“Zemine uygun yapılaşmaya gidilmeli”

Sami Arsoy, inşaat yaparken zemin mukavemetinin tek başına yeterli olmadığını belirterek, "Deprem güvenliği açısından zemine uygun bir şekilde yapılaşmaya gidilmesi çok daha önemli." dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sami Arsoy, inşaat yaparken zemin mukavemetinin tek başına yeterli olmadığını belirterek, "Deprem güvenliği açısından zemine uygun bir şekilde yapılaşmaya gidilmesi çok daha önemli." dedi.
Prof. Dr. Sami Arsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geoteknik deprem mühendisliğinin zeminle yapı ilişkisinin ayrıntılı incelendiği bir dal olduğunu söyledi.
Zemin bir malzeme olarak değerlendirildiği gibi yapının da değerlendirildiğine işaret eden Arsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deprem dalgası her depremde farklı bir karakteristik üretiyor. Her noktada da zemin özellikleri farklıdır. Her bina özelinde zemin özelliklerine özgü dinamik karakteristiklerinin ortaya çıkması gerekiyor. Yapılacak yapının tipi, kat sayısı ve başka birçok parametreye göre de özellikleri var. Genellikle bunlarla ilgili bizim mevzuatımız yeterlidir. Mevzuata uyulduğu takdirde bir sorun yaşanmaz. Burada genel sorunlar mühendislik hizmetini yeterli düzeyde almamış veya hiç almamış yapılardan kaynaklanıyor."
"ZEMİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPILAŞMAYA GİDİLMESİ ÇOK DAHA ÖNEMLİ"
Zeminin katı, sıvı ve gaz halde olmak üzere maddenin üç farklı halinde bulunan heterojen bir malzeme olduğunu anlatan Arsoy, oluşma ve taşıma mekanizması da düşünülürse zeminin gerek dünyada gerek Türkiye'de her noktada son derece karmaşık bir şekilde yer aldığını dile getirdi.
Arsoy, geoteknik alanının uzmanları olarak zemine özelliklerine uygun bir şekilde projelendirmeyi esas aldıklarını vurgulayarak, "Genelde yer bilimleri hocalarımızın zeminle ilgili tavsiyeleri oluyor. Mukavemeti yüksek olan zeminler vardır ama yapılaşma için bu mutlak bir tercih nedeni olmamalıdır. Yani deprem güvenliği açısından zemine uygun bir şekilde yapılaşmaya gidilmesi çok daha önemli." dedi.
Deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul ile ilgili değerlendirmede bulunan Arsoy, şöyle devam etti:
"Ortalama bir sokağa girdiğiniz zaman İstanbul'da gördüğünüz manzara binaların az hizmet görmüş, bazıları görmemiş bile, yeni deprem yönetmeliği kriterlerini de karşılamıyor. Bırakın depremi statik koşullarda bile bazı binalar yıkılabiliyor. Örneğin birkaç ay önce Beyoğlu'nda bir bina kendiliğinden çökmüştü. Bu tür sorunlu veya sorun potansiyeli olan binaları kastediyorum. İstanbul çok büyük bir şehir, sorunlu veya incelendiğinde yenilenmesinde fayda görülecek bina yüzdesinin çok yüksek olacağı kanaatindeyim. İyi yapılmış binalar da var." A.A

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri