Sıradan insanların, küçük tesadüflerin, rastlantısal değişimlerin Kitabı: ‘’Üç Buçuk Numaralı Gözlük’’

Halil Yeni

İlk mizahi metinlerle başladı yazmaya. Ortaokulda karikatür çizdi. Türkçe öğretmeni Zarife Tarakçı vesile oldu buna. Hatta birlikte yılsonu tiyatro gösterileri hazırlardı. Diğer yıl tanıştığı Türkçe öğretmeni Tolga Torman şiirle haşır neşir olmasını sağlamıştı. Ardından lisede edebiyat öğretmeni Halim Bektaş, ona farklı bir yol çizecekti.

Belki de yaşı gereği, okuduklarıyla birlikte siyasallaşmaya da başladı. Attila İlhan’ın “Sokaktaki Adamı” Orhan Kemal’in “Murtaza”sı ve Halikarnas Balıkçısının kitapları Şafak Yüca’yı öykü yazmaya sevk etti.

***

Onu tanıdığım günden beri serüvenciydi ve yaşamı boyunca karanlık geceleri aydınlatmaktan, yeni gelen günü selamlamaktan, yıldız kaydığında dilek tutmak, gökkuşağı çıktığında altından geçmeye çalışmaktan vazgeçmedi. Güneşli güzel günlerin arayışı onu genç yaşta okumaya, yazmaya yöneltti. Ve bu yöneliş içerisinde yaşadığı duygu ve düşünceleri öyküler aracılığıyla dile getirdi.

Şafak Yüca’nın soluklandığı zamanlar olsa da yine yollara düşerek, karşısına çıkan kötülükleri tersleyip, güzellikleri büyüterek öykülü yolculuğunu devan ettirdi. Bu içten bağlılık onu Güncel Sanat Dergisi tarafından verilen “Alara” ödülüne kadar taşıdı. Ve her zaman daha iyiyi aramaktan vazgeçmeyen yazar, serüvenini ‘’ Üç Buçuk Numaralı Gözlük’’ kitabıyla tamamladı.

Sıradan insanları, küçük tesadüfleri, rastlantısal değişimleri anlatmaya çalıştı dergilerde yayımlanan öykülerinde. ‘’Üç buçuk numaralı gözlük’’ adını verdiği kitabımda ki çoğu öyküde kendi yakın çevre ve yaşadığı kente dair gözlemlerinden çıktı.

Şafak Yüca bu ilk kitabıyla, yürüdüğümüz kaldırımların, tanıdığımız yüzlerin resmini çiziyor. Gerçekliği tüm saflığıyla anlatırken, bir anda hüzne dil çıkarıyor. Ait olduğu yeri bulmaya çalışanların, kendinden ödün verenlerin, hayal kırıklıklarının, nereye giderse gitsin yalnızlıklarını da beraberinde götürenlerin izlerini takip ediyor. Öyküleriyle bizleri karneyle ekmek alınan günlere götüren yazar, değişim sancılarının peşine düşerken her şeye rağmen umudu var edenlerin de olduğunu hatırlatıyor.

***

Peki Şafa Yüca Kimdir?

Şafak Yüca, 1993 yılında İzmit'te doğdu. Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında Lise öğrenimini tamamladı. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca) bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimi aldı. Öyküleri Kapari Fanzin, Volta, Şahsiyet, Güney Kültür ve Sanat, Altıyedi gibi çeşitli dergilerde yayımlandı. Doktora eğitimine Ankara Üniversitesi Türk İnkilap Tarihi Enstitüsünde devam etmekte olan Şafak Yüca’nın ’Savaş ve Modernleşme adını verdiği bir kitabı da var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.