Koronavirüs tedbirleri kapsamında okullar bir buçuk yıl sonra açıldı. 6 Eylül’de başlayan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı Koronavirüs tedbirleri içerisinde başlatılırken vaka ve temas sayılarındaki artış nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklama yaptı. Özer yaptığı açıklamada, "Şu anda Kovid-19 salgını ortamında en güvenli ortam okullardır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak en son kapatılacak yerlerin okullar olduğu irademiz aynen devam etmektedir" dedi. Bakan Özer ayrıca ülke genelinde 850 derslikten sadece 198’inde vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini duyurdu.
“OKULLARIN KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre Kocaeli’de 3 sınıf karantina tedbirleri kapsamında yüz yüze eğitime ara verdiği duyuruldu ancak çok sayıda sınıfın karantinaya alındığı iddia edildi.İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bize gelen bir şey yok. Okullar açıldıktan sonra vaka konusunda herhangi bir artış gözlemlemedik. Münferit olaylar olabilir evet ama okul kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Okullarda inanılmaz dikkat ediliyor. Okullar açıldı diye bir artış yok hatta düşüş eğiliminde. Ailede birisi olunca hemen çocuğu da izole ediyoruz. Bu sınıfta da olabilir ancak okullarda yaygın bir durum söz konusu değil. Okulların kapatılması gibi bir durum söz konusu değil. Evlerde nasıl oluyorsa bu durum da öyle” dedi.
“DOĞRUSU BU”
3 sınıfta uzaktan eğitime geçilmesi hakkında konuşan Pehlevan, “Doğrusu bu. Orada bütün çocuklar hasta olacak diye bir şey yok. Okullarda maskeye dikkat ediliyor. Önemli olan yaygınlaşmaması. Artık 12 yaş üstüne aşı yapılıyor. Velilerden özellikle isteğimiz kesinlikle aşılarını yaptırmaları. Sadece çocukların değil ailelerin de aşı olması lazım. Son zamanlarda gördük ki aşı olmamış 35 yaşındaki insanları kaybetme durumlarımız oluyor ya da çok önceden aşı olmuş ama üçüncü dozunu yaptırmamış vatandaşlarda görüyoruz” ifadelerinde bulundu.
“AŞI OLDUK, HER ŞEY BİTTİ GİBİ BİR ŞEY YOK”
Havaların soğuduğunu belirten Pehlevan, “Toplum olarak bir yanılgıya düşülmeye başlandı. ‘Aşı olduk, her şey bitti’ gibi bir şey yok. Siz hasta olmayabilirsiniz ama başka birine bulaştırabilirsiniz. Aşı olmamış o kişi çok ağır geçirebilir. Ya da ‘aşı olduk bize bir şey olmaz’ gibi bir şey yok. Tehlike şu: artık havalar soğumaya başladı. Kalabalık yerlerde nüfus yoğunluğu daha fazla olacak; havalandırma da yazınki gibi olmayacak. Bu durum da bulaş riskini daha fazla arttırıyor. Soğuk havalar da vücut direncini düşürüyor. Memleketlerden geri dönüşler de artmaya başladı. Bizim isteğimiz en ufak şüphesi olan vatandaşlar mutlaka maske, mesafeye dikkat ederek testini yaptırsın ve kendini izole ettirsin. Eğer dikkat etmezse önce kendi ailesine daha sonra da etrafa hastalık yayıyor. Bu durumda da istemediğimiz hastaneye yatışlar artmış oluyor” dedi.
Haber: Abbas ÇAKAR