Bir toplu iş sözleşme (TİS) süreci daha geri de kalırken tartışmalar bitmiş değil. Emek örgütleri ücret sendikacılığında da ciddi sorunlar yaşarken geride kalan son TİS süreci yaşanılan sorunlara dair önemli örnekler sunuyor.
Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Özçelik-İş arasında süren görüşmelerde MESS yüzde 6,05 gibi komik bir zam teklifinde bulundu. Oysa Birleşik Metal-İş ilk altı ay için yüzde 34, zam talep ediyordu. Buna karşı MESS teklifini yüzde 8’e yükseltse de işçilerin beklentisini karşılayamadı.
Birleşik Metal-İş 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurdu. Gebze’de MESS’in düşük zam, esnek çalışma ve üç yıllık sözleşme dayatmasına karşı çok büyük bir miting yapıldı. Mitingde uyarı şuydu; ‘’Şalterleri indiririz!’’ ‘’Şalterleri indirme’’ tarihi yaklaşırken Türk-Metal ve Özçelik-İş, MESS’le görüşme yaptığını, işçilere yüzde 17’lik zam teklifinde bulunulduğunu ve bu teklifin kabul edilerek anlaşma sağlandığını bildirdi.
İmzalanan anlaşma sonrası gözler Birleşik Metal-İş’e çevrildi. Birleşik Metal-İş yaptığı temsilciler kurulu toplantısında yüzde 17’lik zammın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıkladı. Toplantıda, 17 fabrika temsilcisi anlaşmaya imza atılması yönünde oy kullanırken, mücadeleye devam vurgusu yapan 20 fabrika temsilcisi “greve evet” dedi. “Greve evet” diyen fabrikaların çoğunluğu Gebze’deydi. Ayrıca üye sayısı açısından çoğunluk onlarda ve en büyük fabrikalar bu bölgedeydi.
Grev tarihi yaklaşırken Birleşik Metal-İş ve MESS, Çalışma Bakanlığının çağrısıyla bir araya geldi. Toplantıda anlaşmaya varıldı. Birleşik Metal-İş, MESS grup toplu iş sözleşmesinde Türk Metal ve Özçelik-İş’in imzaladığı fakat kendisinin ‘’Kabul edilemez’’ dediği aynı sözleşmeye imza attı. Yüzde 17 zammın kabul edilemez olduğunu söyleyen Birleşik Metal-İş daha sonra aynı sözleşmenin bir ‘’başarı’’ olduğunu ve bu kararın şubelerle birlikte alındığını bildirdi.
TİS süreci bitmiş olsa da Birleşik Metal –İş’te küçük çaplı tartışmalar devam ediyor. Çünkü Birleşik Metal-İş 37 fabrikanın temsilcileriyle bir araya gelmiş grev kararı almıştı. Fakat sözleşme imzalanırken grev kararı alan irade hiçe sayılarak anlaşma kararı şubelere sorularak alındığı bildirildi. Yani üye sayısı açısından çoğunlukta olan ve en büyük fabrikaları kendi bünyesinde barındıran Gebze de ki temsilcilerin grev kararı yok sayıldı.
Sendika kendi dışında eleştiriler alsa da içeride büyük bir gerginlik gözlenmiyor. TİS sürecinde grev kararı alan iş yeri temsilcilerinden ise gelen her hangi bir tepkisellik yok. Elbet ki küskünler vardır ama görünen o ki sözleşme kabul edilmiş durumda.
Sonuç olarak elbet ki en kötü sendika sendikasızlıktan iyidir deriz. Elbet ki Birleşik Metal-İş’i bir bütün olarak ela alıp metal kolunda ki sendikalara nazaran ayrı bir kefeye koya biliriz. Elbet ki sendikacılığında onlarca sorunu var, bunu da biliriz. Ama hiç bir durum şu gerçeği değiştirmiyor. Sınıf Sendikacılığı yapamayan emek örgütleri ücret sendikacılığında da zorluk çekiyor.