Pandemi sonrası yurt genelinde olduğu gibi, Kocaeli'de de pek çok arazi üzerine geçici veya kalıcı olarak Baraka, Tiny House, Konteyner ve Karavan gibi kurulması üzerine, Kocaeli Valiliği harekete geçti. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda , bu tarz yapıları kuran kişi ve kooperatifleri ilgindiren çok önemli kararlar alındı. Bu kararla ile birlikte, tarım dışı kullanım izni alınmadan, tarım arazilerini tahrip edecek geçici veya kalıcı yapılar kuran kooperatif veya kişiler hakkında hapis ve para cezası uygulanacağı açıklandı.
İZİN ALINMADAN İMAR PLANI YAPILMADAN
Kocaeli Valiliği tarafından, ilgili kurumlar yaptırılan araştırmalar sonucu, son zamanlarda Kocaeli genelinde tüzel kişilikler tarafından kooperatifler kurulduğu ve bu kooperatiflerin tarım arazileri satın alıdığ belirlendi. Yine bu kooperatiflerin, bu arazilerde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında "Tarım Dışı Kullanım İzni" alınmadan ve üzerinde imar planı yapılmadan kooperatif yönetimleri tarafından tescili mümkün olmayacak şekilde fiili hisseler oluşturulduğu belirlendi.
KAÇAK YAPILAŞMAYA NEDEN OLUYOR
Vatandaşların, kooperatif üyesi olarak hisse satın alması durumunda her bir hisse içine geçici veya kalıcı yapılar (konteyner, tiny house, karavan, vs.). koyabileceği ve burada konaklayabileceği şeklinde yanıltıldığı, hisse satışı yapıldığı, hisselere tekabül eden alanların tel çit, tahta çit, vs. ile bölünerek oluşturulan hayali parseller arasına yollar yapılarak, su ve elektrik hattı döşenerek imar parseli gibi pazarlandığı, dolayısıyla tarım arazilerinin kullanım bütünlüğünün bozulduğu, üretimden koparıldığı, hobi bahçesi olarak kullandırılarak tarım arazilerinin tahrip edildiği ve kaçak yapılaşmaya neden olunduğu belirlendi.
1 İLE 3 YIL ARASI HAPİS
Kocaeli Valiliği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda yer alan "Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir. Bu fikra kapsamında yer alan fiilleri işleyen özel gerçek ve tüzel kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur." ve Yine aynı genelgenin 18. Madde 5. Fıkrasında yer alan "Dördüncü fıkradaki tüzel kişi hakkında, bu fiili İşlediği arazinin büyüklüğü 0 ile 0,5 hektarı için elli bin Türk Lirası, 0,5 ile 2 hektarı için yüz bin Türk Lirası, 2 ile 5 hektarı için yüz elli bin Türk Lirası, 5 ile 10 hektarı için iki yüz bin Türk Lirası, 10 hektardan fazlası için iki yüz elli bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Söz konusu tarım arazisinin doğal yapısının kazı-dolgu veya yapılaşma ile bozulan kısmı için ise birinci fıkra hükümleri uygulanır" ifadelerini hatılatarak alınan kararı ilgili yerlere dağıttı.
CİDDİ YAPTIMLARA MARUZ KALINABİLİR
Kararda, bu bilgiler ışığında tarım arazilerinin geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde kaybına sebep olunmaması, üretimden uzaklaştırılarak arazi tahribatına sebebiyet verilmemesi, bilinçli veya bilinçsiz hisse satın almak suretiyle kooperatif üyesi olan vatandaşların ciddi yaptırımlara maruz kalarak mağduriyet yaşamaması için bu tür oluşumlara müsaade edilmemesi, tespiti halinde ivedilikle ilgili kurumlara bildirimde bulunulması istendi.
ABBAS ÇAKAR