Sendikal Mücadele Sadece Ekonomik Değil Yaşamsal Bir Mücadeledir

Halil Yeni

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Asen Metal fabrikasında işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlenmiş, 204 işçinin çalıştığı fabrikada 124 işçi sendikalı olarak çoğunluğu sağlamıştı. Sendika 6 Mayıs’ta Bakanlığa yetki tespiti başvurusunda bulundu. Gelen olumlu dönüşün ardından toplu sözleşme masasına oturmayı bekleyen işçiler kendilerini kapının önünde buldu.

 

Patron Birleşik Metal-İş sendikasına üye olan 55 işçiyi “küçülmeye gidiyoruz” bahanesiyle işten çıkardı. İşten çıkartmaların devam etmesiyle bu sayı 82’ye ulaştı. Ayrıca tehdit ve istifa baskılarıyla sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için ellinden geleni yaptı. Fakat emekçiler kararlıydı ve kapı önünde direniş başladı.

 

Patron sendikalı işçileri ‘’küçülmeye gidiyoruz’’ bahanesiyle işten atarken attığı işçilerin yerine yeni işçiler aldı.  Alınan işçilere ise gerekli iş başı eğitimleri verilmedi. Hatta işçiler yakın zamanda basına demeç vererek işverenin üretimi devam ettirebilmek için iş yeri hekiminin onay vermediği işçileri bile çalıştırmaya başladığını söyledi.

 

48 yaşında, evli ve iki çocuk babası Kazım Kasap’ta onlardan biriydi. 1,5 ay önce Asen Metal’de işe girmişti. 4 ağustos günü gece vardiyasında çalışırken pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetti.

 

Çok geçmeden Kazım Kasap’la ilgili bilgiler açığa çıktı. Pres Makinası’nı yıllarca çalıştıran usta sendikalaştığı için işten atılmış, patron üretim aksamasın diye Kasap’ı hızlıca işe almış ve pres gibi büyük risk barındıran bir bölümde gerekli eğitimleri vermeden çalıştırmaya başlatmıştı.

 

Oysa Asen Metal’de işçilerin sendikalaşma sebeplerinden biride buydu. Daha önce de ölümlü bir iş cinayeti gerçekleşmiş, çeşitli kazalar nedeniyle işçiler uzuvlarını kaybetmiş ama patron İşçi sağlığı ve güvenliğine değer vermeyip, işçilerin yaşam haklarını hiçe sayarak üretimi devam ettirmişti.   

 

Hayatını kaybeden Kazım Kasap’ın emek geçmişi, içinde bir trajediyi barındırıyordu. Kasap, 2013 yılında patronlarının kaçıp işçilere hakkını vermediği Feniş alüminyum mağdurlarından biriydi. 50 yıldır Kocaeli’nin Gebze ilçesinde faaliyette bulunan FENİŞ alüminyum, hammadde tedarikçileriyle yaşadığı sıkıntıyı bahane ederek üretimi durdurduğunu ve çalışanların iş sözleşmelerini feshettiğini bildirmiş, fesih sonrası kıdem ve ihbar tazminatının yanı sıra içerde kalan üç aylık maaşlarını da vermemişti.

 

Kazım Kasap Feniş patronunun aç gözlülüğü nedeniyle emeğinin hakkını, Asen metal patronunun sendika düşmanlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Ondan geriye ise acı ve kahır, gözü yaşlı bir eş, yüreği yaslı bir aile kaldı.  

 

Asen Metal işçilerinin insan hayatını hiçe sayan patronlarına karşı mücadelesi sürüyor. Emekçilerin fabrika önünde ki direnişi öfke ve umutla devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.