SGK’ya “Şeker Ölçüm Cihazı” Çağrısı
ÇOCUKLARI TİP 1 DİYABET HASTASI OLAN GEBZE’Lİ ANNELERDEN:Gebze’de, doğuştan veya küçük yaşta çocukları Tip 1 diyabet hastası olan çocukların anneleri,...
ÇOCUKLARI TİP 1 DİYABET HASTASI OLAN GEBZE’Lİ ANNELERDEN:
Gebze’de, doğuştan veya küçük yaşta çocukları Tip 1 diyabet hastası olan çocukların anneleri, şeker ölçümünü düzenli bir şekilde yapan cihazın SGK tarafından karşılanması için çağrıda bulundu.
Farkındalık yaratmak adına Darıca Teras Cafe’de çok sayıda anne ve Tip 1 diyabet hastası çocuğun katıldığı kahvaltılı basın toplantısında anneler ilgililerden yardım talep ettiler. Çocuklarının ömür boyu insülin iğnesi kullanmak zorunda olduğunu belirten anneler, maliyeti 15 bin TL’yi bulan düzenli şeker ölçüm cihazının SGK desteği kapsamına alınmasını istiyor. Gebze’de birçok ailenin cihazı alacak gücünün olmadığını belirten anneler, çocuklarına günde 15-20 kez iğne ile şeker ölçümü yaptıklarını bunun da okulda çocukları hem derslerinden geri bıraktığını hem de çocukları günlük yaşamlarında olumsuz etkilediklerini söylediler.
TIBBİ CİHAZLAR ÇOK PAHALI
Dört yaşındaki oğlunun 1.5 yıldır şeker ölçüm sensörlü kullandığını belirten 29 yaşındaki bir anne aylık sensör ücretinin 500 TL olduğunu belirtti. Ancak her ailenin bu maliyeti karşılayacak gücünün olmadığını kaydeden Anne, “Kullandığımız pompa sensörünün fiyatı yaklaşık 15 bin TL, aylık 500 TL gibi sensör ücretleri var. Bunu maalesef devlet karşılamıyor. Benim çocuğum bunu kullanıyor ama her çocuk benim çocuğum gibi şanslı değil. Bunu devletin karşılamasını istiyorum ve bütün diyabetli çocuklarımızın sensör kullanmasını talep ediyorum. Devletin bu konuda bize destek olmasını istiyorum.
Aylık sadece sensörün fiyatı 500 TL, pompa setlerinin fiyatı ise 3 aylık 150 TL, bizim gibi diyatbetli başka aileler de var. Tip 1 diyabetli çocuklar sensör kullandığı zaman bunların şeker ölçümlerini her dakika görebiliyoruz. Her 5 dakikalık ortalamasını alıp gösteriyor. Cihazı olmayanlar aileler günde yaklaşık 15 defa şeker ölçümü yapmak zorunda kalıyor. Buna rağmen istenilen şeker değerine ulaşamıyorlar. Sensörde ise biz bunu her saniye görüntüleyebiliyoruz. Çocukların şekerlerin yüksek ve düşüşte olduğunu görerek müdahale ediyoruz. Bizim kullandığımız yeni nesil pompa sensör belki 100 kişide yok. Bazı insanların ise bunu almakta maddi imkânları bulunmuyor” dedi.
MALİYET YÜKSEK
Kendisinin 15 yıldır Tip 1 diyabet hastası olduğunu belirten bir başka anne ilk okul üçüncü sınıfa giden oğlunun da 4 yıldır Tip 1 diyabetli hastası olduğunu kaydetti. İnsülin pompası kullandıklarını belirten 34 yaşındaki anne , ancak maliyetinin yüksekliği nedeniyle pompanın yanında verilen sensörü kullanamadıklarını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.