Gebze Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda İYİ Parti Grubu’nca verilen altı önergeden biri şok etkisi yarattı. Aynı zamanda Gebze Belediye Başkan adayı Sadık Güvenç ile birlikte Birol Elüstü ve Umut Aydoğdu’nun imzasıyla verilen o önergede Yenikent Mahallesi’nin kâbusu haline gelen, Gebze – Darıca metro inşaatının bir türlü alınmayan hafriyatı oluştur. Soruna acil çözüm istemiyle tamamlanan önergede özetle şunlar kaydedildi:
BİR ADIM DAHİ ATILMADI
“Yenikent Mahallesi Muhtarlığı ve mahalle sakinlerinin talebi doğrultusunda Gebze-Darıca Metro inşaatı ile ilgili yaşadığı sıkıntılar konusunda Belediyemiz tarafından yıllardır bir adım atılmamıştır. O inşaatın hafriyatı için Yenikent Mahallesi’nde tahsis edilen alan yoğun nüfusun yaşadığı, birçok okulun bulunduğu bir bölgedir, bu da rahatsızlığı arttırmaktadır. Yer altından çıkan hafriyatlarda asbest sıkıntısının bulunması da mahallelinin endişelerini arttırmakta olup bu konuda alınmış veya alınması düşünülen bir tedbir bulunmamaktadır.”
MAHALLE SAKİNİ CHP’Lİ
ÇALIŞKAN’DAN DESTEK
İYİ Parti Grubu’nun bu sözlü önergesine bir destek de CHP Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan tarafından ama mahalle sakini Çalışkan’ın şahsı adına geldi. Çalışkan, İYİ Parti Grubu’na mahallelerin sorunlarını içeren önergelerinden ötürü teşekkür edip, “Bölgenin, mahallenin sakini olarak gerçekten de çok önemli, ciddi sorunlar yaşıyoruz” dedi.
“NE ASBESTİ. EN KALİTELİ TAŞ”
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz önergeye verdiği yanıtta Gebze’deki hafriyat atıkları için yeni bir alan belirlendiğini, yeni alana Yenikent’teki hafriyatın da kaldırılacağını söyledi. Büyükgöz, önergede yer aldığı şekilde mahalle sakinlerinin asbest kaygısına dair ise, “Ne asbesti? O siyah bazalt taş, en kaliteli taş” dedi.
YENİKENT MUHTARI VE MUHTAR ADAYI AKTAŞ:
İnşallah sözde kalmaz
Gebze Yenikent Mahallesi Muhtarı ve muhtar adayı Esengül Aktaş konuyu hem belediye başta olmak üzere yetkili makamlara attırmış, hem de sosyal medyasından defalarca paylaşmıştı. Dün meclise dair özet haberimizde Yenikent’ten o hafriyatın kalkacağını başlığa çekmiştik. Muhtar Aktaş o haberimizin altına yazdığı yorumda, “Metro inşaatının başlamasından bu yana sürekli taşınacağı söylenmekte. İnşallah sadece sözde kalmaz. Gerçekten hafriyat alanı boşaltılır. O alan, daha kullanışlı ve mahallemize yakışır bir alan olur” dedi.
GAZİANTEP - AĞATAŞ MADENCİLİK’TEN YUNUS TAŞDEMİR
Bildiğim kadarıyla Gebze’de
pek bulunur bir taş değil
Başkan Büyükgöz’ün belediye meclisinde bazalt taşına dair değerlendirmesi sonrası biri Gaziantep, diğeri İstanbul merkezli olmak üzere iki firmayı arayıp bilgi edindik.
Bazalt taşı yeraltından çıkartıp ham veya işlenmiş hale getiren, iç piyasada satışının yanı sıra ihracatını da gerçekleştiren Gaziantep’teki Ağataş Madencilik’in Satış Pazarlama Müdürü Yunus Taşdemir özetle şunları kaydetti:
GAZİANTEP VE KAYSERİ’DEN ÇIKARTIYORUZ
“Bazalt taşı ağırlıklı olarak Gaziantep ve Kayseri’de çıkartılmaktadır. Biz firma olarak taşı çıkartıyoruz. Her tür işleme, ebadına göre kesimini gerçekleştiriyoruz. İki ila 10 santim arası kalınlıklarda, metrekare üzerinden satışını gerçekleştiriyoruz. İki santim kalınlığındaki ham taşın metrekare fiyatı 300 TL, üç santim kalınlığında ise 350 TL. Metrekare birim fiyatı, kalınlık arttıkça belli bir oranda (2 ile 3 santim arası yüzde 14 arttı) artıyor. Biz taşı çeşitli şekillerde işliyoruz da. Örneğin en pahalısı olan patinatoda her bir metrekare için 100 TL işçilik bedeli eklenir. Ayrıca sadece taşı değil, bazalt taşın kumu ile de çok güzel işler çıkartılır.”
“GEBZE’YE HİÇ GELMEDİM
AMA COĞRAFİ YERİNİ BİLİYORUM”
Taşdemir, “Bölge olarak Gaziantep ve Kayseri dediniz. Gebze’de taşın bulunması sürpriz mi?” sorumuzu, “Gebze’ye hiç gelmedim ama coğrafi olarak yerini, konumunu biliyorum. O bölgede, benim bildiğim kadarıyla bulunur bir taş değil” yanıtını verdi.
Firmaya dair detaylı bilgi/iletişim:
İzmit’te de bulunmuştu!
Bizde ham’ının m2’si 550 TL
Taşı, İstanbul’da firmasının ve kendisinin isminin saklı kalmasını isteyen, taşın sadece ticaretini yapan bir firma yöneticisine de sorduk. Taşın Ankara, Afyon ve Adana’da da; farklı dokularda çıkartıldığını söyledi. Yönetici, “Gebze’de bulunması sürpriz mi?” sorusunu, “İzmit’te de bir yerlerde hamurlu bazalt bulunmuş ve tamburlanmış çakıl olarak kullanılıyor ama malzemenin dokusunu bilmiyorum” dedi. Taşın kalitesinin, taşın bulunduğu bölgeye değiştiğini kaydeden Taşdemir, “Örneğin, Kayseri’deki taş Urfa’ya kıyasla daha kalitelidir ve fiyatı da, Urfa’ya kıyasla yüzde 150 daha yüksektir” diye konuştu.
Yönetici firmalarında iki santim kalınlığındaki ham taşın metrekaresini 550, patinato işlemi görmüş taşın metrekaresini ise 750 TL’den sattıklarını sözlerine ekledi.
İnşaatlarda ve heykellerde kullanılıyor
- Bazalt, volkanik püskürme sonucu oluşan bir kayaç türüdür. En dikkat çekici özelliği sert ve dayanıklı olmasıdır. Genellikle siyah veya gri rengi ile dikkat çekmektedir. Bazaltın rengi kahverengi veya pas kırmızısına dönüşebilir.
- Bazalt, inşaatta (örneğin yapı taşları veya zemin işlerinde), parke taşları yapımında ve heykel yapımında kullanılır.
(Kaynak: Google anonim)
Diyarbakır, "Karacadağ'ın şehre armağanı" olarak nitelendirilen özgün görünüşe sahip bazalt taşı ile mimarisini koruyor. (Diyarbakır yerel basını, hurseda.net’ten alınmıştır/2014)