TAHSİN TARHAN: “Kanadalı firma kendi ülkesinde ağaç kesemez”

Kocaeli Milletvekili ve CHP Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, Kaz Dağları'na Kanada’lı Alamus Gold Firması tarafından altın madeni yapılması sebebiyle yüz binlerce ağacın kesilmesi üzerine gerçekleşen doğa katliamı için konuştu.

Kocaeli Milletvekili ve CHP Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, Kaz Dağları'na Kanada’lı Alamus Gold Firması tarafından altın madeni yapılması sebebiyle yüz binlerce ağacın kesilmesi üzerine gerçekleşen doğa katliamı için:
"Kanadalı Alamus Gold Firması, kendi ülkesinde bırakın ağaç kesmeyi, orman arazisine tabiat parkı bile kuramaz, çünkü devlet izin vermez" dedi.
Tahsin Tarhan, "Alamus Gold Şirketi Kaz dağlarında 3 milyon ons altın bulunduğunu Değerinin 4 milyar dolar yani, 22 milyar 640 milyon lira olduğunu. Yaptıkları yatırımın sadece 100 milyon dolar” olduğu dile getiriyor.
Çalışanların maaşlarını ise sadece Türk Lirasıyla yapacaklarını çünkü döviz karşında çok değersiz olduğunu söylüyor. 

Son ağaç yok olduğunda paranın değil önemli olanın doğa olduğunu anlayacaklar ama iş işten geçmiş olacak. 
Asıl sorun yabancı bir şirketin siyanürle ülkemizde altın aramak istemesi değil,İktidar yetkililerinin çok normal bir durummuş gibi buna izin vermeleridir" dedi

KANADA’DA AĞAÇ KESİP MADEN ARANABİLİR Mİ?
Tahsin Tarhan, "Ne yazık ki devlet olma ciddiyetini her geçen gün kaybediyoruz. Ciddi hiç bir devllete bugün Kaz dağlarında yaşananları göremezsiniz. 
Altın aramak isteyen şirket Kanadalı olduğu için oradan örnek vermek istiyorum. 
Kanada'da Araziler ve Maden Mülkiyeti 1900’lü yılların başlarına kadar arazilerin yeryüzü mülkiyeti ile yeraltı maden mülkiyeti yerel mevzuata bağlı olarak birbirinden ayrılmamıştır. 
O zamandan beri maden hakları devletin mülkiyetine geçmiştir.
Alınıp satılamaz ancak devlet tarafından özel kişi veya şirketlere, kuruluşlara kira gibi işletme hakkı verilir. Bunun sonucu bu gün Kanada’da madenlerin % 90’ından fazlası devletin mülkiyetindedir. 
Kalan % 10 özel kişi veya kuruluşlarda geçmişten gelen hakların devamı mahiyetindedir. Özel mülkiyetteki madenler yüzeysel tapu hakkından ayrı olarak satılıp alınabilir. Yani madencilik faaliyetlerinin en yoğun olduğu ve Dünya pazarını karşıladığı ülkede bir Türk şirketinin maden aramak içim bırakın ağaç kesmeyi işletme kurduğunu bile göremezsiniz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri