Uzmanından şizofreni uyarısı!

Konak Hastanesi şizofreni belirtileri ve tedavi süreçleri konusunda uyarıyor. Konak Hastanesi Gebze Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Mehmet...

Konak Hastanesi şizofreni belirtileri ve tedavi süreçleri konusunda uyarıyor. Konak Hastanesi Gebze Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Mehmet Bülent Akman Şizofreni belirtileri konusunda uyardı. Akman, bu süreçte dikkatli olunmasını istedi.

Konak Hastanesi Gebze Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Mehmet Bülent yaptığı açıklamada; “Şizofrenide hasta insanlar arası ilişki ve iletişimden uzaklaşır. Gerçeklikten uzak kendine özgü sanal bir dünyada yaşar. Bu arada duygu, düşünce, muhakeme ve davranışlarda bozukluklar baş gösterir. Ağır bir psikiyatrik hastalıktır.  Genelde gençlik çağında başlasa da bazı tipleri orta yaşlarda başlayabilir. Bu hastalığın belirtileri belirli bir süreçte yerleşir. Bu sürecin  uzunluğu   birkaç haftadan  birkaç yıla kadar değişiklik gösterebilir.  Gittikçe içine kapanan hasta odasından pek dışarı çıkmak istemez. Kendi kendine mırıldanıp konuşmaya başlar. Üstüne başına dikkat etmez. Tıraş olmamaya, saçını taramamaya, banyo yapmamaya başlar. Aynı giysileri üzerinden günlerce çıkarmaz. Ani öfke patlamaları, uygunsuz  gülmeler görülebilir. Okul ve iş başarısı ve devamlılığı gittikçe azalır. Zamanla çeşitli gerekçelerle okulu ve işi bırakabilir.  Zekâ düzeyi yüksek bazı hastalar üniversiteyi bitirse bile ya çalışamaz ya da performanslarının  oldukça altında işlerde çalışır. İnsanlardan  şüphelenir bazılarına kafayı takar, kendisini takip ettiklerini, zarar vereceklerini düşünmeye başlar. Bu kişi  genelde işveren, eş, çalışma veya okul arkadaşı, bazı akrabalar olabilir. Hastanın zamanla bu kişiye öfkesi artar özellikle özenli tedavi edilmeyen hastalar bu kişilere zarar verebilir.   Bazı hastalarda TV, radyo, bilgisayar, uydu alıcısı gibi cihazlardan sinyaller aldığını, takip edildiğini düşünüp bu eşyalara zarar verir. Şizofreni tedavisi çoğu vakada ayaktan yapılmaktadır. Uzun süreli hastane yatışları günümüzde pek uygulanmamaktadır.   Tedavide ilaçlar büyük önem taşımaktadır. Hastalığını kabul etmeyen ilaç uyumu iyi olmayan hastalar için uzun etkili iğne tedavileri uygulanmaktadır. Psikoterapiye birlikte yaşayan aile bireylerinin katılması önem taşır. Oldukça uzun süren tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır. “ dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri