Sinan Yağmur’un Yunus Emre’si Çayırova’da sahnelenecek

Yazar Sinan Yağmur’un Aşkın Gözyaşları: Yunus Emre adlı eseri sahneye uyarlanıyor. Çayırova Belediyesi desteğiyle Üsküdar Ferah Tiyatrosu’nca hazırlanan oyunun ilk perdesi bayramın üçüncü günü canlı performansla, çevirim içi sahnelenecek

Yunus Emre, vefatının 700'üncü yılı nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümleri kapsamına alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2021'i 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ilan etti. Bu yıl düzenlenecek etkinliklerle Yunus Emre'nin insanlığın ortak değeri olmasının ve Türkçe’ye sağladığı katkıların altı çizilecek, (Basından)

 

 

Yazar Sinan Yağmur’un Aşkın Gözyaşları: Yunus Emre adlı eseri sahneye uyarlanıyor. Çayırova Belediyesi desteğiyle Üsküdar Ferah Tiyatrosu’nca hazırlanan oyunun ilk perdesi bayramın üçüncü günü canlı performansla sosyal medyadan, çevirim içi sahnelenecek. Ferah Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmeni Hakan Güneri tarafından yazılıp yönetilen oyunda başrollerde Ferah Tiyatrosu’nun, yardımcı oyunculuklarda Çayırova Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun oyuncuları rol üstlendi.

CANLI PERFORMANS

Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü akşam 20.00’de, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin instagram hesabından yayınlanacak. Pandemi koşullarından ötürü seyirci yasaklı canlı oyunun gösterim öncesi duyurusu belediyenin yanı sıra Ferah Tiyatrosu ve Yazar Sinan Yağmur tarafından da yapılacak. Bu şekilde Türkiye genelinde önemli bir ilginin yakalanacağı öngörülüyor.

KURSİYERLER KENDİSİNİ GELİŞTİRECEK

Oyunun yazarı ve yönetmeni, Ferah Tiyatro’nun kurucusu ve Çayırova Belediyesi Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri, 2021’in vefatının 700’ncü yılı nedeniyle Yunus Emre yılı ilan edildiğini hatırlattı. Güneri provaları devam eden oyunda Ferah Tiyatrosu’nun profesyonel tiyatrocuları ile Çayırova Belediyesi Tiyatro Toplulukları ekiplerinden kursiyer tiyatrocuları bir araya getirdiklerini söyledi. Güneri bu şekilde kursiyer tiyatrocuların kendisini geliştirme fırsatı da edineceğini dile getirdi.

BU DA BİZİM YUNUS…

Aşkın Gözyaşları: Yunus Emre’nin Yazar Sinan Yağmur’un çok satan bir romanı olduğunu kaydeden Güneri, “Herkesin bir Yunus’u vardır. Biz, bizim Yunus’u anlatmak istedik” dedi. Güneri, “Bizim Yunus, Moğol zulmü altında inleyen Anadolu’da şiirleriyle, sözleriyle, halka insanlara yol gösteren bir *mutasavvıf” dedi.

BAYRAMIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ

Ferah Tiyatrosu’nda sekiz yıl önce yine Sinan Yağmur’un Aşkın Gözyaşları: Şems adlı eserini oyunlaştırdıklarını, Çayırova’da sahnelenmeye hazırlanan oyunun Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Güneri yine bir başka ilki daha deneyeceklerini söyledi: “Bayramın üçüncü gününü, birinci perdeyi, instagramdan canlı yayınla izlettireceğiz. Yayın Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin instagram hesabından yapılacak. İnsanlar saat 20.00’de instagrama girdiğinde izleyebilecek. Birinci perde, 60 dakika sürüyor. İkinci perde ise tahmini 40-45 dakika sürecek.”

UYUM SAĞLAMAK DURUMUNDAYIZ

Güneri, çevirimiçi tiyatroya dairse şunları kaydetti: “Aslında çevirimiçi tiyatro olmaz. Tiyatro izleyici ile bir bütün. Ama ve fakat, Türkiye’de bir gündem var. Sanat buna uyum sağlamaya çalışıyor ve biz de buna uyum sağlamak durumundayız. En azından izleyici yine de canlılık duygusunu hissetsin diye önceden bir kaset çekip belediyeye bunu verip, ‘Yayınlayın’ demiyoruz. Gerçekten insanlar tam o saatte instagram yayını açılacak ve bizdeki fark şu olacak.

PROFESYONEL ÇEKİM EKİBİYLE

Reji masası olacak. İstanbul’dan gelecek altı yedi kişilik profesyonel bir ekip tarafından, üç dört kamera ile naklen maç verilir gibi platform üzerinden yayın yapılacak. Sahne dekorumuz henüz tam olarak hazır değil. Örneğin ağaçlar eklenecek. Bu platform üzerinden seyirciye inen ayaklar ve o ayaklarda asılı Yunus Emre şiirleri yer alacak. Platform kaldırılıp, sahnenin üzerine kurulacak. Avrupa’daki festivallerde yaptığımız gibi izleyici de sahnenin üstüne, koltukları iptal edip alacağız. Ve bunun da çekimi olacak.

