SOSYAL MEDYA BOMBARDIMANI

Cengiz Akgün

Ülkemiz ‘gündem’ ve ‘algı’ bombardımanı altında gerçeklerden uzaklaşmış ve de kopmuş vaziyette.

Sosyal medya sayesinde ülkenin gerçek ve yakıcı sorunları arka planda kalıyor.

Malum merkezlerin ürettiği birtakım şeyler sosyal medya üzerinden yapay tartışmaya açılarak toplumsal kutuplaşma ve ayrışma derinleştiriliyor.

Son olarak Yılmaz Güney konusu 3-5 gün gündemde tutuldu. Ardından ise 17 yaşındaki bir öğrencinin Atatürk fotoğrafına yaptığı çirkin hareket sosyal medyada viral oldu!

Aptalca ve düşünülmeden yapılan bu hareket sonrası sanki birileri konuyu sıcak tutmak için bu kez lise öğrencisi tutuklandı.

Şimdi, ‘’Nasıl tutuklanır daha 17 yaşında…’’ türü şeylerle sosyal medya üzerinden kutuplaşma iyice keskinleştirilerek tartıştırılmaya devam ediliyor.

Amaç ülkenin gerçek gündemini gözlerden kaçırmak!

Hayat pahalılığı, emeklilerin 7 bin 500 TL’ye mahkûm edilmesi, ev kiraları, açlık, eğitim masrafları, kadın cinayetleri, çocuklara taciz, demokratik, anayasal hakların kullanılamaması, hukuk ve adaletin, özgürlüklerin budanması, yoksulluk, kaçak göçmen sorunu, laikliğin, Cumhuriyetin kazanımlarının yerle yeksan edilmesi vs…

Lüzumundan fazla sorun yerine ülke saçma sapan şeylerle bilinçli olarak meşgul ediliyor.

Ya bu boş tartışmaların parçası olunacak veya gerçekleri konuşulması adına çaba gösterilecek.

Ne var ki bilişim çağının tüm araç ve gereçlerini elinde tutan güç sahipleri sosyal medya silahlarını dibine kadar kullanmakta kararlı.

Çok değil yakın bir gelecekte ‘güç odakları’ bireyin ve toplumun nasıl hareket edeceğine ne yiyeceğine ne düşüneceğine, davranacağına teknolojinin araçlarını kullanarak karar verecek.

Distopik o dönemde insanlar adeta robota dönüşecek.

Hayal gibi gelebilir fakat gidişat o yöne.

ABD ve Avrupa ülkelerinde sosyal medya kullanımı ve süresi Türkiye ile aynı değil.

Edindiğim bilgilere göre, We Are Social ve Meltwater'ın “Ocak 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 73,1'i sosyal medya kullanıyor.

Türkiye’de Instagram’da 53 milyon 550 bin, Facebook’ta 34 milyon, Twitter’da 18 milyon, TikTok 30 milyon, Youtube’ta ise 57 milyon kullanıcı var.

Türkiye’de sosyal medyaya günde 3 saat 03 dakika zaman harcanıyor.

Bu istatistiki veriler sosyal medyanın ülkemizde ulaştığı noktayı gösteriyor.

Bilinçli sosyal medya kullanıcısı olamaya, her şeye kanmamaya, sürünün parçası olamamaya çaba gösterelim.

Asıl önemlisi sanal dünyanın sihrine kapılıp gerçek hayattan kopmayalım.