Tarihi duvar Atatürk’ün İzmit’le bağını yaşatacak

Tarihi duvar Atatürk’ün İzmit’le bağını yaşatacak

İzmit Belediyesi, Tren Garı yolundaki duvarı Atatürk’ün İzmit’le olan bağını ve kent tarihini anlatan fotoğraflarla donattı. Başkan Hürriyet, “İzmit, Atatürk’ün ruhunun özgür kaldığı şehir. Biz de bu şehre, tarihine, anılarına, Ata’mızın İzmit’e olan sevgisine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi

İzmit Belediyesi, Atatürk’ün hatırasını yaşatmak ve kentin tarihini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla özel bir projeyi hayata geçirdi. Tren Garı yolu üzerindeki tarihi duvar, Atatürk’ün İzmit’le olan bağını ve kentin tarihini anlatan fotoğraflarla süslendi. Bu yol, kentin girişi olması ve tarihi Atatürk anıtının hemen altında yer alması sebebiyle büyük önem taşıyor.

HÜRRİYET, “HALKIMIZLA BİRLİKTE KARAR VERDİK”
Kente kazandırılan bu anlamlı proje ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “İzmit Tren Garı yolu üzerindeki yer alan tarihi duvardaki minyatür maketler ömrünü tamamlamıştı. Görsel olarak da kente yakışmıyordu. Biz buraya çok özel bir proje çalıştık. Kentimizin tarihine ışık tutacak, Atatürk’ün bu kente verdiği değeri de anlatacak özel bir proje çalıştık. Biz halkımızı da sorarak bu projeyi hayata geçirdik. Şu anda projemiz tamamlandı.

“ÇOK ÖZEL BİR DUVAR”
1900’lü yılların başındaki İzmit’ten başlayarak, Atatürk’ün Milli Mücadele dönemindeki askerlik yıllarını, Cumhurbaşkanlığı dönemini ve son yolculuğuna uğurlanırken çekilen fotoğraflarını kronolojik bir sıra çerçevesinde bir araya getirdik. Kentin girişinde olması ve kentin tarihi noktalarının da başlangıcı olması sebebiyle çok özel bir duvar. Yaptığımız bu çalışmayla daha da özel hale geldi.

“16 TANE ANLAMLI FOTOĞRAF”
Toplamda 16 fotoğraf var burada ve her biri tarihimizin en önemli anlarını hatırlatıyor. Ata’mızın Time dergisine kapak olduğu İzmit’te çekilen fotoğrafının tam önündeyiz. Atatürk’ün yaptığı ilk ve tek basın toplantısında çekilen bir fotoğraf olması sebebiyle çok anlamlı. Bu fotoğrafların, Atatürk’ün sağlığında bizzat görmüş olduğu ve 1933 yılında Mimar Nejat Sirer tarafından yapılan heykelin hemen altında yer alması, bu çalışmaya ayrı bir anlam kattığını düşünüyorum.

“HEYKEL YALNIZLAŞTIRILMAMALI”
Atatürk’ün sağlığında yapılmış ve kendisinin de gördüğü o tarihi heykel için zaman zaman açıklamalar yaptık. O heykel yalnızlaştırılmamalı. Resmi törenler mutlaka orada yapılmalı. Bugün 28 Haziran İzmit’in kurtuluşu vesilesiyle törenimizi orada gerçekleştirdik. Hemen o alanın altında böylesi güzel bir duvarın olması ve bu duvarın tarihin izlerini barındırıyor olması bizim için çok önemli.

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmit’te birçok kez bulundu, bu güzel şehrin insanlarıyla bir araya geldi ve bizlere Cumhuriyetimizin değerlerini miras bıraktı. Onun izinde yürüyen bizler de, bu değerlere sahip çıkmaya ve gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız. Bu vesileyle, bu anlamlı çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını yaşatmak ve onun izinden yürümek, bizim en büyük sorumluluğumuz.

“FOTOĞRAFLAR ÖZENLE SEÇİLDİ”
Önceki dönem Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ceren Öker Cömert ve Fen İşleri Müdürü Burak Güreşen’e çok teşekkür ediyorum. Kocaeli Üniversitesinden akademisyenlerle görüşerek, araştırmalar yaparak tek tek özenle seçildi bu fotoğraflar. İzmit, Atatürk’ün ruhunun özgür kaldığı şehir. Biz de bu şehre, tarihine, yaşanmışlıklarına, anılarına, Ata’mızın İzmit’e olan sevgisine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

CÖMERT, “İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ŞEHİR”
Önceki dönem Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ceren Öker Cömert, Burada 1900’lü yıllardan kente simgesini sunmuş yapısal bütünlükle birlikte Atatürk’ün Milli Mücadele’nin ateşini başlattığı en önemli kentlerden biri olan İzmit’in hikayesini anlatmak istedik. İzmit, Atatürk’ün ruhunun özgür kaldığı şehir. İlkleri gerçekleştirdiği şehir. İlk basın toplantısını yaptığı, annesiyle ilk kucaklaştığı, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verileceğini ilk kez açıkladığı tarihe tanıklık etmiş bir şehir.

“ÖNCEKİ KUŞAKLARIN ANILARINI ANLATABİLMEK İÇİN”
Bizden sonra gelecek olan kuşaklara da bizden önceki kuşakların anısını anlatabilmek için bu kronolojik hikayeyi oluşturduk. Umuyoruz bizimle birlikte bu yolu kullanan bütün İzmitliler ve şehre gelen misafirler, Mustafa Kemal Atatürk’le yeniden karşılaşarak kentin tarihi dokusunu biraz daha hafızalarını kazırlar” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.