Bir olaya duruma evet ve hayır demek nasıl gözükür? İlk bakışta evetse pozitif bir durum gibi, hayırsa negatif bir durum gibi algılarız. Peki gerçekten öyle midir? Pozitif gözüken ‘evet’in sonuçları da pozitif midir? Sizin yaşayışınızı, giyinişinizi, düşüncelerinizi hatta duygularınızı eleştiren birine ‘evet’ demek. Tamam değişeceğim, tamam geleceğim, tamam yapacağım. Ya da hiç farketmez, sizi eleştirmeyen birine ‘evet’ demek. Kırılmasın, üzülmesin, mutlu olsun diye birileri için istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda olmanız; size nasıl hissettiriyor, gerçekten böyle olmaya devam etmek istiyor musunuz? Peki hayır demek neden bu kadar zor? Çünkü ‘hayır’ın anlamı gözükenden çok daha fazladır. Hayır diyemiyorsanız sakın kendinizi suçlamayın çünkü hayır demenin anlamı gerçekten de gözükenden çok ama çok daha fazladır. Peki nedir bu ‘hayır’ın anlamı, gelin birlikte bakalım.
‘Hayır’ın Anlamı
Hayır dış dünyaya bir sınır çizmektir. Hayatınıza herkesin giremeyeceğini, girenlerin de sizin hayatınızda kafalarınca at koşturamayacaklarını gösteren bir kelimedir. Hayır diyebilmek esasen özgüvenin yansıması ve özgürlüğün tadıdır.
'Hayır' diyememenin 5 nedeni
- Suçluluk duygusu. Birçoğumuza küçüklüğümüzden itibaren iyi ve yardımsever olmak öğretildi. Hayır dediğimizde yardımsever olmadığımız yanılgısına kapılabiliyoruz ama buna hiç gerek yok. Kötülük yaptığınızda kötü olursunuz evet ama siz kötülük yapmıyorsunuz sadece yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmak istemediğinizi söylüyorsunuz. Bu kötülükten ziyade doğallıktır, içtenliktir, samimiyettir.
- Tembel olmadığını kanıtlama çabası.Tembel olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Tembelseniz tembel olmaya devam edin, değilseniz de bunu kimseye ispat etmek zorunda değilsiniz.
- Gereğinden fazla açıklama yapmak. Cevabınız hayırsa birkaç basit cümleyle açıklamak isterseniz açıklayabilirsiniz, inanın fazlasına gerek yok. Her zaman ‘hayır’ınızın çok önemli nedenleri de olmayabilir. Sırf canınız istemiyorsa da hayır diyebilirsiniz. ‘Dışarı çıkmayacağım çünkü canım istemiyor.’
- Takdir edilme arzusu. Sırf birileri sizi beğensin diye her şeye evet diyorsanız evet demeye devam edin, sizden adam olmaz. Tabi ki espri yapıyorum asla ve asla bunu yapmayın.
- Reddedilme korkusu. Hayır dediğinizde sizi hayatından çıkaracak birileri varsa onlardan önce siz onları hayatınızdan çıkarın. İnanın değmez :)
Hayır Diyebilmek
Onaylamadığı bir duruma hayır diyebilmek, kişinin kimliğini ve sınırlarını yansıtır. Farkındalıklarını ortaya çıkarır. Kim olduğunuzu hem size hem karşı tarafa gösterir ve böylelikle karşınızdaki kişinin de nerede duracağını bilmesine olanak sağlar. Hayır diyebilmek kişisel sorumluluklarınızı da sınırlandırır. Hayır diyerek, sizin göreviniz olmayan bir sorumluluğu; sırf arkadaşınızın ricasını kırmamak adına istemeye istemeye yapmanızın önüne geçmiş olursunuz. Hayır diyemediğinizde karşınızdaki insanların isteklerinin gittikçe arttığını fark edebilirsiniz. Çünkü sizin ‘evet’ demenize alışmışlardır ve bir süre sonra size, söylediklerini yapmak zorunda olduğunuzu hissettirebilirler. Her olayı kendi koşullarında değerlendirip ona göre karar vermelisiniz. Hayır demek algılananın tersine sizi sevilmeyen kötü biri yapmaz. Hatta size bir sır vereyim. Hayır diyebilenlerin evet’i daha kıymetlidir. Öyleyse hayatınızda ‘hayır’ deneyimlerinin artması dileğiyle.