Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı gündem maddelerinin dışında, gündem dışı konuları ile de gerek Kocaeli gerekse Gebze Bölgesi gündemine damgasını vurdu. Çevrenin ve çevre önlemlerinin de enine boyuna tartışıldığı mecliste, “Dilovası’sız çevre tartışılmaz” misali Dilovası da konu edilince Şayir, “Bana yanıt hakkı doğdu” deyip söz aldı ve özetle, “Üretim var. İhracatı görün. Ekonomiye katkıyı görün. Ufak tefek olumsuzluklar olabilir” dedi. Detaylar şöyle:
BÜYÜKŞEHİR’İN YETKİSİ YOK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Dilovası’na kadar uzanan çevre tartışması, çevreye dair kararların belediye tarafından alınıp alınmayacağı ile başladı. KBB Başkanı Tahir Büyükakın, “Yetki ve sorumluluğu olmayan bir konuda karar alamayız. Hava kirliliğini denetim için de Büyükşehir’in bir yetkisi yok” dedi.
BÜTÇEMİZ SONSUZ DEĞİL
İl Çevre Müdürlüğü’nün istasyon ve ekipman başta olmak üzere eksiklikleri varsa destek olabileceklerini kaydeden Büyükakın desteğe mesafe de getirdi: “Ama bunda da, ‘Her kaynağı olmayanın kaynağını Büyükşehir versin gibi bir yaklaşım içinde olmak doğru değil. Elimizdeki bütçe sonsuz değil. İşlerimizi de önceliklendirme ile yapmalıyız” dedi.
Mevzuya Dilovası, İYİ Parti’nin Körfez İlçe’deki meclis üyesi Fevzi Canbaz’ın şu sözleri ile dahil oldu: “Çevre İl Müdürlüğü vardı. Dilovası, Gebze, Körfez’de denetlerdi. Hiç biri yok şimdi. İl Genel Meclisi de kalktı.”
MÜDÜRLÜK ÖLÇÜM YAPIYOR
Büyükakın’ın Canbaz’a Çevre İl Müdürlüğü’nün varlığını sürdürdüğünü anımsatıp, “Müdürlük tarafından hava kirliliği de ölçülüyor. Valiliğin sitesinde ölçümler yayınlanıyor. Siz bilmiyor olabilirsiniz” dedi. Büyükakın kurumun ölçüm açısından araç gereç donanım sıkıntısı olabileceğini kaydedip bu durumda bütçeleri nezdinde destek olmaya çalışacaklarını tekrarladı.
ANKARA’DAN DA GELİNİYOR
Büyükakın’ın söz vermesiyle birlikte devreye KBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç de girdi ve İl Çevre Müdürlüğü’nce ölçüm yapıldığını, Kocaeli Valiliği’nin sitesinde ölçüm sonuçlarının yayınlandığını belirtip, “Dönem dönem Ankara’dan da geliniyor. Ama Körfez’de düzenli olarak ölçüm yapılıyor” dedi.
MARMARİS İLE KÖRFEZ AYNI
CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi (Körfez İlçe) Engin Taşdemir ise ölçüm istatistiklerine atıfta bulunup, “Marmaris ve Datça ile Körfez’i aynı gösteriyordu. Çelişkili durum olduğunu gördük” diye konuştu.
O TARTIŞMALARA GERİ DÖNMEYELİM
Taşdemir’in Karaosmanoğlu döneminde KOÜ’den Prof.Dr.Onur Hamzaoğlu’nun Dilovası’na dair araştırma sonuçlarına da atıfta bulunması üzerine yine sözü alan Başkan Büyükakın, “Hava kirliliğinin anne sütündeki etkisinin beş senelik veriyle yapılmayacağını biliyorum. Etik kurul da veri eksiği olduğunu ifade etti. O tartışmalara geri dönmenin alemi yok” diye yanıtladı.
DİLOVASI ALGINIZ İYİ DEĞİL
Bir belediye meclis üyesinin an itibariyle hava kirliliğinin Dilovası’nda 8, Kandıra’da 21 ppm gözükmesine kuşkulu yaklaşımı üzerine Büyükakın, “Belli ki Dilovası ile ilgili kirlilik algınız iyi değil” dedi. Meclis üyesi devamında, “Ben oradan otomobilimle geçerken klimamı kapatıyorsam, Dilovası’ndaki kirlilik kaynağının ne olduğunu çatıların üzerine baktığımız zaman anlarız” deyince Büyükakın, “Kömürcüler OSB var. Onu kaldıracağız zaten. Onunla ilgili ciddi mesafe alındı. Kömürcüler de razı, ‘Gitmeyeceğiz’ demiyor. O süreçte, onun da müjdesini vereceğiz” dedi.
KEŞKE MECLİS ÜYELERİMİZ
BUNLARI ANLATSALAR
Akabinde sözü, “Konu Dilovası olunca cevap verme hakkı” doğdu gerekçesiyle Dilovası Belediyesi Başkanı Hamza Şayir aldı. Şayir, “Keşke sayın meclis üyelerimiz Türkiye ihracatının yüzde 7.6’sı, verilere göre 10.5 milyar dolarının Dilovası’nda üretildiği ve karşılandığını söyleseler. Yine örnek verirken Dilovası’nın altı organize sanayi ile ekonomiye olan katkılarını da söyleseler. Keşke Dilovası’nın stratejik olarak ne kadar önemli olduğunu anlatsalar” dedi. Şayir şöyle devam etti:
ÇEVRE KONUSUNDA SİYASET YAPMAYIN
“Evet. Üretim var. Üretimle beraber gelen ufak tefek olumsuzluklar olabilir ama biz havanın önüne perde koyamıyoruz ki. O hava hepimizi etkiliyor. Sadece o değil. Orada veya başka bir tarafta yemlenen balıklar aldığı civayla yine sofralarımıza geliyor. Çevre konusunda sadece siyaset yapmayın. Tek bilinçle hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum.”
ÇOLAKOĞLU ZEHİR FIŞKIRTACAK
GÖRMEYECEĞİZ. ÖYLE Mİ?
Şayir’in ardından İYİ Partili BMÜ Fevzi Canbaz yine söz alıp, “Çolakoğlu zehir fışkırtacak, görmeyeceğiz, öyle mi? Biz sanayiye karşı değiliz. Sanayiye hiç karşı olmadık. Destek olduk, olmalıyız da. İşsizlerimiz çok. Ama biz diyoruz ki, çevreyi de koruyalım. Çevre bizim sağlığımız. Bir virüsten dolayı burada maskeyle oturuyoruz. Sanayiciyi ve Dilovası’nı eleştirmedik. Ben 25 senede Dilovası’ndan emekli oldum. Sendikacılık da yaptık ama sanayiye karşı çıkmadık. Ama çevreyi koruyalım. Fabrikalarda dereye akıttıkları zehri akıtmamalı” dedi.
DÜŞÜK GÖSTERMEK İÇİN
KANDIRA’YI YÜKSELTMEZLER
Tahir Büyükakın tartışmaya şöyle müdahil oldu: “Her zaman algı ve gerçeklik aynı olmuyor. Belki bir ön kanaat olarak ölçmeden, deneylemeden önce Dilovası’nda havanın daha kirli olacağı zannediliyor ama Dilovası’nda havayı düşük göstermek için Kandıra’yı yüksek gösterdiklerini zannetmiyorum. Ölçüler neyse o çıkıyordur.”