TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Yasin Çelik, iş cinayetlerindeki istatistikleri, “ Emekçilerin Hayatı Daha Fazla Kar İçin Feda Edilemez” ve, “İş Cinayetlerine Son!” başlıklarını attığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Çelik iş cinayetlerinin önüne geçmek için sigortasız ve sendikasız çalıştırmanın engellenmesi gerektiğini söyledi. Çelik çözüm önerilerine şöyle sıraladı:
EN YÜKSEK ÇALIŞMA SAATİNE
SAHİP İKİNCİ ÜLKEYİZ
“İşyerlerinde işçilere keyfi bir biçimde iş tanımı dışında işler yaptırılıyor. Taşeronlaştırma, uzun mesai saatleri, kuralsızlık, denetimsizlik ölümleri artırıyor. Türkiye, haftalık 60 saatten fazla çalışanların toplam çalışanlara oranının en yüksek olduğu ikinci ülkedir.
HAFTALIK ÇALIŞMA VE
MESAİ SÜRESİ DÜŞMELİ
Fazla çalışmak, yeterince dinlenememek, işyerindeki risklere daha fazla maruz kalmak ve vücudun kendisini yenilemesi için daha az zaman anlamına geliyor. Aynı zamanda yorgunluk dikkat eksikliğinin de nedenlerindendir. Bu nedenle haftalık çalışma süresi ve fazla mesai sınırları düşürülmeli. Etkin bir denetim ile herkesin eğitimine ve görevine uygun işlerde çalışması sağlanmalı, fazla mesai kısıtlanmalıdır.
SİGORTASIZ SENDİKASIZ
ÇALIŞMA ENGELLENMELİ
İş güvencesi ile işçi sağlığı ve iş güvenliğinin birbirini tamamladığı gerçeğinden hareketle, tüm çalışanlar insana yakışır “norm ve standartta” bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, çalışanların sosyal ve ekonomik yaşamları iyileştirilmelidir.
DENETİM BAĞIMSIZLAŞTIRILMALI
Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
“DEVRİM” YASASI SONRASI
ARTIŞ DEVAM ETTİ
2012 yılında, “iş sağlığı güvenliğinde devrim” söylemleri ile 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu çıkartıldığını ancak o günden bugüne iş cinayetlerinin azalmak bir yana arttığını kaydeden Çelik, “Gerçekte oluşan durum, iş güvenliği alanındaki faaliyetlerin piyasalaşmasıdır” dedi. Çelik bir diğer eksiğe şöyle işaret etti:
DENETİM VE SINIRLAMA KALDIRILDI
“AKP’nin ekonomi politikasının bir sonucu olarak yıllar içinde çalışma yaşamı esnekleştirilmiş, sendikalı işçi oranı düşmüş, kamu çalışanları da dâhil olmak üzere iş güvencesi tamamen ortadan kalkmıştır. Gelir dağılımında adaletsizlik ve işsizlik artmıştır. Sermaye için her türlü denetim ve sınırlama ortadan kaldırılmıştır. Bu durum iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına bağlı ölümleri artırmıştır.”
TEDBİRLER ALINSAYDI
BUGÜN ARAMIZDAYDILAR
Çelik açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Son yıllarda artan iş kazaları ve iş cinayetleri; sıradan olaylar değildir. Sebepleri tespit edilebilecek, önlemleri alınabilecek ve engellenebilecek olaylardır. Eğer gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün hayatını kaybetmiş binlerce işçi aramızda olacak; iş kazaları sonucu kalıcı yaralanmalar yaşayan yüzlerce insanımız bu duruma maruz kalmayacaktı. İş cinayetinde hayatını yitiren her işçi, gerekli önlemlerin alınmasını maliyet olarak gören patronların, bu önlemleri aldırmak için gerekli baskıyı oluşturmayan yönetimin kurbanlarıdırlar.
İNSANLAR ÖLÜYOR. İŞVEREN
VE DEVLET SEYREDİYOR
İşyerlerinde insanlar ölüyor; işverenler ve devlet ölümleri seyrediyor. Önlem almayan işverenlere yaptırım uygulanmıyor. İşyerleri yıllardır, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden denetlenmediği gibi, ölümlü iş kazalarının olduğu işyerlerine, iş kazalarını incelemek üzere bile iş müfettişi görevlendirilmiyor. Her gün en az 6 işçinin işyerlerinde iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi artık haber niteliği bile taşımıyor. İktidar ise sadece çok sayıda işçinin öldüğü iş cinayetlerinin işin doğal sonucu olduğu anlamına gelen türden açıklamalar yapmakla yetiniyor.”
ÖLÜMÜNE ÜRETTİK...
https://www.gebzehaber.net/olumune-urettik-kocaelide-is-cinayetleri-tabela-yazdirdi-69838h.htm