TMMOB Gebze Bileşenleri’nin 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü nedeniyle düzenlediği müşterek basın toplantısında doğal afetlere değinen Elektrik Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Veysel Suludere küresel ısınmaya dikkat çekti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekte yetersiz kaldığını belirtip bu alana yönelinmesi gerektiğini savundu. Suludere özetle şunları kaydetti:
TARTIŞIR TARTIŞIR, UNUTURUZ
“Genelde olay sonrasını, yeni bir gündem gelene kadar çok güzel değerlendiririz. Yeni bir gündem geldi mi, unuturuz. Özellikle doğa ve afet olaylarında hep tartışırız. Ama baktığımızda, bu konuda çok az yol aldığımızı görürüz.
KÜRESEL ISINMA
Dünya toprak, hava, su ve ateş olmak üzere dört elementten oluşuyor. Havayı kirletiyoruz. Çok ciddi bir ısınma sorunu var. Son 10 yılda iklim 1.5 derece ısındı. Önümüzdeki 10 yıl içinde 1.5 derece daha ısınması söz konusu. Bu ısınmayla birlikte kuraklık yaşayacak, yarın su bulamayacağız. Tarım ürünleri yetiştiremeyeceğiz. Çevreye olan duyarlılığımızı daha hassas şekilde geliştirmeliyiz.
Afetlere dair, küçük yerleşim yerlerinde tedbir alıyorsun. Ama göç alan şehirlerde, tedbir alınmıyor. Geleceğe dair eylem planımız ve imar planlarımıza bakınca, şehirde nefes alacak yer kalmamış.
İMTİYAZ VERİLMEMELİ
Genel olarak, bu konuda siyasi davranılmamalı. Ülke olarak, kişi olarak hepimiz nerede neyin arkasından dolanılması gerektiğini biliyoruz. Ama yukarısı da, birine imtiyaz verir ve dur demezse bazı risklere sebep oluruz. Dere yatağına kaçak yapı dikilmesi gibi.
Yenilenebilir enerjiye yönelmeli, karbon salınımını ve küresel ısınmayı azaltacak tedbirler almalıyız.
Ülke olarak enerji konularında yetersiz kalıyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda ağır gidiyoruz. Enerjimizin yüzde 40’ını doğalgaz ve taş kömüründen sağlıyoruz. Muğla’da Yatağan Termik Santrali gibi taş kömürle çalışan santraller inşa ediyoruz.
Bütün hayatımız enerjiye endeksli.
Toprak, su, hava ve ateşten sonra beşinci elementin elektrik olduğu söyleniyor.
Enerji konusunda planlamalar, Hükümet ve Devlet ile birlikte hepimiz yapmalıyız.
Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar mutlaka yapılmalı.
Parça parça bileşenleri bir araya getirerek çalışmalarda bulunulmalı.
1999 depremi sonrası planlamada yol aldık ama şehirleşme konusunda yol alamadık.”