Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen iki depremin ardından 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Bölgede OHAL ilan edilmesinin ardından Türkiye’de milli yas ilan edildi. Ülke genelinde 1 hafta boyunca eğitime ara verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Türkiye genelindeki tüm KYK yurtları yaz sonuna kadar depremzedelere tahsis edilecek. Üniversitelerimizi yaz aylarına kadar tatil ediyoruz, uzaktan eğitime geçiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili birçok eğitimci kararı doğru bulmadıklarını ifade etti. Gazetemize konuşan Türk Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Şanlı da üniversitelerin ivedilikle açılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
“UZUN YILLARA SİRAYET EDECEKTİR”
Şanlı açıklamasında: “MEB’in 71 ilde 20 Şubat’ta ve 10 ilde de 1 Mart’tan itibaren okulların açılacağı kararı alması çok yerinde olmuştur. Çünkü eğitimde ortaya çıkan kayıpların telafisi uzun yıllara sirayet edecektir. Öte yandan şu da bir gerçektir ki, okulların açılması, öğrencilerimizin akademik kayıplarının önlenmesi kadar, çocuklarımızın psikolojik tahribatlarının rehabilite edileceği bir zemini de sunmaktadır. Asla öteleyemeyeceğimiz öncelikli husus, eğitimdir. Devlet ve millet olarak tüm imkanlarımızı zorlayarak eğitimi sürdüreceğiz. Ayrıca, üniversitelerimizin ivedilikle açılması da büyük önem arz etmektedir. Bir pansuman bir tedbir olarak, KYK yurtları depremzedelerin geçici barınması için tahsis edildi.
“DÖNEM KAYBI OLMAMALI”
Afetzedelerin barınma ihtiyaçları hususunda alınacak ilave tedbirler çok hızlı bir şekilde hayata geçirilerek, dönem kaybı olmadan üniversitelerimizin en çabuk şekilde eğitime açılması da uygun olacaktır. YÖK, üniversitelerimizle ilgili de hızlı kararlar almalı, gerekirse öğretim yılının tamamlanacağı tarihi uzatarak, üniversitelerin kapalı olacağı bu kısa süredeki kayıpları telafi etmelidir” ifadelerine yer verdi.
Haber: Tuğçe YAKICI