İlimiz genelinde hayvanseverlerin zaman zaman bulundukları ilçelerin belediyeleri ile çatışma haline gelen sorunları KBB Meclisi’nde bu dönem ilk defa İYİ Parti tarafından gündeme getirildi. 13 ayrı başlıkta talepler sıralanırken hayvanseverler tarafından ameliyat için veteriner kliniklerine sevk edilen operasyonların maliyetinin Büyükşehir tarafından üstlenmesi talep edildi. Vatandaş şikâyeti üzerine barınağa alınıp hayvanseverlere ilgili yasa maddesi gereği geri iade edilmeyen, yasada ve kağıt üzerinde “yasaklı” ama üremesine ve ticaretinin yapılmasına göz yumulan ırkların şartlarına düzenleme istedi.
ONLARIN SORUMLULUĞU DA BİZDE
İYİ Parti Grup Başkanvekili Fevzi Canbaz ve belediye meclis üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş imzasıyla verilen önergede, “Bu kentte yaşayan her canlı gibi, sokak hayvanlarının da beslenmesi, barınması, hastalandıklarında tedavilerinin yapılmasının sorumluluğunu taşıyoruz.
HEPİMİZİN VEBALİ VARDIR
Şu anda hala kentimizin birçok yerinde; aç, hasta, yaralı sokak hayvanı varsa bu meclisin üyeleri olarak hepimizin vebali vardır. Bu soruna çözmek zannedildiği kadar zor değildir çünkü bu canları seven, onlara ilgi ve sevgi gösteren gönüllüler ordusu vardır” denildi. Sorunlar ve çözüm önerileri maddeler halinde şöyle sıralandı:
- Belediyeye ait barınağın gönüllülere açılması
- Ortopedik ve zorlu ameliyatları gerçekleştirebilecek uzman veteriner hekim bulundurulması
- Ameliyat sonrası yetersiz bakım nedeniyle olan hayvan ölümlerini engellemek için veteriner teknikleri içeren bakım ekibi oluşturulması
- STK’lara bakımevinde yer ayrılması
- Yasaklı ırkların şartlarının düzeltilmesi
- Kısırlaştırmaların düzenli yapılması
- Gönüllülere yeterli miktarda mama tedarik edilmesi
- Mama-matik ve içme suyu noktaları kurulması
- STK’ların özel kliniklerde yaptırmak zorunda kaldıkları ameliyat borçlarının kapatılması
- Özel veteriner kliniklerinde yaptırılmak zorunda kalınan ameliyatların faturasının belediye tarafından ödenmesi
- Her yıl yapılması gereken karma aşıların yaptırılması
- Personel alımlarında STK’larda çalışarak hayvanları sevdiği tespit edilmiş kişilerden seçilmesine dikkat edilmesi
- Sokak hayvanlarından korktuğundan dolayı belediyeye şikâyette bulunan vatandaşlarımıza korkularını yenmeleri için psikoterapi seansları düzenlenmesi.
BARINAĞIN DA BİR DÜZENİ VAR
KBB Başkanı Tahir Büyükakın, Kandıra’daki hayvan barınağının yapımı esnasında KBB Genel Sekreter yardımcısı olarak görev yaptığını hatırlattı. Büyükakın, “Orayı gönüllüler ile birlikte inşa ettik. Tamamen onlar tasarladı. Gönüllülerin oraya girmesinde de bir engel yok. Ama belli saatlerde girilmesi lazım tabi ki. Gece saat 10.00, gönüllü gelip girmek istediğini söyledi! Oranın da bir düzeni var. Ona da dikkat etmek lazım tabi ki” dedi.
BÜYÜKAKIN: ÖYLE BİR USÜL YOK
Büyükakın, “Özel veteriner kliniklerinde yaptırılmak zorunda kalınan ameliyatların faturasının belediye tarafından ödenmesi” talebine dair şunları kaydetti: “Bize geldiğinde, kendi imkânlarımızla ameliyat yapamayacak durumdaysak onu (özel kliniğe sevk) zaten yapıyoruz ama vatandaş sokaktan aldı. Özel veterinere götürdü. Orada işlem yaptırdı: ‘Hadi Büyükşehir bunu öde.’ Öyle bir usül yok.”
GÖKTAŞ: YAPIYORSUNUZ DA YETERLİ Mİ?
Büyükakın’ın bu açıklaması üzerine söz alan Nurcan Acaroğlu Göktaş şunları söyledi: “Bu önergeyi hazırlarken birçok hayvansever ve dernekle görüştük. Dernek başkanlarından sıkıntıları dinledim. Bunların hepsinin yapıldığını söylüyorsunuz da, yeterli yapılıyor mu? Benim araştırmalarım ve görüşüme göre yeterli değil.
Üniversitenin orada 150, Kartepe’nin orada 100 civarı köpek var sadece benim gözlemlediğim, karınları yapışmış. Açlar.
“YAPILIYOR” DİYE GEÇERSENİZ
ÇÖZÜME YAKLAŞAMAYIZ
Gönüllüler geliyor. Mama yardımı gönüllülere değil ancak derneklere veriliyor. Dernek bile, örneğin üniversitenin oraya gidip besleme yapılacağını söylediğinde iki torba mama veriliyor, iki torba 150 hayvana yetmiyor. Yani her şey bir ucundan tutulmuş, yapılıyor gibi görünüyor ama yeterli değil. Onun için önerilerimi çok sayıda kişiyle görüşerek sıraladım. Onların sıkıntılı gördükleri yerleri gidip kendi gözümle gördüm. ‘Yapılıyor bunların hepsi’ deyip geçerseniz, çözüme yaklaşamayız.”
AYHAN VAROL İLE GÖRÜŞÜN
NE EKSİKSE TAMAMLAYALIM
Başkan Büyükakın bunun üzerine Göktaş’a KBB’nin ilgili genel sekreter yardımcısı Ayhan Varol ile görüşmesini önerip, “Tespit ettiğiniz eksikleri sizden alsınlar. Ne eksikse tamamlayalım” dedi.
Büyükakın’ın bu sözü üzerine KBB Veteriner İşleri Müdürü Feyzi Muhammed Karabıyık, Göktaş’ın yanına gelerek irtibat numarası alıp verdi.
BİR AYDIR YAZIYORUM
HİÇBİR ŞEY YAPILMADI
Göktaş sözlerine ilave olarak, “Bir aydır mesajlar atıyorum, isimler veriyorum. Yer tarif ediyorum: Şuradaki köpekler aç, yavrulamışlar. O kadar kötü durumdalar diye, tek bir şey yapılmadı başkanım” dedi. (Haber Merkezi)