Pandemi sürecinde sekteye uğrayan eğitim öğretimde yüz yüze eğitime yeniden geçilecek yeni döneme bir aydan az süre kaldı. Okullarda gerek fiziki, gerek ekipman olarak önlemlerin ne kadar alındığı muamma. Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır konuya dair yaptığı yazılı açıklamada MEB ve YÖK’ü sendikalar ile bir araya gelip yol haritasını belirlemek için görüşmeye davet etti. “Yüz yüze eğitimin başlaması eğer gerçekten isteniyorsa sağlıkla ilgili tüm önlemlerin tam olarak alınması gerekir” diyen Bahadır şunları kaydetti:
KARAMSAR BİR RUH HALİ
“Salgının geldiği aşama kaygılarımızı artırmaya devam ediyor. Her gün artan vaka sayıları, alınmayan önlemler ve ne olacağını bilememenin verdiği karamsar bir ruh hali toplumun genelinde yaygınlaşıyor. Mesleki çalışmaların uzaktan yapılmasının mümkün olmasına rağmen yüz yüze yapılmasında ısrar edilmesi ve yeterli önlemler alınmadan öğretmenlerin okullara çağrılması salgınla mücadelede yaşanan eksiklikleri göstermektedir. Salgınla mücadelede başarılı olmak için öncelikle alınacak tüm önlemelerde ve atılacak adımlarda halk sağlığını ve toplum yararını esas almak gerekmektedir. Siyasi gelecek beklentisinin veya sermayenin elde edeceği kazancın halk sağlığı ve kamusal yararın önüne geçmesinin yaratacağı olumsuz sonuçların telafisi mümkün olmayacaktır.
SENDİKALARLA BİR ARAYA GELMELİLER
25 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamu çalışanlarına uzaktan ve dönüşümlü çalışma olanağı tanınarak bu süre içerisinde idari izinli sayılmalarına dönük bir düzenleme yapıldı. Bu kararnamenin kendisi dahi salgında gelinen aşamanın ciddiyetini göstermektedir. Sağlıklı karar verebilmenin ön koşulu geçerli ve güvenilir bilgiye sahip olmaktır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu dönemde tüm bilgileri şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı genelgesinin nasıl uygulanacağı ile ilgili MEB ve YÖK sendikalarla bir araya gelmeli ve uygulama ile ilgili geniş bir toplumsal mutabakat sağlanmalıdır.
TALEPLERİMİZ
Sadece salgınla ilgili yaşananlar değil, bazıları salgınla ilişkili olmak üzere, çok sayıda sorunun acilen çözülmesi gerekmektedir. Bu nedenle Eğitim Sen olarak taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz:
1.25 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesinin uygulanmasına dönük sendikalarla bir araya gelinmelidir.
2.“Öğretmenlerin 2020 Yılı İsteğe Bağlı İl Dışı Tayin” dönemince sınırlı sayıda kadro açık ilan edildiğinden öğretmenlerin çalışmak istediği yeri belirleme hakkı fiili olarak sınırlandırılmıştır. Norm kadrolar güncellenerek “ il dışı tayin” hakkı verilmeli ve hızla bununla ilgili düzenleme yapılmalıdır.
3.Mazeret tayinlerinde kadro yokluğu nedeniyle bazı öğretmen arkadaşların ataması gerçekleştirilemedi. Eş durumu özründen tayini çıkmayan arkadaşlara “il emrine atanma” hakkı verilerek hızla aile birliği sağlanmalıdır.
4.Ortaöğretime geçiş sistemi öğrencileri mağdur etmeye devam etmektedir. Her ne kadar MEB açıkladığı verilerle öğrencilerin büyük bir bölümünün kendi istediği okula yerleştiği algısı yaratmaya çalışsa da, aslında gerçek öğrencilerin tercih etmek zorunda kaldığı okula yerleştiğidir. LGS’de öğrencilerin sorunlarına bir parça da olsa çözüm üretebilmek için 3. nakil dönemi planlamalı ve boş kontenjanları öğrencilerin tercih etmesine olanak sağlanmalıdır.
5.RAM’ların özel eğitim bölümlerinden alınan raporların yenilenmesi ciddi bir yoğunluğa neden olmaktadır. Bu da salgının yayılmasına zemin oluşturmaktadır. RAM’lardan alınan raporların yenilenmesi yerine bu raporların süresinin MEB tarafından alınacak bir kararla 1 yıl uzatılması sorunu çözecektir.
