Cezaevleri, hep kanayan yara olmuştur. Bunun çeşitli nedenleri olmuştur ama sonuçları açısından bakıldığında, durumdan en fazla etkilenen her zaman ve her olayda olduğu gibi çocuklardır.
Bu durumu, son kez dillendiren CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel oldu. Adıgüzel, cezaevinde anneleri ile birlikte kalan çocuklara ilişkin verdiği soru önergesine cevap aldı. Ve o cevap, biraz ürkütücü.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “atipik otizmli” Poyraz Ali ile birlikte gündeme gelen cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuklara ilişkin bir soruyu yanıtlarken, 10 Haziran 2016 tarihi itibariyle cezaevlerinde annesiyle birlikte kalan çocuk sayısının 528 olduğunu belirtiyor.
Bunlar, 0-6 yaş arası çocuklar.
Bakan Bozdağ, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan engelli çocuk sayısına ilişkin soruyu ise nedendir bilinmez ama yanıtsız bırakıyor.
Bu durumun değerlendirmesi yapıldığında, Bakan Bozdağ’ın geciktirdiği yanıtı en azından özensiz olarak nitelendirilebilir.
Çünkü, önerge aylar önce verilmiş…
Gelen cevapta, bu durumdaki çocukların ihtiyaçlarının tespiti için gerekli bilgilerin paylaşılmadığı görülürken, bazı soruların yanıtsız kaldığı anlaşılıyor.
Mesela;
528 çocuk hangi cezaevlerinde bulunuyor ?
Bu çocuklardan kaçı kreş imkânından yararlanıyor ?
Kreş bulunmayan kurumlar hangisi ?
Bu kurumlarda kalan çocukların gelişim ve eğitim hakkı önündeki engeller nasıl giderilecek ?
Adıgüzel’in önergesine verilen yanıtta, müstakil kadın ceza infaz kurumlarında kreş bulunduğu, ancak müstakil olmayan ceza infaz kurumlarının bir kısmında kreş olmadığı ifade ediliyor. Ama, yukarıdaki soruların yanıtı bulunmuyor.
İşte, bakanlığın verdiği cevap bu yüzden özensiz…
Bir de, cevaptan anlaşıldığı üzere, Adalet Bakanlığı’nın Poyraz Ali’den haberi yok.
Adıgüzel, bu durumu da, aldığı cevap sonrası şöyle özetliyor:
‘’OHAL sonrası Zeynep Bakır Silivri’ye nakledilince, annesi ile birlikte Bakırköy Cezaevi’nde kalan Poyraz Ali de babasının yanına gönderildi. Bakanlık cevabında, Poyraz Ali’nin 2014 tarihinden bu yana bir özel eğitim merkezinde eğitim aldığı ve Mayıs 2014’ten bu yana Kuruma bağlı kreşten yararlandığı ifade ediliyor. Doğrudur, sivil toplum ve siyasetçilerin sağduyusu, çabalarıyla Poyraz Ali için cezaevinde eğitim ve rehabilitasyon ortamı yaratılmıştı. Ancak Bakanlığın bilmediği bir nokta var. OHAL sonrası annesinin Silivri’ye sevk edilmesi ile birlikte, 4 buçuk yaşındaki Poyraz Ali artık cezaevinde değil. Poyraz Ali bugün annesine en çok ihtiyaç duyduğu bir yaşta annesinden uzakta.”
İşin en garip yanı, bakanlığın verdiği cevapta, 5275 sayılı kanunda “Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile kısa süreli hapis cezalarının özel infaz şekilleri”ne ilişkin bölümde, 0-6 yaş çocuğu olan kadınlara özgü bir düzenleme yapılmasını öngören bir çalışmanın bulunmadığının kaydedilmesidir.
Denetimli serbestlik süreleri, 0-6 yaş çocuğu ile cezaevinde bulunan hükümlüleri de kapsayacak şekilde uzatılıyor ama bununla birlikte o çocuklara ilişkin bir düzenleme yapılmıyor.
İyi de, yazık değil mi bu çocuklara ?