TMMOB, 2007’den önce yapılmış binaların "mevcut yapı" sayılmasına ve yangın güvenliği önlemlerinin zorunlu olmamasına dikkat çekti. "2017’de yapılan değişiklik, eski binaların yangın güvenlik sistemleri olmadan işletilmesine kapı aralamıştır. Kamuya açık binalarda bu durum kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.
YANGIN SİSTEMİ YETERSİZLİĞİ
Otelin fotoğraflarında, 2008’den itibaren zorunlu olan otomatik yağmurlama (sprinkler) sistemi bulunmadığının görüldüğünü belirten açıklamada, "Bu eksiklik yangının hızla yayılmasına ve can kayıplarına neden olmuştur" denildi. Ayrıca, kaçış yolları ve yangın algılama sistemlerinin çalışmadığı da ifade edildi. "Yangın güvenliği projelerinin uzman mühendisler tarafından hazırlanması ve periyodik denetimlerin titizlikle yapılması gerekirken, denetim eksiklikleri bu tür facialara davetiye çıkarıyor" diyen TMMOB, denetim süreçlerindeki aksaklıkların altını çizdi.
SORUMLULAR YARGILANSIN, GEREKLİ CEZAYI ALSIN
Gebze TMMOB yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, "Bu facianın sorumluları, denetim görevini yapmayan kurumlar ve kâr hırsıyla güvenlik önlemlerini ihmal edenlerdir. Tüm sorumlular yargı önünde hesap vermelidir" dedi. TMMOB, yangın güvenliği yönetmeliklerinin güncellenmesi ve denetim süreçlerinin sıkılaştırılması gerektiğini belirterek, bu tür faciaların önlenmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Sorumsuzluğun, piyasacılığın, insan yaşamını hiçe sayan anlayışın hesap vermesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Makina Mühendisleri Odası olarak, ülkemizi yasa boğan bu acı olayın takipçisi olacağımızı ve tüm sorumlular yargı nazarında gerekli cezayı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."