6.2019 KPSS mağdurları haftalardır yaşadıkları mağduriyeti anlatmaya, sorunlarına çözüm üretmeye çalışmaktadır. MEB, arkadaşlarımızın, kendilerinden kaynaklanmayan bu durumdan dolayı, daha fazla mağdur olmamaları için hızla ek atama da dâhil çözüm üretmelidir.
MAALESEF, HAKLI ÇIKTIK
Öğretmenler MEB’in aldığı karar gereği mesleki çalışmalar için okullarda bulunuyor. Öğretmenlerin bu koşullarda ve alınan yetersiz önlemlerle okullarda bulunmasının salgının yayılması açısından istenmedik sonuçlar üretebileceği uyarısını hem yaptığımız açıklamalarla kamuoyu ile hem de yaptığımız görüşmelerde MEB yöneticileri ile paylaşmıştık. Genel Merkezimize şubelerimizden şu ana dek ulaşan bilgiler maalesef bizleri haklı çıkarmaktadır. Bu konuda yanılmayı çok isterdik. Tek bir eğitim emekçisinin dahi salgından olumsuz etkilenmesini istemeyiz ve salgının başından bu yana da ortaya koyduğumuz çaba öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçileri ile halkımızın sağlığını koruma isteğimiz ve kararlığımızdandır. Okullarda görülen vaka bilgilerinden Eğitim Sen’e ulaşanlardan bazıları şu şekildedir:
1. Adana Seyhan İstiklal O.O.
2. Adana Seyhan Yıldırım Beyazıt O.O.
3. Adana Yüreğir Emine Özgürel İ.O.O.
4. Adana Seyhan Orhan Gazi O.O.
5. Ankara Bağlum Özkent Akbilek O.O.
6. Antalya Kepez Hüsniye Özdilek MTAL
7. Antalya Konyaaltı Akdeniz A. L.
8. Aydın Didim Valiler İlkokulu
9. Balıkesir Bandırma Esnaf Sanatkârlar O.O.
10.Balıkesir Bandırma Korgeneral Evren Akoğlu O. O.
11.Burdur Gölhisar Adnan Menderes İlkokulu
12.Bursa Karacabey MTAL
13.Bursa Karacabey İMKB MTAL
14.Çorum Merkez Sakarya İlkokulu
15.Çorum Merkez Dumlupınar İlkokulu
16.Çorum Mecitözü İlçe MEM
17.Denizli Hacı Ahmet Paralı İlkokulu
18.Diyarbakır Ergani Çayönü O.O.
19.Diyarbakır Dîcle 15 Temmuz O.O.
20. Edirne Keşan Keşan Lisesi
21. Gaziantep Kızılhisar MTAL
22. İstanbul Avcılar Gümüşpala MTAL
23. İstanbul Bahçelievler Eşref Bitlis O.O.
24. İzmir Bornova Gül Sefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi
25. İzmir Bornova Şehit Erol Olçok İmam Hatip Ortaokulu/Anadolu Lisesi
26. İzmir Karabağlar Tahir MERZECİ OO
27. İzmir Buca Buca A.L.
28. Niğde Bor Atatürk A.L.
29. Mersin Tarsus Kelahmet İlkokulu
30. Mersin Tarsus Turgut İçgören O.O.
31. Mersin Çavuşlu O.O.
32. Mersin Zeki Koyuncuoğlu İ.O/O.O
33. Rize Merkez İmam Hatip O.O.
34. Yalova Altınova İmam Hatip O.O.
YOL HARİTASI OLUŞTURULMALI
Gelinen aşama var olan durumu yeniden değerlendirmeyi zorunlu hale getirmiştir. MEB, hızla sendikalarla bir araya gelmeli ve bundan sonra sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin bir yol haritası oluşturmalıdır. Yüz yüze eğitimin başlaması eğer gerçekten isteniyorsa sağlıkla ilgili tüm önlemlerin tam olarak alınması gerekmektedir. Yetersiz önlemler, niyetten öteye geçmeyen tavsiyeler ve sadece maske takarak salgınla mücadele edilemeyeceği açıktır. MEB başta olmak üzere sorumluluğu olan tüm kurumları bu hususta yeniden düşünmeye davet ediyoruz.”
(Haber Merkezi)