SEKTÖR KADIN İSTİHDAMINA DA AÇIK: Darıcalı Neriman Kaptan, yollarda

Bir dönem CHP Darıca Nene Hatun Mahallesi Kadın Kolları Başkanlığı yapan Neriman Çolak, ideali olan sektöre TIR şoförü olarak girdi. Hedefi, karoser imalathanesi kurmak

Ülkemizde her tür araç sürücülüğü, sadece erkeklere has bir meslek değil. Kadınlar, oranları her ne kadar çok düşük olsa da taksi, toplu taşıma aracı sürücülüğü de yapıyor, TIR da sürüyor..

Aslen Erzurum eşrafından olan; Darıca Nene Hatun Mahallesi’nde oturan Neriman Çolak bir süre önce girdiği sektörde, uluslararası çalışıyor.

HEDEFİ KAROSER İMALATHANESİ KURMAK

CHP Darıca İlçe Örgütü Nenehatun Mahallesi Kadın Kolları Başkanlığı, Kocaeli Erzurum Dernekleri Federasyonu – KEDFE’de yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde de bulunan üç çocuk annesi Neriman Çolak üniversite tahsilini Türk Dili ve Edebiyatı üzerine aldı. Gebze yerel basınında yönetici asistanlığı, tekstil sektöründe şeflik gibi görevlerde bulundu. En büyük ideali kendisine ait bir kamyon karoseri imalathanesi kurmadı. Günümüz itibariyle olmadı ancak sektöre ve mesleğe olan ilgisi onu TIR şoförlüğüne kadar götürdü.

Sosyal medya paylaşımlarından algılandığı kadarıyla Omsan Lojistik ve Atom Lojistik’te çalıştıktan sonra mesleğini halen ARES Lojistik firması adına uzun yollarda direksiyon sallıyor.

“İtalya Trieste Limanı’na gemiye dorsemi kestim, tüm çalışanların işlerinde kolaylıklar diliyorum”

“Yaptığım ve yapmak istediğim birçok şey Cumhuriyet sayesindedir. Cumhuriyet sistemi ile benim haklarımı bana teslim eden Başbuğum Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu şâd olsun.

Herkesi aydınlatmak isteyen öğretmenler mum gibi erimeye razı olmalıdırlar ki ışık olabilsinler. Türk İslam aleminin günü aydın Cuması mübârek olsun.

Gebze yerel basınında, yönetici asistanlığı da yapan Neriman Çolak; o yıllarda radyoculuk yapan günümüz Yenikent Mahallesi Muhtarı Esengül Aktaş ve o dönemden mesai arkadaşı Aktan Uslu ile.

Neriman Çolak bir süreliğine Darıca’nın Nene Hatun Mahallesi’nde, memleketinin adıyla kafe işletmeciliği de yaptı.

Sektörden bir görüş…

İhracat, Karbon Emisyonu, Lojistik Güzergâhları

Nuray PEKCAN

Kamyonum Dergisi

Genel Yayın Yönetmeni

Dünyadaki otoriteler ve sivil toplum kuruluşları çevre konusuna her vesile ile dikkat çekiyor. Üretimden tüketime kadar çevreyi korumak başat konulardan biri. Otomotiv; dolayısıyla lojistik ve beraberinde yolcu taşımacılığı da bu konunun baş muhataplarından. Hepimizin bildiği gibi özellikle Avrupa Birliği çatısı altında bu konunun regülasyonlarla belli bir düzene sokulması adına çokça çalışma gerçekleştirildi. Bu kapsamda Avrupa’da karbon emisyonunu azaltmak için geçtiğimiz yıllarda taşımacılar için bazı düzenlemeler ile birtakım uygulamalar hayata geçirilmişti.

Son yapılan açıklamalara göre, Avrupa Birliği 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip otomobil ve hafif ticari araçlarda karbon emisyonunu sıfırlayacak ve bunun için de içten yanmalı motora sahip araçların satışını yasaklayacak olan yasayı onayladı. Ayrıca kamyonlarda 2030 emisyon düşürme hedeflerinin de yüzde 50 olacağı ifade ediliyor.

