- Bildiğim kadarıyla şehirlerarası otobüs sürücülerine yönelik örgütlenme çalışmanız da oldu. Nelere tanık oldunuz?
- Bizim çeşitli zamanlardaki örgütlenme çalışmalarımızda da tanık olduğumuz vakalar oldu. Biz Nakliyat-İş Sendikası olarak uzun yol otobüs sürücüleri arasında örgütlenme çalışmaları yaptık. Özellikle bir süre örgütlenme kampanyası başlatarak otobanlarda, otoyollarda, E-5 üzerinde dinlenme tesislerinde onlarla bir araya geldik. Yasal ve Anayasal hakları, iş kanunundan doğan hakları, çalışma koşulları ile ilgili şoför arkadaşlarımızı bilgilendirmek için broşürler, bildiriler dağıttık ve örgütlenmeye çağırdık.
MESLEKTAŞIYLA TELEFONDA BULUŞUYOR
Ama ne yazık ki bu iş kolunda şoförler biraz kollektif çalışan işletmeler dışında, çoğunluğu bireysel çalışan. Otobüse şoför koltuğuna oturup direksiyonun başına geçiyor. Bu arkadaşlarımızın çok fazla birbiriyle etkileşimi, bir araya gelme olanağı olmuyor. Daha çok, telefon üzerinden bir araya gelişler oluyor. Sendikal örgütlenmenin çok zor olduğu bir işkolu. Sendikal bir gelenek, sendikal bir deneyim de yok bu iş kolunda.
TERSİNE TEPKİLER
Biz sendika olarak yaklaşık bir yıla varan bir çalışma, kampanya yaptık. Çoğu zaman gittiğimiz yerlerde, ‘Sendika nedir? Şoförler Cemiyeti var. Bizi sömürüyor, aidat alıyor ama hiçbir hizmetini, desteğini göremiyoruz’ gibi tersine tepkiler ile de karşılaştık. Bizi cemiyetle karıştıran, üye olduğu kurumdan, sorunuyla ilgilenmesi gereken kurumdan böyle bir sahiplenme görmeyince.. genel olarak bir güvensizliği de yol açmış durumda.
ÇOK DAĞINIKLAR. ÇOĞUNLUK SAĞLAYAMADIK
- Hiç mi mesafe kat edemediniz?
- Sendikal örgütlenmeye yönelik olarak çeşitli zamanlarda, belli firmalara yönelik çalışmalarımız oldu. Ama bir toplu sözleşmeye dönüşemedi. Davalar açıldı.
Çoğunluk sağlanamadı. Çalışanlarının çok dağınık olmasından ötürü, çok çaba göstermemize karşın çoğunluk sağlanamadı.
GERİYE DÖNÜK MESAİ
ÜCRETLERİNİ ALDIK
- Ne tür davalar açıldı?
- Bu süreçte sendikal nedenlerden dolayı atılan şoför arkadaşlarımız oldu. İşe iade davaları açıldı. Açtığımız davalarda, sendikal tazminatların çoğu kazanıldı. İkincisi; çalışma koşullarıyla ilgili fazla mesai ücreti davası açtık. Yani genel olarak bu sektörde şehirlerarası otobüs şoförlüğü yapanların bir mesai kavramı yoktur. Ama açtığımız davayla fazla mesai ücretlerini, işe giriş tarihinden başlayarak işten çıkartıldığı tarihe kadarki geriye dönük hak ve kazanımlarını almış olduk kazanılmış bir hak olarak. Mahkemeler ne yazık ki günlük üç saatten fazlasını ödemiyor. ‘Çalışmasaydın’ diyorlar yani. Böyle bir, ne yazık ki zorunlu olarak dayatılan çalışma koşulları olmasına rağmen.
- Çift şoför yerine tek şoförle çıkılıyor dediniz ama bizim bildiğimiz, çeşitli cihazlarla denetim var..
- Burada bir diğer durum tek şoför çalışırken ne yazık ki bu takograflarda. ehliyetlerde farklı bir hileler uygulanıyor. Yasal olarak cezalı duruma düşülmesin diye başka bir şoförün ehliyeti kullanılıyor yasal süre açıldığında. Takograflarda, mıknatıs kullanılarak farklı hileler uygulanıyor. Takografa mıknatıs uygulaması yapıldığında cihazı durduruyor ve bu şekilde şoförün çalışma süresini yasal sınırda tutmaya çalışıyorlar, Sahte ehliyet değil ama gerçek ehliyetle; şoför arkadaşın, başka bir araçta çalışmıyor ama tek şoför çıktığı için 7.5 saatten fazla çalışamaz. Çalıştırıldığı için de o fazlalık süre içinde başkasının ehliyetini kullanıyor.
MAAŞ ORTALAMASI
3000-3500 TL
- Sadece şoförler mi sendikalı olabiliyor?
- Elbette sektörde çalışan muavinleri de, yazıhanedekiler dahil tüm çalışanları da örgütleyebiliyoruz. Şoför arkadaşlarımızın şehirlerarası yolcu taşımacılığında ortalama ücreti 3 bin – 3 bin 500 TL civarında. Yolda yemek ücretini, çay ve benzeri masraflarını çalıştığı şirket karşılamıyor. Ancak belli başlı dinlenme tesisleri ile anlaşma yaparak oralarda bir süre konaklamak koşuluyla yemek ve çay servislerinden yararlanabilirlerse, yararlanabilir. Aksi halde o masrafları kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor. Yoldaki diğer genel giderleri de ilave ettiğinizde o maaş bedelini ne yazık ki ay sonunda dahi cebine koyamıyor.
- Çoğunluk oranı nedir?
- İşletme tipi işyeri olduğu için yüzde 40+1 çoğunluk aranıyor.
Foto: Arşiv
FOTO
Örgüt
**
Yeni Haber sordu
Erdal Kopal yanıtladı
Metro Turizm?
Sektörde İSG kuralları?
Belediyelerde örgütlenme?
Sefer başı çalışanlar…
Lojistik sektöründe milli tehdit: Yabancı sermaye yayılıyor
ve diğer sorularımıza yanıtlar..
Yarın Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net’te