Türkiye Komünist Partisi (TKP) Flormar direnişinin sona ermesinin ardında açıklama yaptı ve direnişle güzelleşenlerin yeri partileridir diyerek işçileri TKP saflarında örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırdı.
TKP Gebze İlçe Örgütü, Flormar direnişinin sonlanmasının ardından açıklama yayınladı ve Flormar direnişinin sesi başka işyerlerinde, hak arayışlarında, miting meydanlarında, siyasal kavgaya giren işçilerin bilincinde yankılanması gerektiğini vurguladı. Açıklama şöyle:
Flormar değil, direniş güzelleştirir! Flormar işçisi tarih yazdı
Ama tarih geleceğe ne devrolduğunu yazar…
On ay süren Flormar direnişi sona erdi. Sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan işçiler bir dizi haklarını aldılar, ancak işlerine geri dönemediler.
DAMGASINI VURDU
Flormar direnişi Türkiye işçi sınıfının mücadelesine hiç kuşkusuz damga vurdu. Flormar işçilerinin, sadaka kültürü dayatılan emekçilerin, eve kapatılmak istenen kadınların, örgütsüzleştirilmeye çalışılan bütün bir halkın gözbebeği haline gelmesi rastlantı değildir.
SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR
Türkiye Komünist Partisi ilk günden başlayarak direnişin yanı başında, saflarında, içinde yer aldı. İşçilerin birliğinin sağlanması, ihtiyaçlarının karşılanması, kamuoyu oluşturulması için yükselen dayanışma çalışmalarının en önemli unsurlarından birinin TKP olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bizim de Flormar direnişi hakkında “içeriden” söyleyeceğimiz sözler var.
TÜM PATRONLAR DÜZENİNE DİRENİLDİ
Direniş yalnızca Flormar patronuna karşı değil, Gebze sanayi bölgelerinden başlayarak bütün bir patronlar düzenine karşı yürütüldü. Flormar patronunun, ürün kalitesini, itibarını kaybetme pahasına, ödün vermeye aylarca yanaşmamasını da açıklayan budur. İşçilerin zaferi, düzen için “kötü örnek” anlamına gelirdi.
DİRENİŞ GÖRMEZDEN GELİNMEYE ÇALIŞILDI
İşçilerin zaferi ise bütün halk için muazzam bir örnek oluşturacaktı. Bu bütünlüklü cephenin karşısında Flormar işçileri ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Ancak yapılması gereken, karşı taraf kadar örgütlü olabilmektir. Patron, kendi “sınıf kardeşleriyle”, polisle, medyayla kol kola davranırken, Flormar’da direniş fabrikanın içine taşınamadı, diğer sendikalar Petrol-İş ile dayanışmaya uzak durdu, direniş görmezden gelinmeye çalışıldı.
Hepsinden daha önemlisi şudur: İşçiler en basit ve açık hakları için bile mücadele ederken politik örgütlenmeye, politik mücadeleye girmek zorundadır. Çünkü karşı taraf politik olarak da örgütlüdür.
BURUK “KUTLAMA”
Flormar’da, çoğu sendikayla yeni tanışan, çok büyük çoğunluğu politik bir örgütlenmenin uzağında olan emekçiler ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Sonuçta bir dizi haklarını elde etmiş olsalar bile, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü işten çıkartılmayı kabul ederek, buruklukla kutlamak zorunda kaldılar.
DİRENİŞİN EN BÜYÜK DERSİ BUDUR
Türkiye Komünist Partisi direnişin başından itibaren, işçilerin siyasal alanda örgütlendiklerinde büyük bir güç oluşturacaklarını, ama siyasal mücadeleye girmeyen işçilerin ekmek kavgasında bile kazanabileceklerinin sınırlı olacağını dile getirdi. Flormar direnişinin en büyük dersi bu olmalıdır. İşçi sınıfının esas ihtiyacı siyasete girmek, siyasal örgütlenmeye adım atmaktır.
DİRENİŞ BİTER, MÜCADELE SÜRER
Bir direniş biter; onun deneyimiyle sınıf mücadelesi sürer gider. Flormar direnişi sınıfımızın büyük mücadelesine hangi eksikliğin giderilmesi gerektiğine ilişkin bir not düşmüştür.
Türkiye Komünist Partisi, sendikanın ve işçilerin, çoğunlukla aldıkları karar doğrultusunda direnişin sonlandırılmasını saygıyla karşılamakta ve tarihe düşen notun takipçisi olacağını ilan etmektedir.
TKP SAFLARINA ÇAĞRI
İşçi kardeşler,
TKP sizleri Parti saflarına çağırıyor. Flormar direnişinin sesi başka işyerlerinde, hak arayışlarında, miting meydanlarında, siyasal kavgaya giren işçilerin bilincinde yankılanmalıdır.
Flormar değil, direniş güzelleştirir! Direnişle güzelleşenlerin yeri partileridir. Geleceğe aktarılacak olan "işçi sınıfımızın politik örgütlenmesinde sıçrama" olmalıdır.