Toplumu için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indirmek, toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşürmek amacıyla "ORMAN BENİM” etkinliği 81 ilde eş zamanlı olarak Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı himayelerinde başlatıldı.
Kocaeli’de Ormanya Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Vali Yardımcıları İsmail Gültekin, Ali Ada, Kartepe Kaymakamı Hasan Öztürk, Orman İşletme Müdürü Esra Karali, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Program; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, Orman İşletme Müdürü Esra Karali’nın açılış konuşmalarını yapmasıyla başladı.
YANGINLARIN YÜZDE %99’U İNSAN KAYNAKLI
Programa Vali Vekili olarak katılan Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Vali Seddar Yavuz’un selamlarını ileterek başladığı konuşmalarında ilimiz orman yangınlarına ilişkin sayısal verileri paylaşarak şunları kaydetti: “Değerli katılımcılar, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ile en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkemizde, ormanlarımızın büyük kısmını yangına hassas ormanlar oluşturmaktadır. Kocaeli il genelimizde, 143 Bin 203 hektar olan orman varlığımızın, son 10 yıllık yangın istatistiklerini incelediğimizde, 20 adet orman yangını ve 6 adet zirai yangın meydana gelmiş, bu yangınlarda 17 hektar alan zarar görmüştür. %87’sinin insan kaynaklı, geri kalan %13’ü ise doğal nedenlerden oluşmuştur. İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise %99 olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.’’
YANGINLARA MÜDAHALE KAPASİTEMİZDE CİDDİ ARTIŞLAR YAPILMIŞTIR
Doğal olmayan, insan kaynaklı yangınların sebeplerinden bahseden Vali Yardımcısı Gültekin; “Günümüzde meydana gelen orman yangınlarına müdahale, değişen meteorolojik veriler, aşırı hava olayları ve hâkim olan kuraklıklar nedeniyle oldukça zor ve riskli bir hale gelmiştir. Tüm bu olumsuz meteorolojik şartlarında etkisi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda mega yangınlar olarak adlandırılan çok büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Ülke olarak değişen bu şartlara uyum sağlamak ve ormanlarımızın karşı karşıya kalacağı yangınlardan korunması amacıyla, yangınlara müdahale kapasitemizde ciddi oranda iyileşmeler olmuştur.”
TOPLUMSAL FARKINDALIK
Yüksek enerjiye sahip büyük yangınlarla mücadelede, sınırlı olan kapasite artışları ile başarılı olmanın zor olduğunu belirten Vali Yardımcısı Gültekin: “Toplumsal bir sahiplenme ile başarıya ulaşacağına inandığımız "Orman Benim" kampanyası ile toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz. Bu kampanya ile basta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve Yeşil Vatanımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız. Değerli gençler, bugün örnek ve özel bir alanda gezeceğiz. Eğer ormanla birlikte uyum içerisinde yaşarsak, korursak ve bu uyumu belirli bir dengede yürütürsek bizim mutluluğumuza, bizim yaşam kalitemize ne kadar olumlu katkı sunacağının en iyi örneklerine şahit olmamız mümkün olacaktır. Umarım bu gezi, deneyim sizlere olumlu mesajlar olarak döner ve bu sahiplenmeyle birlikte “Orman Benim” kampanyasının ilimizde en uygun bir şekilde gerçekleştirmiş oluruz.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Konuşmaların ardından “Orman Benim” etkinlikleri kapsamında orman yangınlarına farkındalık yaratmak için ormanlık alana bırakılan çöpleri el birliğiyle toplayan protokol üyeleri ve katılımcılar daha sonra Ormanya Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşü yaptılar.