Bizim tarafa baktığımızda OSD verileri 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde 3 bin 126 adet kamyon ihraç edildiğini ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 artış gerçekleştiğini söylüyor. Yine bu dönemde toplam ticari araç ihracatı ise 60.549 adet düzeyinde gerçekleşmiş. 2023 yılının söz konusu döneminde 97 bin 596 adedi otomobil olmak üzere, toplam üretimin yüzde 71’ini oluşturan 158 bin 145 adet taşıtın ihraç edildiğini görüyoruz. Yine bu dönemde gerçekleşen taşıt aracı ihracatı, 2022 yılı aynı dönemine göre yüzde 8 artmış. TİM verilerine göre ise AB ülkelerine Türk otomotiv endüstrisinin yaptığı 2023 Şubat ayı ihracat rakamı; 1.873.213,33.

Veriler ihracatta otomotivin payının ne kadar büyük olduğunu gayet açık bir şekilde gösteriyor. Peki, çevre dostu araç üretebilmek ve bu kurallara uygun bir gelişim süreci gerçekleştirmek ne derece mümkün ya da bu kurallar Türkiye’nin AB’ye yaptığı otomotiv ihracatını etkiler mi, nasıl etkiler?

Tabii karbon emisyonuna dair gelişmelerden bahsetmişken Ford Trucks’ın imza attığı önemli başarıya değinmeden geçmek olmaz.

Ford Trucks, hidrojen ile çalışan içten yanmalı tek silindirli araştırma motorunu tasarladı; bu motorun ilk ateşlemesini de başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Ford Trucks yüzde 100 elektrikli kamyonunu da IAA Fuarı’nda tanıtmıştı. Bu da belki de süreci adım adım takip ettiğimizin iyi bir örneği.

Otomotivdeki teknolojik gelişmeler devam ederken bir yandan da lojistikteki süreçleri mercek altına alarak sektör paydaşları ile görüşüyor sektörün nabzını tutuyoruz. Lojistik sektörünün önemli konularından biri de sıkça işlediğimiz Orta Koridor ve buna ek olarak sektör beklentisi yeni güzergâhlar.

Çin’den başlayıp Türkiye’ye uzanan Orta Koridor’un yanı sıra Bakan Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamalarla yeni bir güzergâhtan söz etti ve “Yeni bir İpek Yolu’nun temelleri atılıyor.” açıklaması yaptı.

Bakan Karaismailoğlu, bu açıklama ile Basra Körfezi ile Bağdat'tan ülkemizin sınırlarına kadar uzanan 1200 kilometre uzunluğunda bir demir yolu ve otoyolun bağlandığı yer olan Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı ile Türkiye, Irak ve Körfez ülkeleriyle ilgili önemli gelişmeler olacağının sinyalini verdi. Türkiye üzerinden oluşacak lojistik koridorun Akdeniz'e, Avrupa'ya, Karadeniz'e, hatta Kafkaslara açılan önemli bir ulaşım koridoru işlevi göreceğini de sözlerine ekledi.

Bakan Karaismailoğlu, söz konusu koridorlar sayesinde Diyarbakır'ın da içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok büyük ekonomik gelişmeler yaşanacağını ve bu gelişmelerin ülke için büyük artıları olacağını aktarırken Orta Koridor Çin'den Londra'ya kadar çalışırken diğer yandan Basra Körfezi'nden Londra'ya kadar uzanacak yeni koridorların yatırımlara büyük katkısının olacağını da söyledi. Hadi bakalım inşallah.

Geçtiğimiz aylarda ise sektör temsilcilerinden UTİKAD’ın Başkanı Ayşem Ulusoy Orta Koridor’un Türkiye için kritik bir yere sahip olduğunu ve bu güzergâhta hedeflenen kapasiteye ulaşılması için ise öncelikle Türkiye’nin ve komşu ülkelerin altyapı, gümrük ve mevzuat iyileştirilmeleri yapması gerektiğini belirtmişti. Bu da önemli bir tespit.

Lojistik sektörü büyüyebilmek ve dünya ile rekabet edebilmek için güzergâhların ve pazarların artırılmasını bekliyor ancak ilgililer tarafından, Sayın Ayşem Ulusoy’un da altını çizdiği gibi gerekli iyileştirmeler yapılıyor, sağlam ve doğru adımlar atılıyor mu?

Umarım devlet yetkililerinin bu vaatleri geçmişin her zamanki gibi havada uçuşan söylemleri halinde kalmaz, hayata geçer ve sektörümüze, bölge insanımıza ve dolayısıyla ekonomimize katkı sağlar.

Umarım. (06 Nisan 2023 / https://www.kamyonum.com.tr/yazar/baslik/322)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri