabileceği hususunu atanmış bakanlar mı belirleyecek? Bu ülkenin onca bilim insanı ve bilimsel kuruluşu varken bakana bu yetkinin verilmesi doğru değildir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.