Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sıfır Atık Festivali, söyleşiler, paneller, atölyelerle dolu dolu geçen 3 günün ardından tamamlandı. “Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla düzenlenen festivalde, dünyanın tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması arayışı konuşuldu. 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilen festivale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, akademisyenler, çok sayıda çevreci ve vatandaşlar katıldı.
ÇOCUK GÖZÜYLE ÇÖP SORUNU
Festivalin ilk gününde Kocaeli Şehir Tiyatrosu, davetlilere bir sürpriz yaptı. Şehir Tiyatrosu dünyada örneklerine çok az rastlanan bir oyun hazırladı. Çöp Atlas adındaki oyunda birebir boyutlardaki kuklalarla dünyanın nasıl kirletildiği bir çocuğun gözünden anlatıldı. Festivalin açılış programında ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif liderliğinde dikkat çekici bir geri dönüşüm gösterisi düzenlendi. Sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan Hanif, çalışmasını KO-MEK’teki eğitmenler ve kursiyerlerle birlikte hazırladı.
DOĞAN AKDOĞAN, MEHMET YALÇINKAYA, VAROL YAŞAROĞLU
Festivalde ünlü isimler sıfır atığı anlattı. TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü oldu. Doğan Akdoğan ile ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, özellikle atıksız mutfak konusunda atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya bir sohbet gerçekleştirdi. Yine aynı gün Geri Dönüşüm filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da Kral Şakir Geri Dönüşüm filmi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi ve çocuklara yönelik atölye yaptı.
DERYA BAYKAL, LEMİ FİLOZOF, MÜFİT CAN SAÇINTI
Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlara yönelik evde ileri dönüşüm konusunda önemli ipuçları vereceği bir söyleşi yaptı. Baykal, söyleşisinde mini bir geri dönüşüm gösterisi sundu. Sanatçı eline aldığı eski bir tişörtü yaptığı bir-iki dikiş rötuşuyla şık bir omuz çantasına çevirdi. Sevilen sanatçı elde ettiği basit ama önemli dönüşümü, teatral yeteneğini kullanarak seyircisine sergiledi. Festivalde yine çocukların çok sevdiği Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla “Kendin Yap” Atölyeleri gerçekleştirdi. Çocukların festivale ilgisi de görülmeye değerdi. 16 Ekim Pazar günü ise Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan atıksız bir yaşamının nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini katılımcılarla paylaştı.