SİZE ÇUKURUN DİBİNDEN SESLENİYORUM

Halil Yeni

Düşünsenize; şu adı çıkmış kenti güzelleştirmek için bin bir emek veriyor, risk ve sorumluluk alıp ülkenin en büyük tiyatro ustaları, Altan Erkek’li ve Veysel Diker’i Gebze’ye getiriyoruz. Sonra ne mi oluyor? Sokak hayvanlarını koruması gereken Gebze belediyesi onlarca canı öldürüp çöpe atıyor. Kültürle, sanatla anılması için mücadele ettiğimiz kent, katliamla tanınıp, lanetle hatırlanıyor. Kenti yönetenler sadece savunmasız hayvanları değil, bu kentte yaşayan insanların yaşama dair sevinçlerini de öldürüyor.

Gebze Belediye Başkanı'nın "Yaratılanı severiz yaratandan ötürü" diyerek açılışını yaptığı Sokak Hayvanları Merkezi'nde kedi ve köpekler topluca katledildi. Aralarında yavru kedi ve köpeklerin de bulunduğu elli kadar hayvan belediyeye ait barınakta ilaçla öldürüldü. Öldürülen hayvanlar siyah çöp poşetleriyle konteynerlere atıldı.

Belediye başkanı katliamı ortaya çıkaranları suçlayıp, ‘’kaza geçirdi, hastaydı’’ iddialarıyla katliamın üstünü örtmeye, sözde suçlular belirlemeye çalışırken tesiste çalışanların, hayvanları kaldıkları yerlerden çıkarıp iğne yaptıkları ve tesisin veterinerlik kısmına götürüp daha sonra çöp poşetleri içerisinde konteynerlere attıkları anlar dron kamerasına yansıdı.

Resimlerde kanıtları yine sosyal medyada paylaşıldı. İki gün önce kafesinde sağlıklı bir şekilde oturan köpeği iki gün sonra katledip siyah torbalara koymuşlar. Cinayet işlediler. Suçlarını saklamak içinde trafik kazası yalanına sığınıyorlar.

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi önündeki çöp konteynerlerinde ölü bulunan hayvanları her gün beslediklerini ve öldürülen hayvanların sağlıklı olduklarını söyledi. Çelikkaya, Gebze Belediyesi’nin hayvanları düzenli olarak öldürdüğünü ancak sonunda “suçüstü” yakaladıklarını dile getirdi. Beli ki öncesi de var.

Görünen o ki hayvan yasası katliam yasasına dönüşecek. Çünkü Gebze Belediyesi bırakın köpekleri, kokumuz siner de anneleri tedirgin olur diye bizim dokunmaya kıyamadığımız yavru kedileri bile bu yasaya sığınarak öldürdü.

Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren “katliam yasası”yla birlikte "topla, aşıla ve kısırlaştır, yerine bırak" metodu yürürlükten kaldırıldı. Yeni yasa, sokaktaki tüm hayvanların toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmediyor. İlgili maddede, “İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan” hayvanların veteriner hekim tarafından/gözetiminde öldürülebileceği belirtiliyor.

Maddenin muğlâklığı yerel yönetimlerin dilediği hayvanı öldürmesinin önünü açıyor. Katliamlar ve tepkiler sürerken, gözler Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vereceği kararda. CHP'nin yaptığı başvuruda, yasanın 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor. İlk incelemesini yapan AYM, başvuruda bir eksiklik saptamadı. Esastan görülecek davanın sonucu bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.