Şiddeti istikrarlı ve planlı politika önler
Kocaeli Barosu’nun kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik başlattığı tüm çalışmalar pandemi engeline takıldı. Baro başkanı Bahar Gültekin Candemir “Şiddeti önlemek için çok istikrarlı, planlı bir politika yürütmeniz gerekiyor” dedi
“Çocuk hakları merkezimizi, kadın hakları merkezimizi bu anlamda önemsiyoruz çünkü bütün merkezlerimiz tabi çok önemli görevler yaptılar. Destekleri için meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum ama Türkiye’de genel olarak baktığımızda çocuk istismarı ve kadına karşı şiddet vakalarında fevkalade bir artış var. Onunla alakalı çalışmalar yapmayı planlamıştık. Eğitimler, sokakta halkımızla vatandaşımızla buluşmaya yönelik eğitimler planlamıştık ama onları yapamadık. Bu dönem onları yapma hayalimiz var.”
MECBURİ BİR ERTELEME
Aslında Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için tasarladığımız bu bölümü Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye direnişçi işçilerin aslında sembolik olan bir “Ankara” yürüyüşüne yönelik müdahale ve o gündemi takip edenler bilir, 24’ünün öğlen saatleri tamamlanası bir haber takibinin 25’inin öğlen saatlerinde tamamlanabilmesinden ötürü bugüne ertelemek zorunda kaldık. Şiddetin 12 Eylül askeri darbesiyle kaçınılmaz ilişkisi de röportajın bu bölümünü adeta kendiliğinden, gazetemizin bu sayfasına sürükledi.
ŞİDDETİ GÜNÜNDE KONUŞACAKTIK
BİR BAŞKA ŞİDDET ÖNÜNE GEÇTİ
Bu önüne geçemediğimiz ertelemede enteresan ise şu: Konuğumuz; Kocaeli Barosu Başkanı ve Başkan adayı Avukat Bahar Gültekin Candemir ile kadına yönelik şiddeti ve Baro’nun bu konudaki çalışmalarını, söz konusu vakaya dair önem taşıyan bir günde işlemiş olacaktık. Öğretmenler Günü’ne denk gelen 24 Kasım’da şiddete uğrayanlar ile uygulayanların tamamının erkek olması; şiddetin sınır ve cinsiyet tanımayan bir vaka olduğunun net göstergesi.
PANEL VE BEBEK ODASI AÇILIŞI
Bahar Gültekin Candemir ile görüşürken kendisine 2019 yılında, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne iki gün kala; Gebze Adliyesi’ndeki bebek odası açılışı ile Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen “Aile içi şiddet” konulu paneli hatırlattık. O etkili çıkışın arkası ise pandemiye takıldı:
6284’Ü UYGALAMADA SORUNLAR VAR
“Süreç aslında tüm sosyal hayatı durdurdu. Türkiye genelinde diğer yapılanmalarda olduğu gibi Baro’nun da pek çok çalışmasına ket vurdu. Kaçırdığınız bir detay olmadı. Ama o süreç içinde yaptığımız toplantıyı çok önemsiyoruz. Hem Valilik, Emniyet, Aile Mahkemesi hâkimleri ve meslektaşlarımızla gerçekleştirmiştik. Benzerini İzmit ve diğer ilçelerimizde de yapıyorduk. Çünkü 6284 sayılı kanunla alakalı uygulamada bazı sorunlarımız var.
PAYDAŞLAR İLE ÇALIŞMAK ÇOK ÖNEMLİ
Bu anlamda şiddeti önlemek için çok istikrarlı, planlı bir politika yürütmeniz gerekiyor. Kocaeli Valiliği ile birlikte imza koyduğumuz bir protokol de var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü bir proje var. O kapsam içinde Kocaeli Barosu’nun da bazı yükümlülükleri var. Seve seve, yapmayı vaat ettiği yükümlülükler var. 6284 ile alakalı görev alan meslektaşlarımızla eğitim hem eğitim verip bu alanda etkin görev alabilmelerini sağlamak. Hem de bu konuda toplum paydaşlarıyla, kamu kurumlarıyla birlikte ortak çalışmalar yürütmek bence şiddeti önlemekte çok önem arz ediyor.
UMARIM ÇALIŞMALARIMIZI
YAKALAMAKTA ZORLUK ÇEKERSİNİZ
Bir süre önce yine bir toplantı gerçekleşti Kocaeli Valiliği’nde. Kocaeli Barosu olarak oraya da katılım sağladık. Ümit ederim ki öyle bir süreç yaşarız ki pandeminin etkisi kalkar ve bizim çalışmalarımızı yakalamakta zorluk çekersiniz. Bütün dileğim o.” (Haber Merkezi)
O GÜNLERİ ARIYOR: 06 Ağustos 2019 günü Gebze Adliyesi’nde bebek odası açılışı ardından panel gerçekleşmişti. Pandemi hayatın her alanını vurduğu gibi Kocaeli Barosu’nun icraatlarına da ket vurdu. Aralık ayının ilk haftası gerçekleşecek Kocaeli Barosu kongresinin günümüz itibariyle tek adayı Avukat Bahar Gültekin Candemir zorlu sürecin bir an önce bitmesini bekliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.