Türkiye’de 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimerlı”

Türkiye’de 70 yaş üzeri her 5 kişiden birinde Alzheimer bulguları olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, “Genç yaşlardan itibaren zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapmak, düzenli spor yapmak, sık okumak, yeni bilgiler öğrenmek, yeni hobiler edinmek ve sosyal aktivitelere katılmak Alzheimer’ın geciktirilmesinde etkili rol oynamaktadır” dedi.




Alzheimer’ın yakın dönem hafıza sorunları ile başlayan, diğer zihinsel alanları da etkileyerek günlük yaşam aktivitelerini zorlaştıran bir beyin hastalığı olduğunu ifade eden İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, sinsi bir şekilde başlayan hastalığın yatağa bağımlı kalabilecek bir düzeye ulaşabileceğinin altını çizdi.

“2050 YILINA KADAR DÜNYADA 135 MİLYON KİŞİYE ALZHEİMER TEŞHİSİ KONACAK”
Hastalığı tanımlayan Dr. Alois Alzheimer'ın ismiyle anılan Alzheimer’ın 65 yaş üzerinde daha sık görüldüğünü, yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını işaret edem Uzm. Dr. Taşdemir, “Öyle ki 90 yaş üzeri her 2 kişiden birinde görülebilir. Dünya genelinde 45 milyon kişi Alzheimer tanısı almıştır. Bu sayının 2050 yılına kadar 135 milyon civarında olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de 70 yaş üzeri her 5 kişiden birinde Alzheimer bulguları olduğu ve kadınlarda daha sık görüldüğü düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

“DÜZENSİZ BESLENME VE ŞEKER HASTALIKLARI ALZHEİMER’I ARTIRDI”
Alzheimer hasta sayısı artış göstermesine rağmen özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusta görülme sıklığının eski yıllara göre düştüğünü belirten Uzm. Dr. Taşdemir, “Yaşam süresinin uzaması hastalığın artışında en önemli faktördür. Düzensiz beslenme, sedanter yaşam, kontrolsüz tansiyon ve şeker hastalıkları, kronik hastalıklar Alzheimer'ın sıklığını artıran diğer önemli faktörlerdir” ifadelerine yer verdi.

“ALZHEİMER’I GECİKTİRECEK ÖNERİLER”
Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıran, durduran bir tedavinin henüz olmadığını ancak sağlıklı bir yaşam ile hastalığı geciktirmenin mümkün olacağını belirten Uzm. Dr. Taşdemir, şu önerilerde bulundu:
“Genç yaşlardan itibaren zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapmak, düzenli spor yapmak, okumak, yeni bilgiler öğrenmek, yeni hobiler edinmek, sosyal aktivitelere katılmak, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek, sağlıklı uyku alışkanlığı edinmek, sigara ve alkolden uzak durmak, şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların takiplerini yaptırmak, gerekirse ilaçlarını kullanmak.”

“KİTAP OKUYUN, BULMACA ÇÖZÜN, SPOR YAPIN”
Bazı beyin aktiviteleri ile Alzheimer’a karşı beyni güçlendirmenin mümkün olduğunu belirten Uzm. Dr. Taşdemir, “Yeni bilgiler öğrenmek, kitap okumak, yazı yazmak, hayal kurmak, bulmaca çözmek, satranç gibi zihinsel faaliyetleri arttıran oyunlar oynamanın Alzheimer’e karşı beyni güçlendirmektedir. Ayrıca spor, dans, resim, bahçe işleri gibi fiziksel aktiviteler de beyin aktivitelerini artırabilir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri