Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında Gebze Kirazpınar Mahallesi’nde bulunan maden ocağındaki devasa çukurun doldurulması ile ilgili madde görüşüldü. CHP grubu, maddeye şerh koydu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li meclis üyesi Ünal Ekşi, şu ifadeleri kullandı: Diğer tarım alanı fonksiyonundaki 74 Ada 914 No’lu 228 dönüm büyüklüğünde bir parselimiz var. Bu parselin 89 dönümü Maliye hazinesinin geri kalan kısmı da 20-30 şahıs hisselidir.
“ÇEKİNCELERİMİZ VAR”
Bu yerde eskiden kalma bir maden ocağı var. Bu maden ocağının içinde de devasa bir çukur bulunuyor. Belediyemiz bu çukuru doldurarak hafriyattan alınacak döküm ücretinden hem de doldurduktan sonra oluşacak yeşil alandan fayda sağlamak istiyor. Bizim buna itirazımız yok. Bu çukurun kapatılması iyi olacaktır. Fakat nasıl yapılacağı konusunda çekincelerimiz var. Bölgede devasa çukur olan tek maden ocağı burası değil. Bütünsel bölgeyi düşündüğümüze mevcut faaliyette olan madenlerden kaynaklı tozun toprağın içinde rekreasyon faaliyeti tek parselde yapılmayacağı aşikar.
“50-100 YILLIK BİR PLAN YAPARAK”
Bölgede tek parsel bazlı değil de 50-100 yıllık bir plan yaparak, ekonomik ömrü biten bitmeyen tüm madenler dikkate alınarak bütünsel planlama ilkeleri anlayışıyla bölgesel bir planlama yapılmalıdır. Hissedar şahısların bu konuda muvafakatı yoktur. Özel mülkiyete konu bir yerin sahiplerin bilgisi dışında plan değişikliği yapmak grubumuzca uygun değil. Plan değişikliği sonrasındaki sürecin nasıl olacağı tartışma konusudur. Özel kamu ortaklığı şeklinde olacaksa, plan değişikliğine şahıs başvurusu yapılıp sonrasında değer kazanç hesaplaması kamu için daha isabetli olacaktır.
“BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR”
Mevcut dosyanın içinde Maden Ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün görüş yazısı yoktur. İmar komisyonu yazıyı yazmış ama geri dönüş cevabını göremedik. İmar Şehircilik Dairesi’nin Başkanlık Makamı yazısında yeri ticari reaktif faaliyetlere imkân sağlayacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor. İmar komisyonu raporunda ise ticari rekreasyon alanı olarak değiştirilmek isteniyor. Rekreaktif alan ile rekreasyon alanı sıklıkla karıştırılarak birbiri yerine kullanılsa da birbirinden farklı yasal statüleri ve anlamları vardır.
“UYGUN BULMUYORUZ”
Rekreasyon alanları özel mülkiyete konu olabilecek şekilde belirli koşullarda yapılaşmaya olanak sağlamakta iken Reaktif alanlar daha çok kıyı kullanımlarına ait bir kavram olup yapılaşma olanağı bulunmuyor. Bu alanda yapılaşma olacak mı? Rekreasyon alanda özel mülkiyete konu yapılaşma olmaktadır. Kirazpınar Mahallesi’ne başta emlak konut 1-2-3. Etap ve Toki konutları olmak üzere çok sayıda konut vardır. Gebze bölgesinin konut gelişim alanıdır bu bölge. Bahse konu parsel dolgu yapılmaya başladığında bu bölgeye gelecek binlerce hafriyat kamyonun trafik yoğunluğunu arttıracak ve bölge insanının mağduriyeti ve şikâyeti artacak. Bölge hala hafriyat kamyonlarının güzergâhında. Tüm bu nedenlerden dolayı söz konusu plan teklifini bu haliyle uygun bulmuyoruz.