Adnan Gerger; 5 Mart 1958'de Diyarbakır'ın Hani ilçesinde dünyaya geldi. İlk şiirleri Suruç'ta "Meşale" adlı yerel dergide yayımlandı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde başladığı yükseköğrenimine, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı ve Fransız Filolojisi’nde devam etti.
Gazetecilik yaşamına 1980 yılında Ankara Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Gazeteciliği Hürriyet, Milliyet, Sabah gazetelerinde HBB, Star TV, ATV, NTV televizyonlarında sürdürdü. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.
Gazetecilik yaşamı boyunca 37 kez başta Radyo-Televizyon Gazeteciler Derneği olmak üzere değişik kurumlar tarafından verilen yılın gazetecisi ödülünü aldı. 1990 yılında "Firar Öyküleri" adlı kitabını yayımladı. Kitap, o dönemde en çok satan öykü kitabı ünvanını aldı.
Adnan Gerger, kitabında 1970 ve 1990’lı yıllar arasında cezaevlerinde gerçekleşen firar olaylarını anlatıyor. Gerger’in anlatımları gazeteci olarak yaptığı araştırmalara, hapishane ziyaretlerine ve röportajlarına dayanıyor. Kendisi girişte, “bu kitabın odak noktasını kaçış anıları ve yöntemleri oluşturdu” dese de kitapta sadece firarlar değil firarların gerçekleştiği sürece dair de geniş anlatımlar yer alıyor. Bu geniş anlatımlar yer yer tekrarlara yol açsa da önemli tarihsel bilgileri hatırlatıyor. Kitap, 1989 tarihli “Dev Sol liderlerinin kaçışları” ile başlayıp ülkücü mahpuslar Mustafa Pehlivanoğlu ve İsa Armağan’ın 1980 yılındaki firarlarıyla son buluyor.
Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez kitap için şöyle diyor. ‘’ Yaşanmış gerçek firarların, roman ve filmlerden daha ilginç olabilmesi ise ancak anlatıcının diliyle mümkündür. Deneyimli bir gazetecinin kalemine ve ciddi bir yazarın diline sahip olan Adnan Gerger, Firar Öyküleri’nde ilginç kaçış hikâyelerini aktarırken, militanların, suçluların ve gizli servislerin dünyasındaki olayların perde arkasına dalıyor ve pek çok karanlık noktaya da cesaretle ışık tutuyor.’’
Yazar Hüseyin Kıran ise kitabın özünü yorumlayarak şunları söylüyor. ’Adnan Gerger, solcuların büyük emek ve özveri gerektiren firarlarından sağcı, devlet destekli militanların kaçırılış öykülerine, oradan da mafya ‘baba’larının satın alınmış firarlarına kadar bir yelpazeye eğiliyor ve bunların arka planlarını açığa çıkarıyor.’’
Son zamanlarda okuduğum en ilgi çekici kitaplardan birisiydi. Kaç zamandır yazmak istiyordum, sonunda başardım. Adnan Gerger’in Firar Öyküleri kitabını okumanızı öneriyorum.