YAZ

Fatoş Özut Kırtay
Şu köşe yaz köşesi.
Şu köşe kış köşesi.
Ortada su şişesi.
Yaz saati, kış saati uygulaması tartışması ciddi bir soruna dönüştü.
Okula giden dördüncü sınıf öğrencisinin , köpekler tarafından saldırıya uğrayarak ağır yaralanması, bu konuyu tekrar gündeme getirdi.
Ve halk tarafından, bu uygulamanın kaldırılması talebi oluştu.
Meclise sunulan konu tekrar reddedildi.
Türkiye,2016'da yaz-kış saati uygulamasını kaldırdı ve saati sabitledi.
Ancak geçici olarak kullandığı yaz saatini tercih etti.
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından yöneltilen soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisini hem de psikolojik ve sosyolojik etkilerini övdü.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunan Bakan, uygulamaya "saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı" gerekçesiyle geçildiğini söyledi.
İktidarın karanlığa bilimsel kılıfta bulduğunu" savunan Gürer, "Bu kış da okula ve işe gün doğmadan gidilmeye devam edileceği anlaşılıyor" dedi.
Daha önce de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sabit saat uygulamasından vazgeçilmesi çağrısında bulunmuş, Bakan bu çağrıya cevaben 6 milyar TL tasarruf sağlandığını söylemişti.
Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu, 2012-2020 arasındaki elektrik tüketimi, elektrik fiyatları ve meteorolojik gerçek verileri kullanarak bir bilimsel makale yayımladı.
Araştırmaya göre, sabit yaz saati uygulamasının elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir veya ölçümlenebilir bir etkisi yok.
Küfeoğlu, araştırmasını şu şekilde özetliyor:
''Türkiye son 5 yıldır uyguladığı sabit saatle, doğal bir deney ortamı sunduğu için tüm dünyaya eşi bulunmaz bir fırsat sundu. Bizim araştırmamız, bu alanda gerçekleşmiş, tarihsel verilerle yapılmış ilk araştırma. Daha önceki araştırmalar, simülasyonlarla yapılmıştı. Başka ülkeler konuyu değerlendirirken bu araştırmadan faydalanabilecekler.
Örneğin, Türkiye örneğinden yola çıkarak, ABD, Hindistan gibi ekvatora nispeten daha yakın ülkelerde yaz-kış saati uygulamasının pek bir etkisi olmayacağını varsayabiliriz.
Ancak, İngiltere, Almanya gibi daha kuzeydeki ülkelerde yaz-kış saatleri arasında uçurum artıyor. Dolayısıyla bu ülkelerde yaz-kış saati uygulaması enerji tasarrufu sağlayabilir.''
İki tarafın iddiaları da bilimsel değil.
Tasarruf yapıyoruz diyen de israf yapıyoruz' diyen de bilimsel olarak saygın çalışmalar değil."
Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan psikiyatrist Uzman Doktor Arzu Erkan Yüce, biyolojik saatin insan sağlığı açısından öneminin altını çiziyor:
''Sirkadiyen ritmimizi düzenleyen biyolojik saatimizin, ruh ve beden sağlığımız üzerinde büyük etkisi vardır. Beden, gece karanlıkta uyku mesajı alır. Sabah uyanınca bu uyku mesajını alarak güne başlamak çok zorlayıcı olabilir ve pek çok rahatsızlığa zemin hazırlayabilir.
Ayrıca, karanlıkta insanın güvenlik algısı düşük olur. İşte bu sebeple, gece dışarı çıkmak birçok kişiye tehlikeli gelebilir. Sabah saatlerinde henüz hava karanlıkken dışarıda olma mecburiyeti, özellikle kadın ve çocuklara endişe kaynağı olabilir.
Bedensel ihtiyaçların ve tıbbın işaret ettiği şekilde, kış aylarında da sabahın aydınlık olduğu şekilde bir saat ayarlaması önemli."
Demiş konuya vakıf gerçek uzmanlar...
Onlar uzun uzadıya ilimsel , bilimsel, sosyal ve psikolojik açılardan açıklama yapmışlar.
Aslında nedeni çok aşikâr.
Tasarruf falan mesnetsiz bahane.
Amaç karanlık olduğu için kullanılan enerjinin, birilerinin cebine oldukça yüklü kârlar bırakması.
Gerisi maval,masal...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.