Yıllardır Gebze’nin tarihi değerlerinin öne çıkarılması gerektiğini yazıyoruz. Şehirleri marka yapan, tarihi ve turistik özellikleri.
Gittiğimiz şehirlerde bunu çok daha iyi anlıyoruz.
Gebze, tarihi değerleri bakımından çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen ne yazık ki tanıtım konusunda bir türlü istediğimiz noktaya gelemiyoruz.
Dünyada çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Gebze’de vefat etti. Otağının bulunduğu Hünkar Çayırı’nda her yıl ne yazık ki sadece güreşler yapılıyor, cılız anma etkinlikleri, bu tarihi değerin çok gerisinde kalıyor.
Yine dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın eseri Çoban Mustafapaşa Camisi, dünyaca ünlü Kartaca komutanı Anibal’in mezarı, dünyaca ünlü ressam Osman Hamdi Bey’in evi ve müzesi, tarihi Eskihisar Kalesi, çeşitli medeniyetlerin izlerinin olduğu tarihi eserler…
Bunların bir çoğunu ne yazık ki Gebze’de yaşayanlar bile bilmiyor.
Gebze, tarihi değerleriyle adını tüm Türkiye’ye duyurabilmeli, hatta yurt dışından turistlerin bile ziyaret edeceği bir tarihi bölge haline getirilmeli.
Biz yıllardır bunları savunurken, peki yetkililer ne yapıyorlar?
Günlerdir Fatih Sultan Mehmet’in otağının bulunduğu Hünkar Çayırı alanının Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldığı konuşuluyor.
Birkaç gazete ve Gebze Ticaret odası başkanı Nail Çiler’in dışında bu yanlışa ses çıkaran ve eleştiren ne yazık ki yok!
Fatih Sultan Mehmet hepimizin ortak değeri. İstanbul’un fethinin Gebze’den başlatılması yönünde çalışma yapılması gerekirken, böyle tarihi değeri olan bir alanın satışa çıkarılması, rantçılıktan başka bir şey değildir.
Dün Gebze Ticaret Odası’ndaki meclis toplantısında Başkan Nail Çiler bu konuda net bir tavır göstererek,
“Buralar betonlaşırsa tarih bizden hesap sorar, hep birlikte gelin gerekirse seçimlerde oy kullanmayalım, Gebze’de başka yer mi kalmadı. Biz buraların yeşil olarak kalmasını istiyoruz” dedi.
Metronun Gebze’ye gelmesi, Üniversite, askeri kışlanın yeşil alan kalması ve en önemlisi de Gebze’nin il olması gibi konularda da kararlı çıkışlar yapan Nail Çiler, Gebze kamuoyunun vicdanı olmaya devam ediyor.
Gebze’deki diğer sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, SİAD, dernek ve siyasi partilerin bu önemli olaya seyirci kalmaması gerekiyor.
Gebze, tarihi değerlere sahip yerlerin satışıyla değil tarihiyle öne çıkan bir şehir haline gelmeli.