Halk dilinde, bir işin çıkamaz girmesi ya da zamana yayılarak çözümsüz hale gelmesi, ‘’yılan hikayesine döndü’’ deyimiyle tanımlanır.
Körfez Yarımca Mimar Sinan Mahallesi’nde yapımı devam eden Dubai Port Limanı’nın hukuki durumu da, tam anlamıyla ‘’yılan hikayesine döndü’’ denilecek cinsten…
Mahkeme, liman yapımının durdurulması kararını verdi. Ancak, bu kararı uygulayacak bir mekanizma yok. Ya da, var olan mekanizmaların bu kararı uygulayacak gücü yok da denebilir.
Bu durum, çevrecileri ve duyarlı yurttaşları çok rahatsız ediyor. Sessiz kalmama kararında olan bu topluluk, meseleyi gündemde tutmak, kararı uygulamakla yükümlü olanları görevini yapmaya davet etmek, görevini yapmamakta ısrarcı olanların da mahkemeler önünde yargılanmasını istemekle adımlar atıyor.
O adımlardan birini hafta başında atan çevreciler ve duyarlı yurttaşlar, Dubai Port Limanı önünde basın açıklaması yaparken, şu ifadeler öne çıktı:
‘’5 yılı aşkın zamandır mücadelesi verilen ve sonunda yılan hikayesine dönen Dubai Port davasında Kocaeli İdari Mahkemesi’nden tokat gibi karar çıkmıştı. 4 ay geçmesine rağmen bir gün dahi uygulanmayan karara itiraz eden Dubai Port’a ve yanında saf tutan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diğer destekçilerine Danıştay’dan da tokat gibi karar çıktı. Anayasamızın 138. Maddesine göre kararın en geç 30 gün içinde uygulanması gerekirken, 4 aydır kaçak inşaat devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir padişahlık, krallık, sultanlık değildir, yönetim biçimi Cumhuriyet’tir. Hukuk devletidir ve öyle kalacaktır, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, hiç kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almadığı bir yetkiyi kullanamaz. Bu bağlamda Dubai Port firması mahkemelerin verdiği karara uymamaya devam ederse, Anayasamızın 1,2,6 ve 138. Maddelerinden doğan egemenlik hakkımızı kullanır ve gelip bu kaçak inşaatı durdururuz. Olacaklardan bizler mesul değiliz.’’
Sonra mı ne oldu ?
Açıklamanın ardından Körfez Cumhuriyet Savcılığı’na giden topluluk, mahkeme kararlarına uymayan Dubai Port ve Ereğli Demir Çelik firması yetkililerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bakanlık ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Osman Kazgan, Körfez eski Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yılan hikayesine dönen Dubai Port Limanı yapımındaki hukuk sürecinde, şimdi yeni bir dönemece girildi. Bu dönemeçte ne tür kararlar çıkacak bilinmez.
Mahkeme kararlarını uygulamayanların hakkında ne tür uygulamalar olacak hep birlikte göreceğiz.
Ama, bilinen bir şey var ki, bu büyüklükteki yatırımlar için alınacak kararlar geriye doğru işlemeyecektir. Yani, Körfez’in bağrına saplanan hançeri oradan söküp çıkartmak, en azından bu yasal düzenlemeler manzumesine dayalı olarak çıkacak herhangi bir karar sonrası mümkün olmayacaktır.
Bu durumdaki tek sonuç alıcı hamle, halkın tepkisinin yükselmesidir…