Gebze yakın tarihin en renkli eylemlerinden birine, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tamamen çekildiği 01 Temmuz tarihinde, kadınların sözleşmeden çekilmeye karşı verdiği tepkide tanıklık etti. Gebze Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi için düzenlediği renkli eylemde sadece sözleşmeye dokunulmamasını değil, tüm gereklerinin acilen yerine getirilmesini istedi
BİR MEYDANDAN DİĞERİNE
Çok sayıda parti, sendika ve sivil toplum örgütünden kadınlar Gebze Osman Yılmaz Mahallesi’ndeki Trafo Meydanı’ndan başlayıp 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda sona eren yürüyüş ve yürüyüşün ardından gerçekleşen basın açıklamasında kadınlar gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleşmeden çekilmesine, gerekse Danıştay’ın Erdoğan’ın tek başına verdiği kararın yürütmesinin durdurulması talebini oy çokluğuyla ret etmesini kınadı.
KALDIRIMDAN YÜRÜDÜLER
Gebze Kadın Platformu bileşeni parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinden kadınlar eylemi Osman Yılmaz Mahallesi’ndeki Trafo Meydanı’nda bir araya gelerek başlattı. Burada yarım saat süreyle gösterilen tepkilerin ardından Şehit Numan Dede Caddesi üzerinden kent meydanına doğru yürüyüş başlatıldı. Kadınların yürüyüşü kaldırım üzerinden gerçekleşti. Polisin yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşen yürüyüş esnasında cadde üzerindeki işyerleri ve evlerden çok sayıda kişiyle birlikte caddelerinden araçlarıyla seyreden vatandaşlar da yürüyüşe ve tepkiye destek verdi.
15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda da sloganları, dövizleri ile tepki gösteren kadınlar basın açıklamasının sonunda müzik eşliğinde halay çekti, oyunlar oynadı. Basın açıklaması metni ise katılımcılara da dağıtıldı ve karara yönelik tepki ifadeleri hep birlikte haykırıldı.
Basın açıklaması Eğitim-Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç tarafından okundu. Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:
“Danıştay’ın yürütmeyi durdurulması talebini oy çokluğuyla ret etmesi, bu hukuksuz karar bizim için geçersizdir. Kabul etmiyoruz.
Bu girişimin ardından temel haklara saldırıların gündeme alındığını biliyoruz. Kazanılmış haklarımızın hiçbirinden vazgeçmiyoruz.
BÜTÜN BİR HAYATI İSTİYORUZ
İstanbul Sözleşmesi din, dil, ırk, sınıf, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, yaş, medeni hal, doğum yeri, göçmenlik gibi nedenlerle ayrımcılığa uğramaksızın şiddetten uzak bir hayat yaşama hakkının garantisidir. Eşitlik için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.
Tüm kamusal hizmetlere nitelikli, hızlı, güvenli, ücretsiz bir biçimde ulaşma hakkımız için,
Eğitimin her kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliği için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.
Sözümüz açık, kararımız net: Biz yalnızca İstanbul Sözleşmesi’ne dokunulmamasını değil, sözleşmenin tüm gereklerinin yerine getirilmesi için acil eylem planı açıklanmasını istiyoruz. Bütün bir hayatı istiyoruz, daha azını değil.”