Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve beraberindeki parti heyeti Gebze'de Petrol-İş ve Birleşik Metal-İş Şubelerini ziyaret etti.
Petrol-İş Gebze Şubesini, EMEP GYK Üyesi Tarık Erkan, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar ve beraberindeki heyet ile ziyaret eden Bayhan, işçilerin yaşam koşulları ve sendikalaşma mücadelesine ilişkin meseleleri sendika yöneticileriyle konuştu. Petrokimya işçilerinin sorunları, talepleri ve mücadelelerine ilişkin Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek ve Şube Mali Başkan Yardımcısı Dönmez Aytekin ile görüşen Bayhan, "Sendikalaşmanın önündeki engeller için beraber mücadele edeceğiz" dedi.
ENGELLERE RAĞMEN
Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, pandemiden bu yana 11 farklı işyerinde örgütlenme çalışması yürüttüklerini, bunlardan 10'unda yetki aldıklarını ve ilk sözleşmelerin çoğunluğunun imzalandığını söyledi. İşçilerin sendikalaşma mücadelesi ve arayışının artan ekonomik kriz ve ağır çalışma koşulları karşısında arttığını söyleyen Kırmızıçiçek, "Diğer iş kollarında da sendikalaşma mücadelesi var ancak sendikalaşmanın önünde engel olan yasalar bu mücadeleyi sekteye uğratıyor. Bu engellere rağmen yine de sendikalaşma arayışı sürüyor" dedi.
SENDİKALAŞMADA ENGELLER VAR
Kırmızıçiçek, sendikalaşmanın önünde engel teşkil eden yasaların işçiden yana değişmesi için mecliste gündem edilmesini talep ederken, Bayhan, "Erdoğan 'Biz sendikalaşma önündeki engelleri kaldırdık' diyor ancak sendika barajı, yetki itirazı, grev yasası, işkolu yetki yasaları sendikalaşma önünde engel oluşturuyor. Sendikalaşma eğilimine bakılırsa, işçiden yana değişimler olursa yasada sendikalaşma ciddi sayıda artar. Bu önümüzdeki temel kavgalardan biri olacak. Bu yolda sizlerle beraber mücadele edeceğiz" dedi.
MİLLETVEKİLİ ZİYARETİ ÖNEMLİ
İskender Bayhan ve beraberindeki parti heyeti ardından Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No'lu şubelerini ziyaret etti. Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, Şube Sekreteri Engin Kulu ve Şube Mali Sekreteri Kadir Gedik ile görüşen Bayhan, metal işçilerinin sorunlarını dinledi. Konuşmasına "Bir milletvekilinin direniş ya da grev ziyareti, işçinin moral ve motivasyonu açısından önemli. Ayrıca işçilerin, sendikaların taleplerini meclise taşımak da çok kıymetli" diyerek sözlerine başlayan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, metal işçilerinin MESS sözleşmesi öncesi taslak tartışmasına başladığını belirtti.
MESS SÜRECİ HAREKETLİ GEÇECEK
Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube ziyaretinde konuşan Şube Sekreteri Fehmi Elmacı, MESS sürecinin hareketli geçeceğini söyledi. Seçimlere dair de konuşan Elmacı, "Seçim öncesi bütün fabrikalarımızı gezdik. Vergi adaletsizliğini, açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını anlattık. Tek tek fabrikalarımızda anlattık ama döndük yine aynı tablo ile karşılaştık. Cumhur İttifakını destekleyen işçi 'Ben geçinemiyorum' diyor şimdi. TİS'te çok almamız doğru, iyi sözleşme yapmamız doğru ama bu enflasyona karşı TİS yapmak yetmiyor ki. En büyük problemimiz bu, bunu aşmamız lazım. Sadece sendikacıların yapacağı bir şey değil bu. Bizim görevimiz mücadeleyi örmek ve liderlik etmek ama biz en iyisini yapsak da şu şartlarda sözleşme üç ayda eriyor. Böyle sözleşmeler yaşadık. Kavgayı yapmaya hazırız, yapacağız da ancak mucadeleyi ortaklaştıramadığımız sürece işimiz zor" diye konuştu. Ziyarette Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Mali Sekreteri Hanefi Orhan da yer aldı.
"ZENGİNDEN SERVET VERGİSİ ALINSIN"
Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No'lu Şube ziyaretlerinde konuşan Bayhan, "İşçilerle beraber hazırladığınız ve az çok kayıpları karşılayacak bir taslak çerçevesi oluşursa meclis parlamento kürsüsünden gündeme getiririz" dedi. Ekonomik sorunlara değinen Bayhan, "Böylesi bir tabloda ücret mücadeleleri devam edecek gibi görünüyor. İki yıldır asgari ücret açlık sınırının altına düşüyor. Asgari ücrete yaptıkları zam 3 ay dayanmıyor. Bütçe dengeleri epey bozuldu, ek bütçe alıyorlar. İşçi ve emekçilerin durumları ortada. Burada bir servet vergisi tartışması açmalıyız. Sürekli halkın cebinden alarak sorunları çözemezsiniz. Bu memlekette 1 milyon doların üzerinde parası olanlardan bir kereye mahsus yüzde 10 servet vergisi alınsa bu kriz bir nebze aşılabilir. Bu talebi ortaklaştırmak, tartışmak lazım. Aksi durumda halk faturayı ödemeye devam edecek. Buna izin vermemeliyiz" dedi.
HABER MERKEZİ