KAN ZEHİRLENMESİ TIBBI VE ACİLDİR
Farkındalığı arttırmanın önemini vurgulayan Dr. Ata ‘Sepsis, bağışıklık sistemimizin enfeksiyona anormal yanıtıyla birlikte vücudumuzdaki organların işlevinin bozulduğu hayatı tehdit eden bir hastalık durumudur. Bir diğer adıyla “kan zehirlenmesi” olan Sepsis, tıbbi bir acildir. Bu nedenle hem farkındalık hem de tanı konması oldukça önem arz etmektedir.’ sözleriyle hayati tehlike konusunda uyarıda bulundu.
SEPSİS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kişinin geveleyerek konuşması, ateş, titreme, solunum sıkıntısı, idrar yapamaması, ciltte dolaşım bozukluğuna bağlı beneklenme olması, tansiyonun çok düşük olması, kas ağrısı, kas yorgunluğu gibi durumların bize hastanın sepsis olması ihtimalini düşündüreceğini aktaran Dr. Ata hastalık belirtilerinin altını çizdi.
TEHLİKENİN FARKINDA MIYIZ?
Oranlar konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Dr. Ata ‘Her yıl dünyada 47-50 milyon hasta sepsis tanısı almaktadır. Bu hastaların ortalama %40’ı sepsis nedeniyle kaybedilmektedir. Bu rakamlar ve oranlar oldukça yüksektir. Diğer yandan sepsiste altın saatler dediğimiz ilk 4-6 saat içinde doğru tanı ve uygun tedavi ile hastaların sağ kalımlarının arttığı bilinmektedir. Bu nedenle sepsis farkındalığını arttırmak adına tüm dünyada Eylül ayı Sepsis Farkındalık Ayı ve 13 Eylül Sepsis Farkındalık Günü olarak belirlenmiş ve her yıl buna ait faaliyetler yürütülmektedir.’ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
İSA TURHAN