“Taşeron köleliktir”

 Eğitim-Sen Gebze Şubesi Başkanı Güngör İrdem yaptığı basın açıklamasında, Soma’daki maden faciasının ardından bir müjdeymiş gibi...

 

Eğitim-Sen Gebze Şubesi Başkanı Güngör İrdem yaptığı basın açıklamasında, Soma’daki maden faciasının ardından bir müjdeymiş gibi hazırlanan yasa tasarısının, aslında işçi açısından hiçbir şey ifade etmediğini söyledi.

 

Sendika binasında önceki gün düzenlenen basın toplantısına Eğitim-Sen Gebze Şube Başkaı Güngör İrdem, Örgütlenme Sekreteri Serdar Dikkatli, Özlük Hukuk Sekreteri Oğur Aydın, Eski yöneticiler Tarık Zerman ve yüksel Poyraz da hazır bulundu. Güngör İrdem yaptığı açıklamada, “AKP iktidarı 30 Mayıs 2014 tarihinde TBMM’ye sunduğu, kamuoyunda ‘taşeron yasa tasarısı’ olarak bilinen tasarı ile çalışma hayatının tamamını taşeronlaştırmanın hesaplarını yapmaktadır. Bunu da halkımıza 301 canımızı kaybetmenin üzerinden müjde; 301 insanımız öldü. Ama bakın taşeron yasasını çıkarıp bunların önüne geçeceğiz diyor. Taşeron yasa tasarısı ile geleceği satın alınmak istenen çalışanlara ‘müjde’ olarak sunulan şey zehri zorluk çıkarmadan yutmalarını kolaylaştırmak için üzerine bir kaşık bal sürmekten ibarettir” dedi.

“MEVCUT HAKLAR YENİ GİBİ SUNULUYOR”

Taşeron firmalar bünyesinde çalışanların sendika hakkından, kıdem tazminatı hakkına, işçi sağlığı güvenliği hakkından, ücret güvencesi hakkına kadar temel hakları kullanmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır diyen İrdem, “Bu hakların çiğnenmesi, yok sayılması durumunda asıl işverenin alt işverenle birlikte (müteselsil) sorumlu olduğuna ilişkin onlarca yargı kararı vardır. Buna rağmen tasarıda bu temel haklar sanki  ‘yeni haklar’ gibi sunulmaktadır. Yani  “daha ekonomik” olduğu için taşeron istihdamı gittikçe şişiren AKP iktidarı;  çiğnediği yasalarda, yargı kararlarında zaten yer alan hakları kendisi keşfetmişçesine cila olarak kullanmaktadır” diye belirtti. 

“KAMUDA TAŞERON İSTİHDAMIN ÖNÜ AÇILIYOR!”

Kamuda yardımcı işlerde taşeron çalıştırılması mümkün olduğunu ifade eden İrdem, “Sonuç olarak AKP’nin taşeron istihdamı ortadan kaldırmak ya da sınırlamak gibi bir amacı hiçbir dönem olmamıştır. Her şeyi paraya tahvil edenler için işçinin, emekçinin kölelik koşullarına itilmesi, iş cinayetlerine kurban verilmesi olağan, sıradan şeylerdir.  Her şeyden önce çalıştıkları kurumlar özeleştirildiği için kamuda geçici personel kadrosunda istihdam edilen toplam 23 bin 4C’linin kadroya geçirilmesine yıllardır kulaklarını tıkayanların 1,7 milyon taşeron işçisini kadroya almasını ya da çalışma koşullarını düzeltmesini beklemenin hayal olduğu görülmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri