** Çayırova Yenimahalle’de hepsi Çayırova’da oturan 85’i kadın 90 çalışan ile Legrand’a montaj işçiliği yapan Adil Montaj’ın kurucusu Adil Uçankan hayli mütevazı: “Çayırova İlçesi’nde evinde oturan kadınları çalışmaya ikna ederek, ülke üretimine katkıda bulunmaya çalışıyorum.”
Gebze; demir çelik, otomotiv ve petro kimyanın diğer sektörlere kıyasla daha yoğun olduğu, bu iş kollarının fiziki zorluklardan ötürü fabrikalarında kadın işçilerin erkek işçilere kıyasla oranının düşük olduğu bir sanayi bölgesi. Üretimde otomasyonlaşma fabrikalarda kadınların önünü açtı ancak kadının iş hayatına atılmasının önündeki tek engel fabrikalardaki üretim biçimleri ve koşulları değil..
EVE İŞ İSTİYORLAR AMA….
Ülkemizin nüfusu en hızlı artan ilçeleri arasında yer alan Çayırova’da çok sayıda kadının üretime, bazı gerekçelerinden ötürü evinde dâhil olmak istediği biliniyor. Yenimahalle’de, Fatih Caddesi’ne açılan bir ara sokakta kurulu, tamamı Çayırova’da oturan 85’i kadın 90 kişinin istihdam edildiği Adil Montaj’ın kurucusu Adil Uçankan ile görüşmemizde, evlere iş verip vermediklerini de sorduk:
“Geçen seneye kadar evlere de iş veriyorduk. Ancak son bir senedir, evlere yönlendirdiğimiz o işleri de atölyeye çektik. Bu sayede işçi çıkartmak zorunda kalmadık.”
EVİNDE OTURAN KADINLARI
ÇALIŞMAYA İKNA EDİYORUM
Eski futbolcu ve hakem Adil Uçankan, 2003 yılında devlet kurumundan emekli oldu. Çayırova Belediyesi ve bir grup iş adamı ortaklığında kurulan Enişmer AŞ’de kuruluşundan kapanışına kadar müdürlük yaptı. 2015’te Adil Montaj’ı kurdu. 2020’ye kadar futbol federasyonuna bağlı olarak gözlemciliği de sürdüren Uçankan son bir senedir ise kendisini tamamen işine verdi: “Çayırova İlçesi’nde evinde oturan kadınları çalışmaya ikna ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyorum.”
KADIN ELİ ÇOK DAHA YATKIN
Sigorta, priz gibi elektrik malzemelerinin montaj işçiliğini yaptıklarını belirten Uçankan, “Parçaların çok küçük olmasından ötürü kadın elinin çok daha yatkın olduğu bir iş kolu bizimki. Dolaylı olarak gerek yurt içi gerekse yurt dışından gelen taleplere yanıt veriyoruz. Bugüne kadar önemli diye tanımlanacak hiçbir şikâyet almadık. Demek ki tüm çalışanlarımızla birlikte işimizi iyi yapıyoruz” dedi.
PANDEMİ KOŞULLARINDA
Pandemi sürecinde iş yerinde üzücü bir vaka yaşanmadığını kaydeden Uçankan, “Üç beş elemanımız evinde eşinden, yaşadığı apartmandan virüs kaptı. Tedavileri sonrası çalışmayı sürdürdü. Günde üç dört sefer maske değiştiriyorlar. Suları pet şişe ile verilmeye başlandı. Mesafeye azami dikkat gösteriliyor” diye konuştu.
Adil Montaj’da muhasebe ve halkla ilişkiler departmanı çalışanları da kadın emekçiler.
Enişmer’in kapatılmasının hemen ardından kurulan Adil Montaj’da Enişmer sürecinden bu yana çalışan engelliler de var. Ancak bir çoğu edindikleri deneyimlerin ardından Arçelik, Namet gibi bölgedeki köklü firmalarda çalışmayı sürdürüyor.
**
Lütfu Türkkan’dan
çat kapı ziyareti
Adil Montaj’da bir gün tamamen tesadüfen ve çok ani şekilde İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ı ağırladıklarını kaydeden Adil Uçankan, “Kendisini, bizi ziyaret ettiği güne kadar hiç tanımıyorduk. Tesadüfen, karşı binamızda oturan bir yakınını ziyarete geldiğinde bizim iş yerimizi görmüş ve merak etmiş.
İçeri gelmek istedi, biz de davet ettik. Çalışmamızı çok beğendi. Yanındaki kalabalık grupla işyerimizi gezdi ve bu kadar kalabalık bir gruba iş imkânı sunduğumuz için bizi tebrik etti” dedi. Uçankan, Türkkan ile ilk defa tanıştıkları için ani ziyaretini fotoğraflamadıklarını söyledi.