OYUNLAR İZLEYİCİYLE BULUŞMALI

Çevirimiçi tiyatroyu Ferah Tiyatrosu ilk defa deneyecek. Bir yıl buna direndik. Yapan tiyatrolar, önerenler oldu. Karşı gelenler oldu. Ama bu süreç uzuyor. Oyunların izleyiciyle buluşması gerekiyor. Buna emek verenlerin hem belediye, hem biz hem oyuncular bunun meyvelerini görmek istiyoruz. İzleyiciyi içinde hissettirecek bir oyun sahneleyeceğiz. Sonuçlarının, ilginin ne olacağını ben de merak ediyorum.”

 

Tematik Tiyatro Festivali

harika bir proje

 

Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın pandemiden ötürü 2022’ye ertelediği 1’nci Uluslararası Tematik Tiyatro Festivali ve Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigali’nin çağrısını da değerlendiren Güneri şunları söyledi:

https://www.gebzehaber.net/tematik-tiyatro-festivali-2022de-71190h.htm

 

“Bir şehir tiyatrosunun ilindeki amatör tiyatro topluluklarını sahneye çağırmasından ötürü de çok iyi, bence harika bir proje. Sonuçta bölge tiyatroları ve şehir tiyatrolarının da bir misyonu var ve olmalı. Ferah Tiyatrosu olarak biz kendi yağımızla kavrulan, profesyonel bir ekibiz. Ama her ilde amatör toplulukları, üniversite toplulukları, profesyonel toplulukların imkânına sahip değil. 

 

 

Sahnede Usta Çırak İlişkisi

 

Birinci perdesi Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü sahnelenecek oyunda rolleri Ferah Tiyatrosu’ndan İlker Düzen, Behruz Firuzment, Hale Üstün, Serdar Dinçel, Fatih Özseçen, Faruk Alamehmet ve Ferhat Karaçak ile Çayırova Belediyesi Tiyatro Toplulukları’ndan aynı zamanda gazetemiz köşe yazarı ve yönetmen yardımcısı Gülnur Çelik ile Emirhan Küçük, Berke Enes Uludağ, Samet Gökgöz ve Furkan Ayhan Özdemir paylaştı.

Yine gazetemiz yazarlarından, belediye topluluğu oyuncularından Duygu Türkyılmaz Kılıç; kostüm sorumlusu ve reji asistanı olarak görev üstlendi.

Oyunda teknik reji asistanlığını Hasan Mert Yılmaz yapacak.

Oyuncular, şu rollerle sahne alacak:

 

YUNUS EMRE                                     İLKER DÖZEN

 

TAPTUK EMRE / ADAM /HANCI        BEHRUZ FİRUZMENT

 

ANLATICI                                          HALE ÜSTÜN

 

HACI BEKTAŞİ VELİ/BAŞ DAİM      SERDAR DİNÇEL

 

AHİ EVRAN / MEVLANA /HIZIR      FATİH ÖZSEÇEN

 

ELİF                                                     GÜLNUR ÇELİK

 

ŞEYH EDEBALİ / 2. MANKURT                   SERDAR DİNÇEL

 

MOLLA KASIM                                    FARUK ALAMEHMET

 

YUNUS’UN DEDESİ                        FERHAT KARAÇAK   

 

 

1.DERVİŞ  /MOĞOL KOMUTANI          FARUK ALAMEHMET         

 

2.DERVİŞ  /1.MOĞOL                             EMİRHAN KÜÇÜK   

 

3.DERVİŞ /4.MOĞOL                              BERKE ENES ULUDAĞ

 

4.DERVİŞ /2. MOĞOL                            SAMET GÖKGÖZ           

 

5.DERVİŞ  /3.MOĞOL                             FURKAN AYHAN ÖZDEMİR

 

 

 

*mutasavvıf: Arapça’dan dilimize gelen mutasavvıf; herhangi bir tasavvuf yolunda mertebe kat etmiş kişi anlamına gelir.

Abdülkadir Geylani mutasavvıfı "Rabbi için her türlü bağ ve her endişeden sıyrılıp Allah'tan başkasına tapınmayı ve O'nun emirlerinden başkasına uymayı terk ederek, Hakk'tan gayriye yönelmekten ve meşgul olmaktan kalbini kurtarıp ihlâsla Hakk'a ibâdet eden kişi" olarak tanımlamıştır.

Yunus Emre ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana Celaleddin Rumi, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleri her biri bir tarikat önderi olan, Türk tasavvuf tarihinde ilk akla gelen isimlerdir. (Kaynak: Vikipedi)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri