Türkiye’de iktidar eliyle yaratılan ekonomik kriz en çokta işçileri etkilerken, emekçiler yoksullukla baş etmeye çalışıyor. Ardı arkası kesilmeyen zamlar, işçileri derinden etkilerken emekçiler giderek derinleşen ekonomik zorluklar karşısında seslerini yükseltiyor. “Zam yoksa grev var!” diyen Tarkett işçileri de onlardan biri.
Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patronun ‘Zamsız çalışın’ dayatması TİS sürecini tıkandı, işçiler greve başladı.
Merkezi Fransa’da bulunan, İsveç, Almanya ile ortaklığı olan 140 yıllık şirket 34 tesisi ve 12 bin işçisiyle 100’den fazla ülkeye satış yapıyor. Sadece 2023 yılında 3.3 milyar avro hasılat elde eden Tarkett, Tuzla’daki fabrikasında çalışan işçileri ise zamsız çalıştırmak istedi. Patronun zamsız çalışma dayatmasından vazgeçmemesi üzerine Tarkett işçileri fabrika önünde greve başladı.
2022 yılında Tarkett’te örgütlenme faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkiyi almalarına rağmen patronun itiraz ettiğini ifade etti. Kırmızıçiçek, “Yasalarda maalesef sendikal örgütlenmeyi engelleyen boşluklar var. İş mahkemeye gitti; 1 yılın sonunda toplu sözleşme yetkimizi aldık” dedi.
Taslağı işçilerle birlikte hazırlayarak patrona sunduklarını ifade eden Kırmızıçiçek, “Dört toplantı yaptık, her görüşmede işveren mevcut haklar ve mevcut ücretler ile devam etmek istediğini söyledi. ‘Daha fazlasını veremem. Borcum var, harcım var’ dedi. İdari maddeler bile kabul edilmedi. Ve gelinen süreç ile birlikte grev kararımızı duyurduk. Grev kararımızı ilan ettikten sonra işveren farklı arayışlara girdi. İşçilere, ikna odaları kurdular. Bizim taslak teklifimize, hiçbir karşı teklif sunmazken işçilere ‘Gelin size şu parayı vereyim, şöyle ikramiye vereyim, sendikayı bırakın’ dedi. Biz de son kez uyarıda bulunduk. Bunun üzerine işveren bize randevu verdi ancak yine aynı tutumu sürdürdüler. Üç yıl sonra müzakere yapabileceklerini söylediler.”
Tarkett patronuna “kimse kölelik koşullarında çalışmak zorunda değil” dediklerini aktaran Kırmızıçiçek, “Bunu Tarkett işçilerine dayatamayacaklarını ve kabul etmediğimizi söyledik. Ve bugün burada grevimizi başlattık.’’ diye konuştu.
Tarkett fabrikasında ki işçilerin, gasp edilen toplusözleşme hakları için başlattıkları grev devam ederken, emekçiler kararlılıkla mücadelelerini sürdürüyor. Ve Petrol-iş sendikası Tarkett işçilerinin mücadelesini büyütmeye, emek dostlarını dayanışmaya çağırıyor.