Zaman zaman ekip halinde veya ferdi olarak sokak hayvanları besleyenler ile arası gerilen Gebze Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, Adem Yavuz Mahallesi'nin hayvansever bir sakini eleştirdiği gibi eleştirerek yanıt verdi. Genç hayvansever, bir talebi yerine gelmeyince şikâyetçi olduğu Gebze Belediyesi’nin diyalog kurduğu bazı kişilerini üslubu bozuk olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı da hayvanseverin üslubunun bozuk olduğunu öne sürdü.
Gebze’nin Adem Yavuz Mahallesi, 2303 Sokak’ta oturan üniversite öğrencisi hayvansever elinden geldiğince sokak hayvanlarına yardımcı olmaya çalıştığını, sokaklarında yaşayan 35-40 kedi ile ilgilendiğini, bu konuda biraz zorlandığı için belediyeye başvurduğunu belirtip şunları kaydetti:
ÇOK SALDIRGAN BİR DİL
“Gebze Belediyesi Veteriner İşledi Müdürlüğü’ne gittim ve bu durumdan onlara da bahsettim. O zaman 40 tane kediye ilgilenmemem gerektiğini, ben bakmayınca aç kalmadıklarını ve kendi yemeklerini bulduklarını, hatta onları besleyerek üremelerine yardımcı olduğumu bile söylediler. Çok saldırgan bir dil ile konuştular, bu durumdan çok rahatsız oldum.
Mama veremeyeceklerini söyledikleri zaman besleme noktası veya kedi evi talebinde bulundum. ‘Biz bakacağız’ dediler. –Özetle- yer tarifinde bulundum.
Bu rahatsız edici konuşmadan sonra belediyenin şikâyet hattına şikâyette de bulundum fakat düzeltici bir geri dönüş alamadım.
Bir sonraki gün ben okuldayken geldiler ve ortalıkta kedi olmadığını söyleyip verdikleri ret cevabında ise evimin önünün fotoğrafı vardı. Mahalle yerine evimin önündeki, kendi yaptığım kartondan kedi evlerinin fotoğrafı çekilmişti.
Yabancı bir telefondan aranıp mahallede kedi olmadığı iddia edildi, azarlayıcı bir tavırla 3-4 kedi olduğu söylendi. Ben de kedilerin hava soğuk olduğu için binaların içine girdiğini söyledim. Mahallede gezip hayvan popülasyonu olan bölgelere bakmak yerine kapımın önüne bakılmıştı sadece ve isteğim ret edilmişti.
Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün bu rahatsız edici, azarlayıcı dilinden rahatsızım ve işlerini yapmadığını, ilgisiz olduklarını düşünüyorum. Düzelmelerini, işlerini yapmasını, sokak hayvanları ile daha ilgili olmalarını istiyorum.”
HER İSTEYENE MAMA
VERMEYE GÜCÜMÜZ YOK
Hayvanseverin tarafımıza ilettiği şikâyetinin ardından Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı’yı aradık. Sarı, Birhan Bircan Selvi’ya atıfla, “Hanımefendinin üslup problemi var. Söylediği rakamlar doğru değil. Kendisine de söyledik. Gücü yetmiyorsa bakmamalı. Sokak hayvanları içen her mama isteyene mama vermeye belediyenin gücü yok, bunun altından kalkmak mümkün değil. Bir tek pandemi dağıttık” diye konuştu.
BİR KEDİ EVİNİN
MALİYETİ 5 BİN TL
Muhammet Zahit Sarı sorumuz üzerine kedi evi yapmanın görüldüğü veya sanıldığı gibi basit olmadığını kaydedip bir kedi evinin maliyetinin 5 bin TL olduğunu kaydetti. Sarı özetle, “Kedi evi kurmak da sağlıklı bir çözüm değil. Kedi seven var, sevmeyen var. Kedi evlerini kurduğunuzda o kedileri, kedi sevmeyenler için hedef haline getirmiş oluyorsunuz” diye konuştu.
TALEP GELİNCE ARAŞTIRIYORUZ
Belediyelerin kedi evi kurmasının kanuni bir zorunluluk olmadığına dikkat çekip kedi evi kurumu taleplerinde gerçekten ihtiyaç olup olmadığına dair araştırmada bulunduklarını belirten Sarı, “Sokak hayvanlarının yeri kanun nezdinde sokaktır. Biz sokak ortamında kedinin araç yoğunluğundan ötürü tehlike altında olup olmadığı, kedi evi konulmazsa dayanamayacak halde olup olmadığı gibi detayları araştırırız. Bazı durumlarda kurulduktan sonra kullanılmadıklarını gördüğümüz de oldu” diye konuştu.
Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün sahada dört ekip ve bir ambulans ile hayli yoğun bir tempoda çalıştığını, her ihbara yetişmeye çalıştığını kaydeden Sarı, “Bizim de paydamız sokak hayvanları. Hanımefendinin kendisine de söyledik. Örneğin, hasta bir kedi gönderdiğinde bizleri yönlendirebileceğini kaydettik. İşin altından kalkamıyorsa yapmaması gerektiğini ifade ettik. Kendisinin saldırgan üslubuna dikkat etmesi lazım gerektiğini düşünüyorum” dedi.