Cinsel ilişkiyi zora sokan vajinismus, vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılmasıdır. Vajinaya giriş denendiğinde vajinanın çevresindeki kaslarda sürekli biçimde istemsiz kasılmalar olur. Bu istem dışı vajina refleksi ve oluşan spazm, vajina girişini kapatarak cinsel ilişkiyi imkansız hale getirir. Zorlanması durumunda ağrıya neden olur hatta farklı kas gruplarında da spazmlar oluşturarak bazen nefes almada dahi zorluk çıkarabilmektedir. Devam edilmesi halinde ağrıya neden olur. Bazı vajinusmus olguları penisin girişine hiçbir şekilde izin vermez bazıları ise kısmen penis girişine izin verir ancak ilişki ağrılı olur.
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismusun altında yatan en önemli neden ağrı korkusudur. Ağrı korkusunu; aşırı kanama korkusu, yırtılma korkusu, penisin içeride kalma korkusu, bayılma/ölme korkusu ve iğrenme korkusu izler. Cinsel davranış ve tutumlar kültür etkisine çok açıktır. Kadın cinselliğinin bastırılması, vajinanın kapalı tutulması anlamına gelen bekarete verilen önem kadınlarda farklı cinsel bozukluklara neden olabilmektedir. Bunun yanında yanlış bilgilenme sonucu oluşan ön yargılar cinselliğe ilişkin kaygılara, suçluluk duygularına neden olup beraberinde cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus belirti verir. Her kadında vajinismus belirtisi farklıdır. Bazılarında tek belirti olurken, bazılarında birden fazla belirti de olabilir. Genel anlamda vajinismus belirtileri şu şekildedir:
- Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, kendini geri çekme
- Vajinal muayene olamama
- Cinsel ilişkiden kaçınma
- Cinsel ilişki sırasında panik hali
- Cinsel ilişkinin ağrılı olması
Tedavisi var mı?
Korkulacak hiçbir şey yok. Çoğu hastalığın olduğu gibi vajinismusun da tedavisi vardır. Vajinismus cinsel terapiyle düzelmektedir. Dikkat etmemiz gereken nokta ne ile düzelmeyeceğidir. Jel kullanımıyla, alkol alımıyla, ilaç kullanımıyla, lokal anestezik uygulamalarla ortadan kalkmaz. Kızlık zarıyla ilgisi olmadığı için kızlık zarına yapılan müdahalelerle de düzelmez. Bazı yanlış bilgilerin içerisinde hamile kalmayla vajinusmusun düzeleceği yanılgısı vardır. Vajinismus olan biri düşük ihtimalle hamile kalabilir ancak sonrasında daha büyük problemler ortaya çıkabilir. Hamile kalan kadınlarda vajinismus tedavisi aciliyet teşkil eder çünkü tedavi edilmemiş vajinismusu olan kadınlar normal doğum yapamayacakları gibi, çoğunlukla jinekolojik muayeneden de kaçınabilirler ki, bu durum olası gebelik komplikasyonlarında anne ve bebeğin sağlığı açısından risk oluşturabilmektedir.
Vajinismus sadece kadının sorunu mudur?
Cinsel işlev bozukluklarında problemleri çiftin sorunu olarak ele almak ve partnerin her ikisinin de tedaviye aktif katılımını sağlamak çok önemlidir. Erkekler vajinusmusla ilgili bilgiye sahip olmadıklarında bu durumu reddedilme olarak algılayıp kırgınlık veya öfke duyabilmektedirler. Bazen de durumu kendilerine atfedip sertleşme bozuklukları geliştirebilirler. Bu yüzden tedavide bireysel değil çift olarak katılımları doğru buluyoruz.
Cinsel ve psikolojik sağlığımız da en az diğer sağlık problerimiz kadar önem teşkil eder. Cinsel ve psikolojik problemlerinizi çözmeyi ertelememeniz dileğimle...