**
Legrand Türkiye için günde
30-40 palet dolusu montaj
1000 metrekarelik kullanım alanına sahip, 90 kişinin istihdam edildiği Adil Ambalaj’da sevkiyatta görev yapan beş kişinin dışında tüm personel kadın. 25-40 yaş aralığındaki çalışanların çoğu ilköğretim mezunu. Aralarında üniversite mezunları da var. Çalışanların tamamı Çayırova sakini.
MONTAJ HİZMETİ TEDARİKÇİSİ
Adil Ambalaj; yapısal kabloma sistemleri, anahtar prizler, kuru tip transformatörler, tekli ve çoklu fişler/grup prizler, kablo kanalları, endüstriyel fişler ve prizler gibi elektrik ve dijital altyapı sistemleri üzerine Gebze’deki iki fabrikasıyla üretimde bulunan yüzde 100 Fransız sermayeli Legrand Türkiye’nin montaj hizmeti tedarikçilerinden.
15 GÜN PANDEMİ ARASI
Haftanın beş günü, 08.00 – 18.00 arası tek vardiya çalışan firmada iş yoğunluğuna göre cumartesileri, mesai günleri.
Pandemi sürecinde 15 gün kadar süre kapalı kalan, buna karşın iş yoğunluğunu ve istihdamını koruyan Adil Montaj bir günde 30- 40 palet ya da bir diğer ölçü tanımıyla, üç dört kamyon dolusu malzeme montaj/üretim kapasitesine sahip.
**
Enişmer’den Adil Montaj’a
2015 yılının ekim ayında kurulan ve kurulduğu günden bu yana Yenimahalle, Fatih Caddesi, 5106 Sokak, No: 6 adresinde faaliyet gösteren Adil Montaj’ın kökeni 2007’ye, Faruk Taşçı dönemi Çayırova Belediyesi çatısındaki, belediye ve iş adamları ortaklığındaki Engelliler İş Merkezi – ENİŞMER A.Ş’ye uzanır. Adil Uçankan o süreci şöyle anımsattı:
2015 YILINDA KAPATILDI
“ENİŞMER’in kurucularından, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşım Sedat Bilgiç sayesinde ENİŞMER ile tanıştım. GTO kurucu Başkanı İbrahim Başaran ve ENİŞMER Başkanvekili Mustafa Böğet’in onayıyla ENİŞMER müdürlüğüne getirildim. Birçok zorluklar ve maddi zorluklarla hiç parasız başladığımız işimizi 30’u engelli 40 çalışanımızla 2015’te kapatırken tüm çalışanlarımızın tazminatlarını ödedik ve kasamızda da bir miktar para bıraktık.
DEMİRCİ GERİ ADIM ATMADI
Dönemin belediye başkanı (Şevki Demirci) belediyeye ait çalıştığımız yere belediyenin ihtiyacı olduğunu, tecrübe kazanan çok sayıda engelli çalışanımızın Arçelik, Namet gibi işyerlerine girmesinden ötürü çok az sayıda engelli çalıştırdığımızı gerekçe göstererek işyerini boşaltmamızı söyledi. İbrahim Başaran ve Mustafa Böğet’in kendisiyle görüşmesine rağmen ısrarcı oldu. Biz de kapatma kararı aldık.
LEGRAND’IN DESTEĞİYLE
O dönemde Legrand firmasına iş yapmaktaydık. Kapatacağımızı duydular. Onların da yardımıyla yeni bir işyeri açmaya karar verdik. Bugünkü yerimizi kiralayıp 2015 yılının ekim ayında açılış yaptık. ENİŞMER’den 10-15 çalışanı yanımıza alarak 40 kadar çalışanla işe başladık. Günümüzde 90 çalışanımız var.
**
HALKBANK KREDİYİ VERDİKTEN SONRA GTO KAYDINI YETERLİ GÖRMEMİŞ
Düşük faizli krediyi normal
banka faizine çevirdiler
Adil Montaj’ın bugüne kadar devlet desteğine ihtiyaç duymadığını, hiç müracaatta bulunmadıklarını kaydeden Adil Uçankan, “Devlet desteklerinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Pandemi süreci dahil diğer desteklerini hiç incelemedim. Daha ihtiyaç sahibi girişimciler, esnaflar vardır, onlar alsın isterim. Şükürler olsun, biz kendi yağımızla kavruluyoruz” dedi. Halkbank’ın 25 bin liralık kredisine faydalanmak için başvurduğunu belirten Uçankan, o krediye de başvurduğuna başvuracağına adeta pişman olmuş:
HALA YANIT ALAMADIM
Benden oda kaydı ve vergi levhası istediler. Kredim bir hafta içinde geldi. İki ay sonra ise mail mesajı geldi. Kredi başvurusunda GTO kaydımı vermiştik. Bana mevcut oda kaydımın kabul edilmediğini belirtip yeni oda kaydı istediler. Ben başka bir oda kaydı yaptıramayacağımı söyleyince düşük faizli kredimi normal banka faizine çevirdiler. Yazışmalar yaptım genel müdürlüğe. Şikâyet yazısı yazmama rağmen henüz yanıt almadım. İyi ki yüksek bir meblağ almamışım.”